Szerző: Koi Tamás

2009. március 3. 10:35

Új, játékgépekbe szánt mobil GPU-k az NVIDIA portfóliójában

Négy új, különböző ár- és teljesítménykategóriába sorolható, noteszgépekbe szánt grafikus processzort jelentett be az NVIDIA a hannoveri CeBIT alkalmával. Az új megoldások kifejezetten a háromdimenziós alkalmazások -- elsősorban természetesen játékprogramok -- grafikájának minél gyorsabb és részletgazdagabb kiszámolására, megjelenítésére fókuszálnak, de éppúgy besegítenek a fizika számításába vagy a HD-videók dekódolásába.

[HWSW] Négy új, különböző ár- és teljesítménykategóriába sorolható, noteszgépekbe szánt grafikus processzort jelentett be az NVIDIA a hannoveri CeBIT alkalmával. Az új megoldások kifejezetten a háromdimenziós alkalmazások -- elsősorban természetesen játékprogramok -- grafikájának minél gyorsabb és részletgazdagabb kiszámolására, megjelenítésére fókuszálnak, de éppúgy besegítenek a fizika számításába vagy a HD-videók dekódolásába.

Az új grafikus processzorok közül a két gyorsabb variáns a csúcsteljesítményű, asztaligép-helyettesítő notebookokhoz fejlesztett GeForce GTX 280M és GeForce 260M, a könnyebb, vékonyabb gépekbe pedig a szerényebb teljesítményű, ugyanakkor kisebb fogyasztás és hőleadás mellett dolgozó GeForce 160M és 150M típusokat ajánlja a gyártó. Az NVIDIA szerint az újdonságok a korábbi, kifutó generációnál legalább 50 százalékkal nagyobb számítási teljesítményt nyújtanak, változatlan energiafelhasználási mutatók mellett.

Az új modellekben közös, hogy ugyanarra az 55 nanométeres gyártástechnológiával készülő G92-variánsra épülnek, a különböző változatoknál az órajel és a feldolgozóegységek száma tér el egymástól. Szintén közös pont, hogy a grafikus processzorok kettesével, SLI üzemmódban is munkára foghatók, ilyenkor a számítási teljesítmény közel duplája sajtolható ki a rendszerből. A négy újdonság egyaránt támogatja az PhysX fizikai számításokat (ehhez nem szüksége párba kötni a GPU-kat, mint a korábbi rendszereknél), valamint az NVIDIA CUDA platformját.

A négy grafikus megoldás közül a legerősebbnek számító GeForce GTX 280M magja 128 feldolgozóegységből áll, melyek 1463 megahertzen járnak. A maghoz maximum 1 gigabájtnyi, 950 MHz-en ketyegő GDDR3-memória csatlakozik 256 bites adatsínen. A GeForce 260M valamivel kevesebb, 112 feldolgozóegységet tartalmaz, melyek 1375 megahertzen dolgoznak, a memória típusa és órajele egyezik a nagyobb testvér paramétereivel.

A kisebb teljesítményű GeForce GTS 160M és 150M mobil grafikus rendszereknél egyaránt 64 feldolgozóegységet aktivált a gyártó, melyek típustól függően 1500 vagy 1000 megahertzen járnak. A grafikus magok mellé társuló képpuffer típusát és teljesítményét illetően nincs eltérés a két modell közt: az MXM formátumú kártyákra a chip mellé 1 gigabájtnyi, 1 GHz-es, 256 bites adatsínen csatlakozó GDDR3-memória kerül.

Az NVIDIA új mobil grafikus processzorait elsők közt az ASUS, az MSI és a Clevo építi be noteszgépeibe -- utóbbi beszállítója több, egyedi kiépítésű, csúcsteljesítményű játékgépekről híres cégnek, így egyebek mellett Dell kezében lévő Alienware-nek vagy a HP-hoz tartozó VoodooPc-nek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról