Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Westelből T-Mobile?

Rátonyi Gábor Tamás, 2004. január 26. 10:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Matáv révén a német Deutsche Telekom tulajdonában lévő vállalat valószínűleg átveszi a német anyacég mobilvállalatának nevét és színeit, így a közeli jövőben már T-Mobile-ként hallhatunk róla, és a rózsaszín-szürke színkombinációt láthatjuk majd.

Annak ellenére, hogy hivatalos megerősítés nem érkezett, immár biztosnak látszik, hogy a Westel előfizetők hamarosan elfelejthetik szolgáltatójuk nevét és kék színét. A Matáv révén a német Deutsche Telekom tulajdonában lévő vállalat valószínűleg átveszi a német anyacég mobilvállalatának nevét és színeit, így a közeli jövőben már T-Mobile-ként hallhatunk róluk, és a rózsaszín-szürke színkombinációt láthatjuk majd.

A névváltoztatásról szóló hír nem először röppen fel: 2002 októberében a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában Sugár András már elmondta, hogy noha nincs napirenden a T-Mobile név felvétele, kizárni sem lehet egy ilyen változást. Akkor azzal indokolta a döntéshozók óvatosságát, hogy még nem bizonyított, a korábbi, külföldi leányvállalatok névváltoztatásai beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket. Sugár megjegyezte azt is, hogy egy ilyen néváltás komoly költséggel jár -- már csak ezért is meg kell fontolni, hgy belevágjon-e a mobilóriás.

A T-Mobile érdekeltségei a nagyvilágban
T Tulajdon Eredeti név Ország
1993 DeTeMobil Németország
1993 Mobile TeleSystems (MTS) Oroszország, Fehéroroszország
1995 Polska Telefonia Cyfrowa Lengyelország
1996-99 One 2 One Ausztria
1999-2000 max.mobil Nagy-Britannia
2000 RadioMobil Csehország
2000 Slovenské Telekomunikácie Szlovákia
2000-2003 Ben Hollandia
2000 VoiceStream Amerikai Egyesült Államok

T = T-Mobile brand; Tulajdon = Tulajdonszerzés (alapítás) éve vagy időszaka

A mostani névváltás tényét -- bár megerősítést sosem nyert -- egy apró jel is megerősíteni látszik: a Westel január első napjaiban levédett több mint harminc olyan domainnevet, melyek már az új névre utalnak: a t-mobil-magyarorszag.hu-tól (helyesen egyébként T-mobile-nak írják a vállalat nevét), a t-zone-777.hu-n át egészen a t-zonewap.hu-ig. Igaz, a t-mobile.hu-t például már 2001-ben levédték, ráadásul nem is a Westel, hanem az anyavállalat, a Deutsche Telekom AG, névváltozás azonban mégsem követte a domainbejegyzést.

Érdekes -- bár könnyen megoldható -- feladat elé állítja az esetleges névváltáson dolgozókat, hogy annak idején a Matáv 100 százalékos tulajdonszerzését jóváhagyó Gazdasági Versenyhivatali vizsgálat kikötötte, hogy a Westelnek szervezetileg különálló vállalatként kell működnie. Mint a fenti táblázatból is kitűnik, a T-Mobile hálózat vállalatait és a Deutsche Telekom egyéb érdekeltségeit nem mossák össze: a DT-nek számos más távközlési vállalatban van részesedése Európában, így például a Matáv révén a Macedón Maktelben, és annak mobilvállalatában is, ugyanakkor a T-Mobile érdekeltségeit önálló cégcsoportként tartják számon.

Ha nem is a névváltás, de valamilyen változtatás időszerűségét jelzi, hogy a piac telítődése a Westel-ügyfelek számának lanyhuló növekedési ütemén is meglátszik. Jelenleg Magyarországon 7 720 ezer hívásfogadásra alkalmas SIM-kártya van forgalomban, ami nyilvánvalóan jóval kevesebb előfizetőt jelent, azonban a tízmilliós országban már nem veti fel a robbanásszerű terjeszkedés lehetőségét. Ezen belül a Westel saját közlése szerint 2003 novemberében 3 659 ezer előfizetője volt a mobilóriásnak, ami a 2002 év végi 3 402 ezerhez képest csak alig kétszázezres növekedést jelez (lásd a táblázatunkat).


A Westel előfizetőinek alakulása (az előfizetők száma 1000 főben) 1994 és 2003 novembere között

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.