:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 23. 14:47

A Linux ellenállóbb az online fertőzésekkel szemben, mint a Windows

[News.com] "A Linux három hónapos védelmet biztosít a fertőzések ellen. Biztonságos érzés." Akár ez is lehetne a reklámja a szabad operációs rendszernek, amely ma már lényegesen ellenállóbb az internetes támadásokkal szemben, mint pár évvel ezelőtt. A Honeynet felmérése szerint egy, a világhálóra kapcsolt linuxos gép patchek és biztonsági frissítések nélkül is mintegy három hónapig ellenáll a támadásoknak, míg a Windows alapesetben csupán percekig bírja.

Az internetes támadások módszereit kutató és elemző Honeynet szerint a Linux azért jobb a Windowsnál, mert már alapértelmezett biztonsági beállításai is viszonylag ellenállóvá teszik a külső támadások ellen. A szabad operációs rendszer használata mellett szól még, hogy manapság a hackerek és a kártékony programok egyaránt a Windowsra szakosodtak, a Linuxos rendszerek feltörésével kevesebben próbálkoznak. Ez nyilvánvalóan arra is visszavezethető, hogy az internetezők gépeinek túlnyomó többségén Windows fut.

Debbie Fry Wilson, a Microsoft biztonsági szakértője szerint a helyzet jobb annál, mint ami a Honeynet elemzéséből első látásra kiolvasható. "Nem világos, hogy a Windows melyik változatát használták a tesztben. Szerintünk a Windows XP SP2 bekapcsolt tűzfallal a legbiztonságosabb kliensoldali operációs rendzer a piacon, és a leghosszabb ideig ellenáll a támadásoknak" -- mondta Wilson, aki felhívta a figyelmet arra, hogy két, Brazíliába telepített Windowsos számítógép a Honeynet tesztjében több hónapig is ellenállt a támadásoknak.

Azt a Honeynet elnöke is elismeri, hogy a teszt során nem telepítettek elegendő windowsos rendszert ahhoz, hogy valódi jelentőséggel bíró adatokat kapjanak a Microsoft operációs rendszerének biztonságáról. A jelentésben az sem szerepel, hogy a Windows XP melyik változatát használták, és elvégezték-e rajta a szükséges biztonsági frissítéseket. A teszt során a Windowst futtató számítógépeket kivétel nélkül internetes férgek fertőzték meg, nem pedig hackerek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról