Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 4. 10:09

India után Kína lehet az új offshoring-favorit

Az olcsó és viszonylag jól képzett munkaerő, valamint az alacsony bérleti díjak miatt India nagyvárosai jelenleg a legnépszerűbb offshoring-célpontok, azonban az IDC előrelzése szerint az évtized végére Kína nem csak hogy felzárkózik India mellé, hanem akár átveheti a vezetést is.

[HWSW] Az olcsó és viszonylag jól képzett munkaerő, valamint az alacsony bérleti díjak miatt India nagyvárosai jelenleg a legnépszerűbb offshoring-célpontok, azonban az IDC előrelzése szerint az évtized végére Kína nem csak hogy felzárkózik India mellé, hanem akár átveheti a vezetést is.

Az IDC Global Delivery Index 35 ázsiai és csendes-óceáni nagyvárost hasonlít össze 30 különféle szempont alapján, mint amilyen például a nyelvtudás, a munkaerő költsége vagy a bérleti díjak. Ebben a rangsorban jelenleg Bangalore vezet Manila és Új-Delhi előtt, a negyedik helyen Mumbai áll, ezután azonban három kínai nagyváros, Dalian, Sanghaj és Peking következik.

Conrad Chang, az IDC kutatási vezetője szerint bár az indiai városok jól szerepeltek a listán, az offshoring-piac jelentős változáson mehet keresztül az elkövetkező években és 2011-re Dalian, Peking és Sanghaj a versenytársak elé kerülhetnek, ahogy fejlődik a városok fizikai infrastruktúrája, javul az internet-ellátottság, illetve a munkaerő is képzettebb, valamint egyre többen beszélnek angolul. A világ legnépesebb országában becslések szerint mintegy 200 millióan vannak, akik különféle formában angolul tanulnak.

Az IDC-től elég eltérő véleményen van a Forrester Research, amelynek májusi jelentése szerint a kínai offshoring-piac a vártnál lassabban fejlődik. A Forresternél úgy látják, Kínának ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenie mint Indiának, azaz a gyorsan növekedő munkabérekkel, valamint a tapasztalt vezetők hiányával. Tovább nehezíti Kína helyzetét a jüan erősödése a dollárral szemben, ami kedvezőtlen helyzetbe hozza azokat a kínai jelenléttel bíró szolgáltatókat. Emellett az ország ellen szól a szellemi tulajdon szabados kezelése is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról