Szerző: mrsla

2000. május 8. 00:00

Lilo konfigurálása

A lilo konfigurálása.

A lilo konfigurálása. A lilo a linux boot managere. Ő felelős a rendszer betőltéséért. A konfigurációs fájl az /etc-ben található, lilo.conf néven. Mint már a kernel fordítás cikkben említettem, egy kernel fordítás után a lilót is konfigurálnod kell. Emlékeztetőként, a lefordított kernel a /boot könyvtárban van, legyen a neve kernel-2214. A gyökérből pedig egy symlink mutat rá, aminek a neve: vmlinuz. Természetesen ha modulokat is fordítottál a kernelhez akkor azok a /lib/modules valamelyik alkönyvtárában vannak, de ez a lilo konfigurálásánál nem játszik szerepet. Ekkkor a lilo.conf igy fog kinézni (példa):

boot=/dev/hda -->itt van a boot (a hda stb-ről a másik cikkben olvashatsz)
root=/dev/hda3

install=/boot/boot.p
map=/boot/map
vga=normal
delay=25 --> ennyi tizedmásodpercet vár mielőtt elindítja a default op.rendszert

<--- Most jön a kernel beállítása --->

image=/vmlinuz
label=vmlinuz
read-only

<--- és ha még van fent mondjuk windows is --->

other=/dev/hda1
label=windows

Ennyi. Ezekután még a promptnál be kell írni, hogy lilo és vége. Természetesen ha több kernel is van lefordítva, akkor a 'Most jön...' részt a megfelelö adatokkal ismételni kell. Hogy biztos érthető legyen itt van az én lilo.conf-om.

boot=/dev/hda
root=/dev/hda3
install=/boot/boot.b
map=/boot/map
vga=normal
delay=25

image=/vmlinuz
label=vmlinuz
read-only

image=/kernel2214
label=kernel2214
read-only

image=/kernel2399
label=Linux2399
read-only
other=/dev/hda1 label=dos

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról