Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Már a tavasszal boltokba kerül az Intel kétmagos asztali processzora?

Bodnár Ádám, 2005. január 31. 11:34
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[HWSW] Az Anandtech weboldalon megjelent hírek szerint az Intel némileg felgyorsítja kétmagos asztali processzorainak megjelenési ütemtervét, és már a második negyedév során bevezeti a piacra a Smithfield kódnevű lapkákat. A "Pentium 4 8xx" sorozatba tartozó chipek eleinte három változatban lesznek elérhetők, 2,8 GHz-es, 3 GHz-es és 3,2 GHz-es órajelen, 241, 316 és 530 dolláros listaáron.

Kazánház

A Smithfield chipek gyakorlatilag két Prescott magot tartalmaznak egy lapkán, ennek megfelelően fogyasztásuk és hőtermelésük igen magas lesz, a pletykák 130 wattos TDP (thermal design power) értékeket emlegetnek. A túlzott energiapazarlásnak a noteszgépek processzoraiból már ismert Enhanced SpeedStep alkalmazásával veszi elejét az Intel.

Bár az LGA775 tokozású processzorok elméletben együttműködnek a ma kapható i915 és i925 chipsetes alapapokkal, valószínűleg a gyakorlatban a magas fogyasztás miatt csak korlátozott lesz azoknak a "régi" alaplapoknak a száma, melyek alkalmasak a Smithfield fogadására.

Új chipkészletek

A hírek szerint a Smithfield premierjével egyszerre az Intel két új chipkészletet is piacra dob, az i945 és i955X amellett, hogy biztosan támogatja a kétmagos Pentium 4 lapkákat, már együttműködik a 667 MHz-es DDR2 memóriákkal is, így nagyobb teljesítmény érhető el velük. Az új chipsetek már támogatják a Serial ATA II specifikációt, valamint az 1066 MHz-es front side buszt is.

A jelenleg elérhető, hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a Smithfield magos chipek 800 MHz-es front side busszal járnak, magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, emellett támogatják az NX-bit technológiát, a 64 bites kiterjesztéseket, valamint a Vanderpool virtualizációs technológiát, hiányzik belőlük azonban a Hyper-Threading. A Smithfield magmérete a pletykák szerint 215 mm2, ez alig marad el a Willamette magos Pentium 4 magméretétől. A hatalmas magméret komoly gyártási problémákat vethet fel.

Egy mag nem elég

A számítási teljesítmény növelésének egyik módja, a processzorok órajelének emelése a lineárisan emelkedő fogyasztás és disszipáció miatt komoly gátakba ütközik, ezért a gyártók egyre inkább a szoftverekben rejlő párhuzamosság kihasználása felé fordulnak. A több utasítás párhuzamos végrehajtására képes szuperskalár chipek után most a több utasításszál egyidejű futtatását lehetővé tevő processzoroké a jövő.

Több utasításszál párhuzamos végrehajtása megoldható egyfelől olyan mag tervezésével, amely több szálat kezel (pl. Intel Hyper-Threading), illetve két mag egy processzorra való integrálásával. Nyilvánvaló, hogy utóbbival lényegesen nagyobb, ideális esetben akár kétszeres teljesítmény érhető el, azonban ezért nagyobb tranzisztorszámmal kell fizetni. Úgy tűnik, a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia hozza meg azt az áttörést, amikor nagy volumenben előállított chipek esetén is gazdaságosan integrálható egy lapkára több mag.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.