:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 26. 12:17

Óriási kampány támogatja a Microsoft keresőjének megújulását

Az Advertising Age reklámpiaci szaklap információi szerint a Microsoft gigászi, 80-100 millió dolláros kampánnyal fogja népszerűsíteni hamarosan megújuló webkeresőjét. A Kumo kódnéven fejlesztett keresőmotorról már a HWSW is beszámolt, a hírek szerint még ezen a héten elindul az éles üzem.

Nem adják fel

A redmondi vállalat nem adta fel a Google elleni harcot a webkeresők piacán, noha eddig viszonylag kevés sikert ért el ezen a területen. Online tevékenységének fejlesztésére minden évben dollármilliárdokat költ a cég, az üzletág ennek köszönhetően folyamatosan veszteséges. Tavaly év elején a Yahoo! 44 milliárd dolláros felvásárlásával próbálta utolérni a Google-t a Microsoft, azonban az ügylet végül a Yahoo! vezetőségének túlméretes egója miatt kútba esett.

Steve Ballmer, a Microsoft vezére azóta többször is kijelentette, nincs szándékában feladni a harcot és cége nem engedhet meg magának pillanatnyi lazítást sem, mert aki egyszer lemarad, az soha nem lesz képes felvenni a ritmust. A redmondiak folyamatosan fejlesztik keresőjüket, amelyet 6-9 havonta terveznek megújítani. A vállalatnál tavasz óta zajlik a Kumo kódnevű, szemantikus technológiára építő, új keresőmotor bétatesztje, az éles indulás pedig a héten várható -- a végleges név a pletykák szerint Bing lesz.

Szemantikus

A Microsoft szerint a jelenlegi keresők bár rengeteget fejlődtek az elmúlt évek során, a statisztikák szerint a felhasználók nagyrésze sikertelenül próbálkozik, és az esetek közel felében több mint 20 percet is elidőzik a keresővel. Az új megoldásban a fejlesztők a találatok csoportosításával és a navigáció könnyítésével igyekeznek segíteni a felhasználókat, hogy gyorsabban találják meg azt, amire szükségük van.

A szoftveróriás tavaly nyáron vásárolta fel a Powersetet, mely a szemantikus keresőtechnológia fejlesztésével foglalkozó törpecégek egyike. A felvásárlás mögötti logika kettős: a Microsoft gyorsan és viszonylag olcsón jutott a technológiához, mégpedig szemantikus technológiához, amelynek bizonyos elemei már az új keresőben is fellelhetők lesznek -- szerencsére a keresők fokozatosan \"beolthatók\" szemantikus elemekkel, azaz nincs szükség az eddig használt megoldások teljes lecserélésére vagy átírására. Redmond megpróbál előremenekülni, hogy kiegyenlítettebb küzdelmet folytathasson a szintaktikus keresés háborúját már megnyert Google-lel.

A szemantikus keresők lényege, hogy nem csupán kulcsszavak jelenlétét, gyakoriságát vizsgálják az egyes oldalakon, hanem megpróbálják megérteni azok jelentését, és ez alapján csoportosítani a találatokat, hogy  minél használhatóbb információval szolgáltathassanak a felhasználók számára. Ha valaki Franciaország fővárosában szeretne elegáns szállodai szobát foglalni, a Paris és Hilton kulcsszavakra keresve aligha ér célt.

Nem csak a technológia számít

Kérdés, hogy a technológiai fejlesztések valójában mennyit érnek a piacon, a versenyt ugyanis erőteljesen befolyásolja a szereplők megítélése. Egy, a Microsoft által hivatkozott fókuszcsoportos kutatás során legalábbis a felhasználók nem találtak különbséget a különféle keresők találatainak relevanciájában, ugyanakkor véleményük egyértelműen a Google felé húzott még akkor is, ha a látott eredményeket a Live Search adta.

Alighanem ezen próbál változtatni a cég azzal a közel 100 millió dolláros hirdetési kampánnyal, amely a közeljövőben indul. A cég tévében, újságokban és óriásplakátokon fogja népszerűsíteni keresőjét. Az Advertising Age úgy tudja, a Microsoft keresője végül Bing néven érkezik a piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.