Szerző: Bodnár Ádám

2005. szeptember 16. 11:23

Forradalmian új a Nintendo Revolution játékvezérlője

A Nintendo a Tokyo Game Show-n bemutatta következő generációs konzolja, a 2006-ban megjelenő Revolution játékvezérlőjét, amely inkább hasonlít egy tévékészülék távirányítójára, mintsem egy új generációs konzol kontrollerére.

[HWSW] A Nintendo a Tokyo Game Show-n bemutatta következő generációs konzolja, a 2006-ban megjelenő Revolution játékvezérlőjét, amely inkább hasonlít egy tévékészülék távirányítójára, mintsem egy új generációs konzol kontrollerére.

A nagy titok

A Revolution kontrollerének lényege, hogy az irányítás elsősorban nem a rajta elhelyezett gombokkal, hanem magának az eszköznek a mozgatásával történik: pisztolyként célozhatunk és lőhetünk vele, használhatjuk botrkományként vagy akár kardként is suhogtathatjuk. A játékvezérlő vezeték nélkül csatlakozik a konzolhoz, így akármilyen irányban mozoghatunk vele. A kontrollerhez kiegészítőként megvásárolható egy nuncsakunak becézett eszköz, amelyen egy apró joystick található.

Satoru Iwata, a Nintendo elnöke elmondta, a korábbi fotókon a Revolution konzol azért szerepelt mindig a kontroller nélkül, mert a vállalat attól félt, versenytársai ellopják az ötletet. Iwata szerint a teljesen új elgondolás mentén megtervezett kontroller lehetőséget ad a játékosok számára, hogy sokkal inkább az akció részévé váljanak, ne a karosszékben ülve gombokkal irányítsák a főhőst, hanem maguk is vele együtt mozogjanak. A cégvezető bevallotta, maga is kíváncsian várja, vajon a játékfejlesztők hogyan hasznosítják majd a vezérlőben levő lehetőségeket. A vezető játékstúdiók -- Ubisoft, Activision, EA, THQ, Sega, Square Enix -- nyilatkozataik szerint el vannak ragadtatva az új ötlettől.

Forradalmi ötlet

A Nintendo meglepő állítása szerint azért esett a választásuk egy ilyen kontrollerre, mert a formája mindenki számára megszokott, hiszen tévé-távirányítót a legtöbben már láttak és a kezelésük is természetes, magától értetődő, nem úgy mint a játékvezérlőké, amelyeken több joystick, irányítópad és gombok tömkelege található. A japán vállalat véleménye szerint a Revolutiont így a tapasztalt játékosok és a zöldfülűek is ugyanolyan jól használhatják majd, az irányítás senkinek sem fog bosszúságot okozni.

A Revolution játékvezérlője ismét azt bizonyítja, a Nintendo külön utakon jár és nem számítási kapacitás, megjeleníthető poligonok vagy élsimítási eljárások területén kíván versenyezni a Microsofttal és a Sony új generációs konzoljaival. A vállalat koncepciója nem a fizikai modell, a grafika fejlesztése, hanem a játék, a szórakoztatás, maga az élmény kiterjesztése. Ahogy Shigeru Miyamoto, a cég vezető játéktervezője, Mario és Zelda megalkotója fogalmaz, a lényeg olyan játékok megalkotása, amivel "még anyád is jól érzi magát".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról