:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 14. 12:18

Az Opera szerint a Microsoft illegálisan építette be a Windowsba az Internet Explorert

Trösztellenes keresetet nyújtott be a Microsoft ellen a norvég Opera Software, amely azt állítja, a redmondi cég illegálisan kapcsolta a böngészőjét az operációs rendszerhez, ezáltal akadályozza a fogyasztókat a szabad választásban. Az Opera keresetében azt kéri a bíróságtól, kötelezze a Microsoftot az Internet Explorer eltávolítására a Windowsból, valamint hogy tegye maradéktalanul kompatibilissé a böngészőt az elterjedt webes szabványokkal (pl. CSS, XHTML, DOM).

[HWSW] Trösztellenes keresetet nyújtott be a Microsoft ellen a norvég Opera Software, amely azt állítja, a redmondi cég illegálisan kapcsolta a böngészőjét az operációs rendszerhez, ezáltal akadályozza a fogyasztókat a szabad választásban. Az Opera keresetében azt kéri a bíróságtól, kötelezze a Microsoftot az Internet Explorer eltávolítására a Windowsból, valamint hogy tegye maradéktalanul kompatibilissé a böngészőt az elterjedt webes szabványokkal (pl. CSS, XHTML, DOM).

Az Opera szerint mivel az IE beépült a Windowsba, a webfejlesztők erre optimalizálják az oldalaikat, és nem a szabványos böngészőkre, mint amilyen az Opera -- ezáltal a szabványos megoldások piaci hátrányba kerülnek. A norvégok szerint az eset nagyon hasonló a Media Playeréhez, amelyet az Európai Bizottság eltávolíttatott a Windowsból, mivel úgy ítélte meg, hogy a Microsoft a lejátszó beépítésével monopolizálni próbálta a médiapiacot. Ez alapján a döntés alapján az Internet Explorer beépítése a Windowsba "nyilvánvalóan illegális" -- mondta Jon von Tetzchner, az Opera Software vezére.

Tetzchner szerint az alternatív böngészők piaci hátrányban vannak, mivel azok a felhasználók akik kipróbálják ezeket, azzal kell szembesüljenek, hogy a weboldalak egy része nem megfelelően jelenik meg, mivel azok Internet Explorerrre vannak optimalizálva. A böngészőpiaci számok azonban nem támasztják alá Tetzchner érvelését, hiszen az utóbbi két évben a legújabb webes szabványokat folyamatosan követő Mozilla Firefox jelentős részesedést szerzett a Microsoft Internet Explorertől, egyes országokban már az internetezők közel fele áttért rá. Ami igaz az igaz, az Opera népszerűsége ennél jóval alacsonyabb.

A Firefox elterjedtsége Európában
A Firefox elterjedtsége Európában (XiTiMonitor)

A francia XiTiMonitor adatai szerint Firefoxot az európai netez[k 27,7 százaléka használt szeptemberben, de egyes országokban a nyílt forrású böngésző részesedése 40 százalék feletti (pl. Finnország, Szlovénia, Lengyelország, Szlovákia). A legnépszerűbb böngésző az Internet Explorer, amely 66,6 százalékkal vezeti a piacot, a bronzérmes Opera 3,4 százalékon állt szeptemberben, a Safarinak pedig csak 1,4 százalék jutott. A XiTiMonitor több mint 110 ezer weboldal látogatottsági statisztikái alapján hozta nyilvánosságra a böngészőpiaci adatait.

A Microsoft rövid közleménye szerint az Internet Explorer mellékelése a Windowshoz a fogyasztók javát szolgálja, mindazonáltal a vásárlóknak jogában áll megválasztani, milyen böngészőt telepítenek a gépükre, de a PC-gyártók is előre telepíthetnek más böngészőt. Az Internet Explorer a "webes szabványok széles körét támogatja" -- áll a cég kommünikéjében. Bár az kétségbevonhatatlan tény, hogy egyes weboldalak valóban csak az Internet Explorerrel böngészve használhatók megfelelően, a Firefox térnyérese nyomán a fejlesztők egyre inkább azon vannak, hogy minden böngészővel kompatibilis oldalt készítsenek. Az Európai Bizottság hivatalos válaszában megígérte, alaposan áttanulmányozza a beadványt, főleg annak fényében, hogy korábban már a Microsoft ellen döntött.

Amint arról lapunk is beszámolt, 2004-ben az Európai Unió 497 millió euróra bírságolta a Microsoftot, mivel azt találta, a vállalat illegálisan próbálta monpolizálni a médiapiacot azáltal, hogy a Windows Media Playert beépítette az operációs rendszerbe. A Bizottság arra is kötelezte a Microsoftot, dobjon piacra egy Media Player nélküli Windowst.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.