:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 3. 11:12

Ingyen virtualizáció a Microsofttól is

[eWeek/HWSW] A Microsoft a ma kezdődő LinuxWorld Conference and Expo rendezvényen fogja bejelenteni, hogy minden Windows-felhasználó számára ingyenesen elérhetővé teszi virtualizációs szoftverét, a Virtual Server 2005 R2 Enterprise Editiont, amelyet eddig 199 dollárért lehetett megvásárolni. A VS2005 Standard Edition, amely 99 dollárba került, eltűnik a cég termékpalettájáról. A két változat közötti legfontosabb különbség az volt, hogy az Enterprise Edition négynél több processzoros rendszeren is futtatható.

[eWeek/HWSW] A Microsoft a ma kezdődő LinuxWorld Conference and Expo rendezvényen fogja bejelenteni, hogy minden Windows-felhasználó számára ingyenesen elérhetővé teszi virtualizációs szoftverét, a Virtual Server 2005 R2 Enterprise Editiont, amelyet eddig 199 dollárért lehetett megvásárolni. A VS2005 Standard Edition, amely 99 dollárba került, eltűnik a cég termékpalettájáról. A két változat közötti legfontosabb különbség az volt, hogy az Enterprise Edition négynél több processzoros rendszeren is futtatható.

Jim Ni, a Virtual Server termékmenedzsere az eWeeknek elmondta, a Microsoft szerint az erőforrás-menedzsment mindig is az operációs rendszer része volt és a cég az ügyfelektől beérkezett visszajelzések alapján döntött úgy hogy ingyenessé teszi a Virtual Server 2005-öt. A cég a későbbiekben a Windows hypervisort is ilyenformán kívánja kiadni, a Longhorn Server részeként. Ni szerint a versenytárs operációs rendszerek is tartalmazzák a virtualizációs funkciókat, így a Microsoftnak lépnie kellett.

Virtuális lemezformátumok

A Virtual Server 2005 ingyenes elérhetősége a Microsoft várakozásai szerint azt eredményezi hogy egyre több ügyfél használja majd ki a virtualizációban rejlő lehetőségeket, ráadásul a felhasználók a későbbiekben, zökkenőmentesen válthatnak Longhorn Serverre és Windows hypervisorra, ugyanis ezek azonos Virtual Hard Drive (VHD) formátumot használnak mint a Virtual Server 2005.

A VHD virtualizációs fájlformátumot már több mint 45 gyártó licencelte jogdíjmentesen a cégtől, köztük a XenSource, a Virtual Iron, a Brocade, a Network Appliance és a Fujitsu Siemens. A VHD egyetlen fájlban tartalmazza a virtuális vendég operációs rendszert, valamint az arra telepített alkalmazásokat. A rivális VMware szintén a LinuxWorldön jelenti be hogy licenckötelezettség nélkül elérhetővé teszi virtuális gépének formátumát és specifikációt, beleértve a virtuális diszkeket. A VMware formátuma "természetesen" nem kompatibilis a Microsoft VHD-val.

A virtuális diszkek formátumának szabványosítása azért rendkívül fontos, mert egy közös szabványos formátum bevezetése elválasztaná egymástól a virtuális gépeket és a virtualizációs alkalmazásokat, vagyis például egy VMware-en létrehozott virtuális gépet a későbbiekben akár Virtual Serveren is lehet tovább használni.

Linuxos támogatás a Microsofttól

Szintén a LinuxWorld Expón mutatkoznak be a Microsoft új linuxos eszközei, amely hatékonyabbá teszi a Linux futtatását a Virtual Server 2005-ön. Ezek az eszközök szintén a Microsoft weboldaláról lesznek letölthetők. A Microsoft emellett várhatóan bejelenti majd, hogy teljes körű, 24 órás terméktámogatást biztosít a Virtual Serveren futó Red Hat Enterprise Linux (2.1, 3, 4) és SUSE Linux Enterprise (9) operációs rendszerekhez. A tényleges támogatást a komoly linuxos tapasztalatokkal rendelkező indiai Wipro végzi majd el a Microsoft ügyfelei részére.

Az említett virtualizációs szoftverek fontosabb jellemzői

Gazda OS Vendég OS Vendég OS SMP Processzor Intel VT, AMD Pacifica támogatás Licenc
Virtual Server 2005 R2 Windows XP, Windows Server 2003 Windows, Linux, UNIX nincs x86, x86-64 (csak host) 2007 elejétől (SP1) ingyenes
VMware Server (GSX) Windows, Linux DOS, Windows, Linux, BSD, Solaris, Netware van x86, x86-64 Intel VT (béta) ingyenes
Xen Linux, BSD Linux, Windows XP, BSD, van x86, x86-64 mindkettő támogatott GPL

A Windows Server 2003 R2 Enterprise Editionből egy szerveren négy virtuális példány futtatható, amennyiben valaki ennél több Windows Servert szeretne futtatni, újabb Windows Server 2003 Enterprise licencet kell vásárolnia, ez további négy virtuális példány telepítését teszi lehetővé. A jövőre megjelenő Longhorn Server Datacenter Edition tetszőleges számú virtuális instanciában futtatható, az Enterprise Edition azonban továbbra is csak négyben.

Aki SUSE Linux Enterprise Servert szeretne virtuális gépként futtatni, annak viszont minden egyes instanciához külön meg kell rendelnie és ki kell fizetnie a terméktámogatási szolgáltatást, amely magában foglalja a patcheket is -- tudtuk meg a Novell Magyarországi képviseletétől.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.