Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 8. 14:32

Bemutatta 2009-es szoftverportfolióját az Autodesk

Az Autodesk bemutatta teljes 2009-es termékportfolióját, a vállalat műszaki, gépészeti és építészeti tervezésre, modellezésre, animációra szolgáló szoftverei mind-mind megújultak. A 2009-es verziók már mindannyian támogatják a Windows Vista 32 és 64 bites változatát.

[HWSW] Az Autodesk bemutatta teljes 2009-es termékportfolióját, a vállalat műszaki, gépészeti és építészeti tervezésre, modellezésre, animációra szolgáló szoftverei mind-mind megújultak. A 2009-es verziók már mindannyian támogatják a Windows Vista 32 és 64 bites változatát.

A hazánkban is jól ismert, már 26 éve piacon levő AutoCAD család 2009-es verzióinak legfontosabb újdonsága talán az áttervezett kezelőfelület, amelyet a felhasználói visszajelzések alapján alakítottak ki. Az AutoCAD 2009 "szalagja" sokmindenben hasonlít az Office 2007-ben megtalálható menühöz, ahol mindig épp azok a menüpontok és eszköztárak érhetők el, amelyek az adott esetben relevánsak lehetnek, így a munkaterület mérete maximalizálható, de a funkciók mégis kéznél vannak.

Annak érdekében, hogy a régebbi AutoCAD-változatok felhasználói könnyebben áttérhessenek az új verzióra, az Autodesk számos helyen kiegészítette és továbbfejlesztette a súgót, valamint oktató animációkkal is ellátta a szoftvert. Azok számára, akik ragaszkodnak a régi felülethez, az Autodesk meghagyta a "klasszikus nézetet". A megújult kezelőfelület mellett további újdonságot jelent az AutoCAD 2009-es változatában a makrórögzítési és -lejátszási lehetőség, amelynek segítségével a tervezőmérnökök programozási ismeretek nélkül is automatizálni tudnak egyes műveleteket.

Több egyéb termék mellett megújult a szórakoztatóiparban, a videojátékok készítői között is nagy népszerűségnek örvendő 3ds Max is, amelyből létrejött egy kimondottan építészeti tervezést segítő változat, a 3ds Max Design. Utóbbit arra fejlesztették ki, hogy az építészek a terveiket a lehető leglátványosabban tudják bemutatni. A 3ds Max 2009-ben továbbfejlesztették a renderelő motort, a Reveal névre hallgató megoldás képes egyes objektumokat vagy akár egész térrészeket kizárni a renderelésből, ezáltal felgyorsítva a folyamatot. A modellezőszoftver új változata a korábbinál jobban importálja az OBJ és FBX állományokat, ami egyszerűsíti az együttműködést a Mayával, a MudBoxszal, valamint a MotionBuilderrel.

Új változat jelent meg az Inventorból is, amivel digitális prototípusok készíthetők a rendelkezésre álló tervek alapján. Ezek alapján ellenőrizhető, hogy a terveken szereplő szerkezet valós körülmények között hogy viselkedik. Az Inventor termékcsaládba tartozó szoftverek olyan 3D modelleket hoznak létre, amelyekkel még a megépítés előtt ellenőrizhető az alak, az illeszkedés és a funkcionalitás. A 2009-es verzió legfontosabb újdonsága a továbbfejlesztett lemezalkatrész-tervezés, a még pontosabb szimuláció, és a korábbinál még nagyobb, még több alkatrészből álló modellek támogatása. Az Inventor 2009-ben található konverterek segítségével közvetlen adatcsere végezhető az Autodesk Inventor és az UGS, a SolidWorks vagy a és Pro/E formátumok révén.

Az Inventorban létrehozott modellek egyébként le is gyárthatók, egy egyedi R/C autómodelleket építő hazai cégnél például ilyen technológiával készülnek a felnik, illetve más speciális alkatrészek, amelyeket egy 3D nyomtató állít elő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról