Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

AMD Athlon 64 FX és Intel Pentium 4 Extreme Edition processzorok tesztje

Bodnár Ádám, 2003. november 03. 19:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Athlon 64 FX és a Pentium 4 Extreme Edition egyaránt szerverekbe szánt processzorok asztali kiadásban. Vajon az AMD-nek, vagy az Intelnek sikerült jobban a báránybőrbe bújtatott farkasa? A legnagyobb teljesítményű x86 processzorokat felvonultató tesztünkből kiderül.

Már évekkel ezelőtt napvilágot láttak az első hírek az AMD nyolcadik generációs processzoráról, amelyet sokáig csak Hammerként, illetve K8-ként ismerhetett az informatika iránt érdeklődő közönség. Az egyik legelső és talán leginkább megdöbbentő információ arról szólt, hogy az AMD saját 64 bites utasításkészlet-architektúrát fejlesztett ki, erre épül majd a K8. Az x86-64, később egyszerűen AMD64 névre keresztelt ISA (instruction set architecture) legfontosabb tulajdonsága, hogy kompatibilis az x86 ISA-val, azaz futnak rajta a már meglevő 8, 16 és 32 bites alkalmazások is.

Eleinte mindenki azt várta, hogy az AMD kizárólag a szerverek piacát célozza meg 64 bites megoldásával, épp ezért volt jelentős meglepetés, amikor kiderült, hogy a vállalat az asztali processzorok területén is be kívánja vetni 64 bites architektúráját. Teltek a hónapok, az évek, egyre több részlet látott napvilágot a K8-ról, és amikor idén tavasszal az AMD piacra dobta a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteront, a szakma már kívülről fújta a chip újdonságait, azaz a 12 fokozatú futószalagot, az integrált memóriavezérlőt, a Hyper-Transport interfészt és persze a 64 bites felépítést. Jelen cikkünkben a K8 architekrúra részletes felépítését nem tárgyaljuk, hiszen ezt már "Bemutatkozik az AMD Hammer" című írásunkban megtettük.

Az AMD Opteron azonban így is tudott meglepetést okozni, hiszen teljesítmény-mutatói még a legoptimistább becsléseket is felülmúlták, a chip számos tesztben ért el kiemelkedő eredményt, és kiderült, hogy egyes esetekben még a neves gyártók RISC processzorait is meg tudja szorongatni. A jelentős szervergyártók közül az IBM azonnal az Opteron mögé állt, és bejelentette kétprocesszoros eServer 325 kiszolgálóját. Az Opteron a HPC-közösség fantáziáját is megmozgatta, az áprilisi premier óta számos olyan szuperszámítógépről vagy fürtről lehetett hallani, amely az AMD nyolcadik generációs processzorára épül.

Az Opteron tehát látványos sikereket ért el a szerverek területén, azonban amióta nyilvánosságra került, hogy az AMD legújabb generációs asztali processzorai is a K8 magra épülnek, a felhasználók leginkább arra kíváncsiak, hogy vajon méltó ellenfele lehet-e az Intel Pentium 4-nek. Az Opteron teljesítmény-adatait figyelembe véve ez akár nem is lehet kérdés, azonban tudjuk, hogy a szerverek esetében egészen mások a követelmények, mások a futtatott alkalmazások, mint az asztali gépeknél.

Többszöri halasztás és csúszás után szeptember 23-án az AMD fellebbentette a fátylat asztali gépekbe szánt processzorairól. A vállalat semmit sem bízott a véletlenre, és egyszerre rögtön két változattal is előrukkolt, az AMD Athlon 64-et asztali és hordozható számítógépekbe szánja a vállalat, az Athlon 64 FX-et pedig kifejezetten a csúcskategóriás teljesítményt igénylő felhasználók figyelmébe ajánlja.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.