Szerző: HIRDETÉS

2008. augusztus 21. 15:17

HP Integrity UNIX-szerverek a pazarló IT ellen

A termelésirányítás egyik régi és egyben aktuális problémája, hogy az üzemi kapacitásokkal hogyan kövessük le minél szorosabban az igényeket, csökkentve az elpazarolt erőforrásokat és gyorsítva a piac kiszolgálását.

A termelésirányítás egyik régi és egyben aktuális problémája, hogy az üzemi kapacitásokkal hogyan kövessük le minél szorosabban az igényeket, csökkentve az elpazarolt erőforrásokat és gyorsítva a piac kiszolgálását. A manufaktúrák megjelenése előtt kézműves iparosok legfeljebb céhekbe szerveződve állították elő a termékeket kis mennyiségben, minimális gépi segítséggel vagy teljesen anélkül, így a keresletben történő változások lekövetését kizárólag az emberi tényezők határozták meg: az iparosok rendelkeztek-e a megfelelő szaktudással, valamint elegendően álltak-e rendelkezésre? Bár ebben a kontextusban csak szűken értelmezve lehet termelésirányításról beszélni, a kapacitások rugalmatlanság már a céhek esetében is súlyos problémákat hordozott magában: a kereslet gyors felfutását éppen ugyanúgy nem tudták lekezelni, ahogyan a szaktudás vagy termék iránti kereslet meredek visszaesését, hiszen az egyes mesterségek magas fokú specializációt követelnek meg.

Az iparosodás megkezdődését követően a munkavégzésből egyre nagyobb részt kezdtek kihasítani a gépek, ezzel azonban nem változott meg a probléma alaptermészete, sőt, az üzemek által megtestesített ember- és tőkekoncentráció sokkal láthatóbbá és súlyosabbá tette azt. A kihasználatlan kapacitások akkor és azóta a mai napig is a termelőiparok legnagyobb ellenségei, ugyanis hatalmas mennyiségű lekötött tőkét és drága emberi erőforrásokat pazarolnak. A rugalmas átállás és skálázhatóság megteremtéséhez azonban rengeteg technológiai és intellektuális fejlődésre volt és van is szükség.

A világ egyik első nagyiparosának tartott Henry Ford a világ első széleskörű sikert arató gépkocsiját, a Ford T-modellt futószalagos tömegtermelésre állíttatta át, ahol a munkavégzést primitív fázisokra bontották az emberi tényező minimalizálása és a termelési volumen érdekében: az eredmény olcsón előállított autó hatalmas mennyiségben. Bár a T-modell több színben elérhető volt, Ford egy sokat idézett megjegyzése nagyon jól érzékelteti, mennyire volt rugalmas ez a modell: "Bármelyik fogyasztó hozzájuthat bármilyen színű autóhoz, amilyent csak akar, ameddig az a szín fekete". A Ford T-modell ráadásul nagyrészt monolitikus blokkokból épült fel, így bármiféle módosítás rendkívül költséges és lassú folyamat lett volna.

A termelésirányítás problematikája azt követően kezdett el igazán égetővé válni, hogy a huszadik században a versengő szabadpiacok többsége tartósan túlkínálati állapotba került, vagyis a fogyasztók tucatnyi termék közül válogathatnak egyetlen igényük kielégítésére, így a vállalatok fokozódó versennyel voltak kénytelenek szembesülni. Mindezt tetézte a technológiai fejlődés felgyorsulása, mely főként a második világháborút követően nagyrészt elektronikai forradalommal indult meg, mely katalizátorként hatott és hat a többi technológiai ágra és a gazdaság működésére. Ebben a felgyorsult ütemű és egyre nagyobb piaci kockázatokat hordozó környezetben a termelés olcsósága mellett egyre fontosabbá vált a kapacitások rugalmas méretezésének és a gyártott termékek gyors változtatásának kérdése is, melyekre korszakalkotó választ dolgozott ki és tett világszerte ismertté a Toyota. A Toyota termelési rendszere olyan alapelvekre épül, mint a hibák azonnali kijavítása és a folyamatosságra való törekvés, a terhelés egyenletes elosztása, a megbízható és kitesztelt technológia alkalmazása. Ezek az elvek nemcsak a termelőiparban, de az informatikai rendszerek esetében is irányadóak, melyek az olcsó x86-os tömegszerverek elburjánzásával sok esetben pazarlóan bánnak az erőforrásokkal, a szakemberek kultúrájának nem része a hatékonyság keresése.

Rugalmas erőforrások HP Integrity UNIX-szerverekkel

A kritikus feladatokra tervezett Integrity szervereket a vállalatok és kormányzati szervezetek legmagasabb követelményű feladatainak kiszolgálására alkotta meg a HP. A rendkívül magas megbízhatóságot és teljesítményt kínáló Intel Itanium processzorokra és saját fejlesztésű chipsetjeire és rendszereire alapozva a HP Integrity szerverek az igények teljes skáláját képesek lefedni, teljesítményük a néhány processzoros konfigurációktól a legnagyobb terhelésű adatbázisokat futtató 64-processzoros Integrity Superdome monstrumokig terjedhet, melyek 128 processzormaggal és akár 2 terabájt memóriával is rendelkezhetnek. A skálázhatóság és teljesítmény azonban nem minden, a kapacitásokat hatékonyan hasznosítani is tudni kell, minimalizálva a gépi és emberi erőforrások pazarlását, mely napjaink számítástechnikájának egy krónikus tünete.

Az Integrity rendszerekkel számos szinten valósíthatunk meg izolációt, amivel nemcsak fokozhatjuk a biztonságot, de dinamikusan skálázhatjuk az egyes feladatokra szánt erőforrásokat, és javíthatunk rendszereink kihasználtságán. A HP UNIX operációs rendszere, a HP-UX 11i képes alkalmazásszintű izolációra, egyetlen rendszerképen teremtve virtuális környezetet az egyes alkalmazások számára, ezzel a legegyszerűbb és legkevésbé költségek módját kínálva a kiszolgált feladatok biztonsági elszigetelésére és a rendelkezésükre bocsátott erőforrások menedzselésére.

Egy nagyobb szervezetnél azonban a legritkább esetben megfelelő egyetlen rendszerkép az összes feladat kiszolgálására, például különféle alkalmazások merőben eltérő kernel finomhangolásokat, rendszerkörnyezetet igényelhetnek, szükség lehet a több rendszerkép nyújtotta szoftveres redundanciára, vagy a legprózaibb esetben egyszerűen Windows vagy Linux platformon akarunk szoftvereket futtatni. A HP Integrity szerverek igénytől függően számos megoldást is kínálnak ezekre az igényekre további gépek csatasorba állításának szükségessége nélkül, így szorítva le a felesleges beszerzéseket, hely- és energiapazarlást, nem beszélve az újabb hardver jelentette újabb meghibásodási lehetőségekről.

A HP Integrity szerverek cellaarchitektúrát alkalmazó változatai (rx7640 és felfelé) akár hardveresen, elektronikailag is képesek elrekeszelni a gép egyes részeit, vagyis celláit, lényegében egyetlen dobozban kettő vagy több autonóm kiszolgálót eredményezve. Ezek a hardveres, úgynevezett nPar partíciók lehetővé teszik, hogy különböző rendszerképek egymástól tökéletesen függetlenül fussanak egyetlen szerveren belül, sőt lehetőség van online, leállítás nélküli átkonfigurálásukra is. Az egyes hardverpartíciókon az Intel Itaniumon processzorokon futó bármilyen operációs rendszer üzemeltethető, melyek közül a HP a HP-UX 11i UNIX, a Red Hat Enterprise és Novell SUSE Linux, a Windows Server 2003 és az OpenVMS változatokhoz kínált támogatást.

Egyes hardverpartíciók (mely lehet a teljes szerver) további szeletelése is lehetséges logikailag a HP-UX 11i segítségével, ezek az úgynevezett vPar-ok, vagyis logikai partíciók. Ekkor egy nPar erőforrásaiból lehet dedikálni egyik vagy másik HP-UX 11i rendszerképhez, melyek különböző verziójúak is lehetnek. A HP-UX 11i és a vPar lehetővé teszi a processzorok és memória online mozgatását a virtuális partíciók között. Amennyiben ennél is nagyobb rugalmasságra, a feladatok rendelkezésére bocsátott erőforrásaink aprólékosabb skálázhatóságára vágyunk, vagy egyszerűen nem csak HP-UX 11i környezeteket akarunk futtatni egy hardveres partíción belül, akkor az Integrity Virtual Machine (IVM) áll rendelkezésünkre.

Az IVM már a hardveres erőforrásokat virtualizálja az operációs rendszerek előtt, jelesen a processzorokat és az I/O eszközöket. Ennek eredményeként egyetlen fizikai processzort, Ethernet, Fibre Channel vezérlőt vagy egyéb perifériát több rendszer is használhat egyidejűleg virtuális erőforrásokként, egyetlen processzormag akár 20 virtuális processzort is kiszolgálhat. Az egyes virtuális gépeknek garantálhatunk processzor-erőforrásokat, így amennyiben szükségük van rá, bizonyosan megkapják. Az IVM 3.0 már dinamikus memóriaallokációt is biztosít 64 megabájtos lépésekben, amennyiben ezt a vendég is támogatja – jelenleg ez a képesség kizárólag HP-UX 11i virtuális gépeknél érhető el, más operációs rendszerek támogatása későbbi IVM kiadásokban érkezik.

A HP Integrity szerverekkel és HP-UX 11i operációs rendszerrel tehát számos szinten rugalmasan méretezhető, biztonságos, és könnyen menedzselhető kiszolgálókat hozhatunk létre, melyek erőforrásaikat számos feladat közt képesek megosztani, maximalizálva azok kihasználtságát, és visszaszorítva a IT-beszerzések finanszírozási igényét és az üzemeltetés költségeit. A HP Integrity rendszereivel kapcsolatos további információkért kattintson ide.

[A HP megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról