:

Szerző: Koi Tamás

2009. január 19. 14:50

Kritikus szoftverjavítást adott ki egyes merevlemezeihez a Seagate

A Seagate több, elsősorban otthoni és kisvállalati felhasználásra szánt merevlemezsorozatát érinti az a szoftverhiba, mely feltűnően sok felhasználónak okozott az elmúlt hetekben bosszúságot. Az érintett merevlemezek működését vezérlő kód hibáját már kijavították, a frissített firmware-változatok elérhetők a gyártó terméktámogatási weboldalán. A Seagate szerint nincs ok a pánikra, a hiba ugyanis nem eredményez adatvesztést.

[HWSW] A Seagate több, elsősorban otthoni és kisvállalati felhasználásra szánt merevlemezsorozatát érinti az a szoftverhiba, mely feltűnően sok felhasználónak okozott az elmúlt hetekben bosszúságot. Az érintett merevlemezek működését vezérlő kód hibáját már kijavították, a frissített firmware-változatok elérhetők a gyártó terméktámogatási weboldalán. A Seagate szerint nincs ok a pánikra, a hiba ugyanis nem eredményez adatvesztést.

Új mikrokódot bocsát ki a Seagate bizonyos HDD-ihez, miután feltűnően sok garanciális igény merült fel a cég 1 terabájt kapacitású, Barracuda 7200.11 sorozatú merevlemezivel kapcsolatban. A diszkek a felhasználói beszámolók szerint teljesen véletlenszerűen és minden előjel nélkül adták meg magukat, kivétel nélkül a számítógép bekapcsolását kísérő inicializálási folyamat során -- a merevlemezek tartalma innentől permanensen elérhetetlenné válik.

A Seagate minap közzétette terméktámogatási weboldalán azoknak a merevlemezeknek a sorozatszámát, melyeket a mikrokód hibája érinthet: a gyártó szerint nincs ok a pánikra, ha a HDD elérhetetlenné válik a rendszer számára, a rajta tárolt adatok ugyanis ilyenkor nem sérülnek -- ha netán mégis eltűnnek adatok, a Seagate ingyenes helyreállítást biztosít. A vállalat felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a tavaly decemberben gyártott, Barracuda 7200.11, DiamondMax 22 és Barracuda ES.2 SATA sorozatokhoz tartozó merevlemezek tulajdonosai mielőbb vegyék fel a kapcsolatot e-mailen vagy telefonon a Seagate terméktámogatási részlegével, ahol részletes információkat kaphatnak a további teendőkről, illetve tájékozódhatnak arról, hogy egyáltalán érinteti-e a szoftverhiba az eszköz.

A gyártó a gyakorlottabb felhasználók számára emellett lehetőséget biztosít a firmware otthoni frissítésére is. A Seagate weboldaláról először egy windowsos azonosítóprogramot ajánlott letölteni, ez pontosan detektálja az egység elektronikájával alapesetben érkező szoftvert és az egyéb paramétereket, majd az összegyűjtött információk alapján megállapítja, hogy szükséges-e új firmware besütése. A drive szoftvere szükség esetén egy rendszerindító CD-ről frissíthető, a Seagate az eddigi gyakorlatnak megfelelően egy erre a feladatra speciálisan összeállított CD-képet kínál letöltésre.

A Seagate egyes merevlemezeit használhatatlanná tevő szoftverhiba a lehető legrosszabb időzítéssel ütötte fel a fejét: a gyártó éppen tavaly decemberben jelentette be, hogy a legtöbb, eddig öt év jótálással árult, külön komponensként forgalmazott HDD-je garanciális időszakát három évre csökkenti azoknál a modelleknél, melyeket 2009. január 3-a után vásároltak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 23:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.