Szerző: Ady Krisztián

2005. december 14. 11:41

A Quanta gyártja le a húszezer forintos notebookot

[Clubic.com, HWSW] Bár az Intel nyilvánosan kritizálta az elmúlt napokban az olcsó, fejlődő országok számára fejlesztett húszezer forintos noteszgépet, a projekt jó úton halad a megvalósulás felé, az első mintadarabokat várhatóan már ebben a hónapban legyártja a tajvani Quanta a One Laptop per Child (OLPC) szervezet számára. A Quanta az egyik legnagyobb szerződéses gyártó a notebookpiacon, többek között a Hewlett-Packard és a Dell egyes notebookjait is ez a vállalat készíti.

[Clubic.com, HWSW] Bár az Intel nyilvánosan kritizálta az elmúlt napokban az olcsó, fejlődő országok számára fejlesztett "húszezer forintos" noteszgépet, a projekt jó úton halad a megvalósulás felé, az első mintadarabokat várhatóan már ebben a hónapban legyártja a tajvani Quanta a "One Laptop per Child" (OLPC) szervezet számára. A Quanta az egyik legnagyobb szerződéses gyártó a notebookpiacon, többek között a Hewlett-Packard és a Dell egyes notebookjait is ez a vállalat készíti.

Az olcsó, 100 dolláros konfiguráció Linux operációs rendszert futtat majd és egy speciális kurblis töltő segítségével lehet majd üzemeltetni ott, ahol nem áll rendelkezésre elektromos áram. A következő évben 5-15 millió olcsó notebookot terveznek eljuttatni Kína, Brazília, India, Argentína, Egyiptom és Nigéria iskolásainak, illetve a rászorulóknak. A projektet támogatja az AMD, a Google, a Nortel és a Red Hat is.

A koncepció eredetileg a neves MIT egyik kutatója, Nicholas Negroponte fejéből pattant ki, akit már több mint egy évtizede foglalkoztatja a kérdés, miként lehetne olcsó, a fejlődő országok lakossága által tömegesen hozzáférhető PC-ket kifejleszteni.

Az Intel igazgatótanácsának elnöke, Craig Barrett szerint helyesebb lenne százdolláros játékszerekről beszélni, mintsem igazi számítógépekről. Véleménye szerint az emberek nem egy korlátozott képességű, kurblis gépet akarnak, hanem rendes, olcsó PC-ket, amelyeket bármire fel tudnak használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról