:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 21. 17:57

100 ezer GByte-tal kevesebbet töltöttek áprilisban a mobilnetezők

Áprilisban ugyan 24 ezerrel nőtt a mobilinternet-előfizetések száma, de az összesített adatforgalom és a felhasználónkénti átlag is jelentősen esett. A Vodafone megelőzte a Pannont és a T-Mobile is gyengült. -- derül ki az NHH legfrissebb mobilinternet gyorsjelentéséből.

A több néha kevesebb

Összességében és egy előfizetőre vetítve is csökkent az adatforgalom a mobilinternet-előfizetéseknél, annak ellenére, hogy a felhasználói bázis tovább nőtt. Az előfizetések száma áprilisban 24 ezerrel 566 ezerre nőtt, ami komoly gyorsulást jelent még az idei első három hónaphoz képest is, amely időszak alatt összesen 48 ezer volt a növekmény. Az aktívnak tekintett SIM-kártyák, tehát azok, amikkel az elmúlt három hónap alatt generáltak adatforgalmat, száma viszont csak 18 ezerrel nőtt. Így most az 566 ezerből csupán 476 ezer előfizetés az, amit használnak is, nemcsak fizetnek érte.

A legérdekesebb változás, hogy a márciusi 840 ezer GByte összesen forgalmazott adatmennyiség után áprilisban közel 100 terabyte-tal kevesebbre, azaz 743 ezer GByte-ra csökkent ez az érték. Mivel az előfizetések száma nőtt, ezért az egy előfizetőre jutó átlagos adatmennyiség még jelentősebb arányban romlott, az előző havi 1830 Mbyte-ról 1560 MByte-ra.

Meghalt a korlátlan mobilnet

A csökkenést lehetne akár arra is fogni, hogy a jó idő beköszöntével az emberek internetezés helyett egyéb szabadidős elfoglaltságokkal töltötték az idejüket, de valójában a több utazásnak, kirándulásnak serkentenie kellene a mobilinternet-használatot és nem visszafognia. Ennek ellenére a HWSW által megkérdezett Pannon és a T-Mobile illetékesei is elsőre ezzel magyarázták a csökkenést. Egy másik valószínűbb forgatókönyv, hogy a korlátlan csomagok kivéreztetése mostanra éreztette hatását. Miután mindhárom szolgáltató valamilyen magyarázattal és valamilyen módszerrel visszakozott a korlátlan adatforgalom fogalmától, az új csomagok már csak maximum időben korlátlanok.

Feltételezhetően nem változtak meg a felhasználói szokások, attitűdök, csak a korábban 40-50 vagy annál is több gigabyte-ot forgalmazó ügyfelek eltűntek a palettáról, hiszen a szolgáltatók egy bizonyos adatforgalom felett használhatatlanul alacsony szintre korlátozzák a sávszélességet, amivel már technikailag sem lehetséges a korábbi nagy számok elérése. A hiányzó 100 ezer gigabyte pedig matematikailag lehetne 2000 eltűnt előfizető, akik eddig 50 gigabyte adatforgalomért voltak felelősek.

A Vodafone optimalizál

A részletes számok is alátámasztják ezt a feltételezést, hiszen a kevés ügyféllel nagyon sok adatforgalmat elkönyvelő, s a korlátlan csomagjaival elsőként debütáló Vodafone esetében volt a legnagyobb a visszaesés. A Vodafone-nál a márciusi 2,62 GByte-ról 2,21 GByte-ra, míg a Pannonnál 1,67 GByte-ról 1,46 GByte-ra, a T-Mobile-nál pedig 1,52 GByte-ról 1,25 GByte-ra csökkent a felhasználónkénti átlag.

Szerkesztőségünk több ízben is próbálta a szolgáltatóktól megtudakolni, hogy az NHH jelentésben is ismertetett egy előfizetőre jutó átlag adatforgalmi adatok mellett milyen szórás áll, de üzleti titokra hivatkozva ezt megtagadták. Érdekes lenne ugyanis tudni, hogy az átlag 1500 megabyte forgalom inkább úgy áll össze, hogy több százezer alig 100 megabyte-ot forgalmazó ügyfél és jóval kevesebb nagyágyú van, vagy ennél sokkal rétegezettebb az összetétel.

Az NHH jelentésből egyébként kiderül az is, hogy a forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján csökkent a T-Mobile és a Pannon piaci részesedése, előbbié a március végi 50,73 százalékról április végére 49,43 százalékra, utóbbié pedig 23,90 százalékról 23,46 százalékra. Ezzel ellentétben a Vodafone részesedése 25,37 százalékról 27,11 százalékra emelkedett. A havonta publikált NHH mobilinternet jelentés teljes változata elérhető a hatóság honlapján.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.