Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Beszámoló a budapesti OMG napokról

Budai Péter, 2003. június 18. 16:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Június 12-én ért el az OMG napok nevű rendezvénysorozat Budapestre, ahol többek között betekintést nyerhettünk az OMG új MDA koncepciójába, és világcégek szakemberei beszéltek a vállalati rendszerek integrációjának aktuális kérdéseiről.

hirdetés
Június 12-én ért el az OMG napok nevű rendezvénysorozat Budapestre, ahol többek között betekintést nyerhettünk az OMG új MDA koncepciójába, és világcégek szakemberei beszéltek a vállalati rendszerek integrációjának aktuális kérdéseiről. Cikkünkben áttekintjük az OMG legfontosabb specifikációit, majd ismertetjük a rendezvényen elhangzott előadásokat.

A mai szoftverfejlesztők munkája sokszor lehetetlennek bizonyul modellek és komponens alapú tervezés használata nélkül, melyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a rendszereket kisebb alkotóelemekre (komponensekre) lehessen bontani, és így kisebb hibalehetőséggel járjon mind a tervezés, mind a későbbi programozás. A végső cél az, hogy ezek a komponensek a lehető legkevésbé függjenek egymástól, zárt, egységes módon foglalkozzanak egy adott feladat megoldásával. A modellezés másik fontos célja, hogy egy rendszernek csak azokat a részeit vizsgálja, amiket a feladat megoldása szempontjából feltétlenül szükséges, így a modell a valóságnak egy egyszerűsített, adott problémát megcélzó leképezése.

A nagyobb projektek tervezése, vagy rendszerek integrálása során mindenképpen szükség van egynél több szoftvertervezőre, és ilyenkor válik igazán fontossá, hogy az elkészült modelleket -- amik legtöbbször a szoftverdokumentáció részeként jelennek meg -- minden résztvevő megértse, ehhez pedig egységes, mindenki által megértett és elismert módszerekre és szabványokra van szükség.

Az 1989-ben alakult OMG (Object Management Group) egy nemzetközi, non-profit szervezet, amelyhez bárki csatlakozhat, legyen az akár cég, akár magánszemély. Feladata az elosztott és objektumorientált vállalati alkalmazásokkal foglalkozó előírások előállítása és karbantartása. A tagok benyújthatják a meglévő specifikációk iránti módosítási igényeiket, és lehetőségük van új specifikációk létrehozására is. A szervezet döntéseit demokratikus úton, szavazással hozza meg, ahol minden tag kifejezheti véleményét, vagy akár saját változtatási javaslatait is előadhatja az aktuális kérdésről. Minden csatlakozott cég egy szavazattal rendelkezik.

Az OMG szoros kapcsolatban áll az ISO-val (International Standard Organisation), így a számítástechnikában és a modellezésben általánosan elfogadott és használt OMG-specifikációk szükség esetén ISO-szabvánnyá is válhatnak. Ez az OMG IDL (Interface Definition Language) esetében már meg is történt. Jó eséllyel várható, hogy a most elfogadott, a véglegesítés szakaszában álló UML 2.0 ISO-szabványként is elfogadásra kerül. Az OMG tagjai között megtalálható többek között az IBM, a HP, a Borland, az Oracle, a Cisco, a Sony, a Sun, a Sybase, a Nokia, a NASA, a Motorola és az IBM által nemrég megvásárolt Rational Software.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.