:

Szerző: Ady Krisztián

2004. július 7. 16:54

Sharp TM100 -- lesz ez még így se

Rövid tesztünkben egy újabb Sharp mobiltelefont mutatunk be, melyet ezúttal nem a Vodafone, hanem a T-Mobile igényeinek megfelelően fejlesztettek ki a cég szakemberei. A TM100 az első kifejezetten t-mobile-os Sharp készülék, mely a lassan egy éves GX20 újszerű köntösbe bújtatott változata, a GX30 szenzációs kijelzőjével feltupírozva.

Új mobilkészülék-gyártási módszer kibontakozását figyelhetjük meg az utóbbi hónapokban, az eddig Sharp által uralt speciális területre már a Sony Ericsson is igyekszik betörni. Bár az okostelefonok piacán már korábban is találkozhattunk adott mobilszolgáltató számára fejlesztett készülékekkel, a "hagyományos" mobilok piacán egyedül a Sharp és a Vodafone házassága eredményezett eddig ilyen telefonokat. Az új szelek előjele, hogy a Sony Ericsson legújabb, K700-as készüléke már két rivális hazai szolgáltatónál is egyedi, a cég dizájnjára szabott menürendszerrel és külsővel kapható.

Rövid tesztünk alanya azonban továbbra is egy Sharp mobil, mely ezúttal nem a Vodafone, hanem a T-Mobile igényeinek megfeleleőn lett fejlesztve. A TM100 az első t-mobile-os Sharp mobil, ezért egyfajta pilotként is tekinthetünk rá, noha a cég már egyáltalán nem tapasztalatlan: napjainkig pontosan öt testre szabott, GX-sorozatú készüléket szállított a Vodafone leányvállalatai számára.

A TM100 első pillantásra meghökkentő lehet az eddigi Sharp mobilokat használók számára, a telefon ugyanis nem összehajtható, hanem a Siemens SL55-höz és a Nokia 7650-hez hasonlóan szétcsúsztatható kivitelben készült el. Formavilága egyértelműen a Sony Ericsson T610 és T630 készülékeit idézi, azok a markánsan szögletes, a sarkoknál mégis lekerekített vonalak vonzzák a szemünket, noha a formák elsősorban a hímnemű mobiltulajdonosok szívét dobogtatják meg. A telefon fekete borítása is az előző két Sony Ericsson modellre emlékeztet, azonban sajnos csak színében, a készüléket kézbe fogva ugyanis rögtön érezhető, hogy egy esetleges leejtés során apró darabokra robban szét a TM100: itt bizony minden igen könnyű műanyag.

Egy dologgal azonban semmiképpen sem fukarkodtak a Sharp tervezői: bár a készülék belső kialakításánál a lassan egy éves GX20 lehetett az alap, a TM100 kijelzője az iparág legjobb minőséget biztosító LCD-paneljére épül, melyet a GX30-ban ismerhettünk meg alaposabban. A CG-Si (Continous Grain Silicon) technológiájú, 240x320 pixel felbontású, nem kevesebb mint 262 ezer szín megjelenítésére képes kijelző igen élethűen adja vissza a készülék menürendszerének képét, a mobiltelefonba feltöltött -- vagy azzal készített -- fotókat. A kijelző technikai adottságairól GX30 tesztünkben részletesebben is beszámoltunk.

A Sharp TM100 lényegesebb adatait az alábbiakban foglaltuk össze:

  • GSM 900-1800-1900 Mhz-es hálózatok támogatása
  • GPRS Class 10 adatátvitel (3+2 vagy 4+1 időrés)
  • 100 x 49 x 19 mm-es befoglaló méretek
  • 95 gramm súly
  • 200 óra készenléti is 3 óra beszélgetési idő
  • 240 x 320 pixeles, 262 ezer színű kijelző
  • VGA felbontású kamera
  • Video felvétel és lejátszás
  • MMS, EMS és SMS üzenetek kezelése
  • POP3, IMAP postafiókok kezelése, SMTP e-mailküldés
  • WAP 2.0 és xHTML kompatibilis Openwave böngésző
  • USB és infravörös csatlakozási lehetőség
  • Java (JBlend) támogatás
  • 40 szólamú csengőhangok támogatása
  • 2,5 Mbyte-nyi memória

[oldal:Egy lépés előre, kettő hátra?]

A Sharp TM100 képességlistáját átböngészve csalódottan vehetjük tudomásul, hogy a régebbi GX20-ra épített telefon nem vetkőzheti le örökölt korlátait, sajnos ebben az iparágban néhány hónap is elavulttá tehet egy-egy terméket. Bár első t-mobile-os Sharp készülékként egyáltalán nem nevezhető rossz próbálkozásnak a TM100, valljuk be, jónéhány, ebben a kategóriában már alapvetőnek nevezhető képesség hiányzik a telefon listájáról, melyeket legutóbb örömmel üdvözöltünk a GX30-ban -- még ha kicsit korlátozottan is álltak rendelkezésre.

Hiányzik többek között a Bluetooth kapcsolódási lehetőség, mely a PC-s szinkronizációt, a kihangosítók, headsetek csatlakoztatását tehetné könnyebbé, hiányzik a memóriakártyás bővítési lehetőség, és kimaradt az MP3-lejátszási képesség is, mely már számos konkurens telefonban, például a Sony Ericsson K700-ban is megtalálható. Bár a GX30-ban már 1 megapixeles érzékelővel rendelkező digitális fényképezőgép lapul, a TM100-ban csak egy VGA felbontású, 640x480 pixeles képek készítésére alkalmas modul kapott helyet.

A telefon menürendszere hihetetlenül igényesen elkészített ikonokra épül, melyek kifejezetten kiemelik a kijelző minden előnyét: színeit, kontrasztosságát és felbontását. Az ikonok terén bizony volna mit tanulnia a konkurenciának. A menü felépítése már más kérdés. Hosszas keresgélés után jöttem csak rá, hogy valami fura oknál fogva a "letöltések" menü alá kerültek a saját képeket és hangokat listázó menüpontok, de szerencsére ez volt a legnagyobb furcsaság, melyet tapasztaltam. Minden más a helyén volt, egyszerűen, gyorsan kezelhető felületet nyújtva. A konkurencia menürendszeréhez hasonlóan a T-Mobile menüje is tele van tűzdelve saját webes szolgáltatására, a t-zonesra mutató linkekkel, de a gyakorlott szem már könnyedén kiszűri ezeket a menüpontokat.

A telefon -- meg nem erősített információk szerint -- 2,5 megabyte-nyi memóriája SMS, MMS (maximum 100 kbyte-os), EMS üzeneteket, e-mail üzeneteket (csatolt állományokat nem kezel), közel 500 telefonszámot (egyenként 3 telefonszámot, 2 e-mail címet, címet és jegyzetet), fényképeket, rövid videókat, Java alkalmazásokat és játékokat, valamint polifonikus csengőhangokat tárolhat el, teljesen dinamikusan szervezve. Ez azt jelenti, hogy akár a teljes memória felhasználható képek mentésére, ekkor azonban könnyen lecsúszhatunk egy-egy MMS üzenetről, melyeket csak némi memória felszabadítása után tölthetünk le a telefonra.

A szöveges üzenetek írásakor használhatunk magyar T9 szótárazást, avagy hagyományos módszerrel is bepötyöghetjük irományunkat. Egy kicsit furcsa megoldás, hogy egy SMS írásakor elsőként a címzettet kell megadnunk, majd ezt követően lehet megfogalmazni az üzenetet, maximum 1024 karakterben. Az unicode karaktereket is megjelenítő TM100 természetesen több üzenetben fogja elküldeni a hosszabb szövegeket, megfontolandó ilyenkor egy MMS üzenet írása, feltéve, hogy a másik oldal telefonja is támogatja ezt.

A TM100 szervező funkciói között naptárt, riasztásokat és feljegyzéskészítési lehetőségeket találhatunk. A határidőnapló a GX-sorozathoz hasonlóan buta, egy napra csupán 3 időpontot vihetünk fel, és hiába adhatunk meg öt teljesen különbözően konfigurálható riasztási időpontot, ez a Sharp telefon sem hajlandó kikapcsolva ébreszteni. Mindebből sejthető, hogy a szétcsúsztatható telefon nem rendelkezik aktív flippel sem, pedig a billentyűzárt a nyitó és záró mozdulatsor során automatikusan kezeli.

A telefon szinkronizálását az opcionálisan megvásárolható USB-kábellel vagy infravörös kapcsolaton keresztül oldhatjuk meg a mellékelt CD-n található szoftver telepítését követően. A szoftver sem okozott meglepetést, teljes egészében a GX30-hoz kapott alkalmazást ültették át egy másik telefonra. A szoftverrel nem érhetjük el maradéktalanul a készüléket, csak a saját készítésű képeket, hangokat és videókat tölthetjük le róla, a szolgáltató által felhelyezett tartalmat, valamint a Java játékokat nem. Ez a szoftver biztosítja az Outlook szinkronizációt is. A Class 10-es, 3+2 vagy 4+1 csatornás GPRS adatátviteli szolgáltatások igénybevételéhez USB-s és infravörös modemmeghajtó is található a CD-n.

[oldal:Lesz ez még így se]

A TM100-zal az átlaghoz mérten jó minőségű képek készíthetők, fényszegényebb környezetben pedig az éjszakai üzemmód segíthet. Természetesen a digitális zoom csak a maximális felbontásnál kisebb, 320x240 és 160x120 pixeles felbontásokban áll rendelkezésre. A rövid, hangot is tartalmazó videoklipeket MMS-ben is elküldhetjük, a telefon nem készít 100 kbyte-nál nagyobb videoállományt. A 3GPP kiterjesztésű, MPEG4 kódolású videókat PC-n is vissza lehet játszani.

A makró és portré fókuszra kézzel kapcsolható kamera lencséjét apró kiszögellés védi a sérüléstől, hiszen legtöbbször háton érkezik a telefon az asztalra, ugyanez azonban nem mondható el a kijelzőről. Arccal sose helyezzük sehova TM100 mobilunkat, ugyanis a kijelző rendkívül könnyen karcolódhat. Nem problémamentes a mellékelt headset használata sem. A minijack csatlakozójú headsetet egy gyárilag biztosított átalakítón keresztül illeszhetjük a telefonhoz, mely talán annyiban lehet előnyös, hogy más gyártó kiegészítőjét, kihangosítót is köthetünk rá.

A háromsávos TM100-hoz 700 mAh-ás akkumulátort és 500 mAh-ás töltőt mellékel a Sharp, ezzel biztosítva, hogy kevesebb mint két órát kelljen a töltőn hagyni a telefont. A rövid töltési idő azért is hasznos, mert a készülék meglehetősen gyorsan meríti az áramforrást: gyakori használat során akár naponta tölteni kell a telefont. A T-Mobile által megadott 200 óra készenléti idő a valóságban biztosan kevesebb, a 180 perces maximális beszélgetési idő viszont közel állhat az igazsághoz.

A telefon szétcsúsztatható kivitele nem növelte vastagságát, ugyanakkor lehetővé tette, hogy a szokásosnál nagyobb gombokat szerelhessenek rá. Bár a kivitelezés hagy némi kívánnivalót maga után, a gombok mérete kellemes meglepetést jelenthet a nagyobb ujjal rendelkező felhasználóknak. A gombok háttérvilágítása meglepő módon nem T-Mobile színű, mint a T630 esetében, hanem zöld. A szétcsúsztathatóság csupán egyetlen ponton szenved hangyányi hibát: véleményem szerint nem eléggé határozottan rögzül bezárt állapotában a billentyűzet, mely egy szűkebb zsebből történő elővételkor kinyílhat, ezzel felnyithatja a billentyűzárat is, így önkéntelen tárcsázást, menübelépést is jelenthet.

A 100x49,4x19,2 mm méretű, 95 gramm súlyú TM100 mobiltelefon Openwave böngészője WAP 2.0 kompatibilis és a mai kihívásoknak megfelelően xHTML oldalak megtekintésére is alkalmas. A t-zones oldalait a dedikált gomb lenyomására gyorsan behozta, bizonyítva a T-Mobile GPRS-elérésének kifogástalan adatátviteli sebességét.

A nálunk járt tesztkészülékben csupán csengőhangokból volt kínálat, sem játékokat, sem képeket nem találtunk rajta. Sajnos a T-Mobile honlapja szerint a készülék kereskedelmi forgalomban kapható változatához sem jár gyárilag egyetlen játék sem és képet is csupán egyet mellékelnek a 26 szépen szóló polifonikus csengőhang mellé.

A Sharp TM100 első próbálkozásnak igen jó telefonnak számítana, melyet tudásához méltó áron lehet megvásárolni a T-Mobile havidíjas csomagjaival, de sajnos van már ennél jobb mobilja is a Sharpnak -- a TM100 bejelentésekor nem igazán ilyen mobilkészülékre számítottunk. Sajnos nem ez a mobil lesz az, mely elcsábíthatja az ügyfeleket a konkurenciától, de egyben biztosak lehetünk: lesz ez még így se.

A Sharp TM100 készüléket a T-Mobile Magyarország biztosította részünkre, ezúton köszönjük a lehetőséget.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.