Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 26. 14:33

A blogger lehet az év embere

[HWSW/e-media] Sokak szerint nem kérdéses, hogy az idei évben a bloggerek lesznek az év emberei a Time magazinban. A befolyásos amerikai lap 1927 óta minden évben megnevez egy személyt, csoportot vagy akár gépet, amely jelentősen befolyásolta annak az évnek a történéseit -- akár pozitív, akár negatív irányban.

Nyers, őszinte, gyors, hiteles

A bloggerek elsősorban mint "népi újságírók" kerültek a Time magazin látókörébe, a webes naplók személyes hangvétele, nyersessége, őszintesége, no meg gyorsasága valóban újszerű a hagyományos szerkesztőséggel, egy-egy cikket hosszasan csiszoló munkatársakkal működő lapok jólfésült stílusához képest. A blogok olvasásakor egészen személyes nézőpontból ismerhetünk meg egy olyan eseményt, amiről korábban csak újságban olvashattunk, rádióban vagy tévében hallhattunk, viszonylag személytelen stílusban.

A bloggerek, népi újságírók tevékenységének köszönhetően új értelmet kaptak az újságírás, hírközlés, hiteles tájékoztatás kifejezések: ma már bátran ide számíthatók a mobiltelefonnal készített fotók, SMS-ben vagy e-mailben terjedő hírek, vagy az internetes fórumokban elhangzott információk is, amelyekből a népi újságírók táplálkoznak. Ez a közösség maga ellenőrzi, javítja, pontosítja és egészíti ki az információkat és a hiteles blogok nemcsak hiteles tájékoztatást, hanem teljesen újfajta közösségi élményt is nyújtanak a látogatóknak.

Time címlap "Ha az amerikai politikáról, médiáról vagy üzletről van szó, senki, senki másnak nem volt nagyobb hatása, mint a bloggereknek. Sem Oszama Bin Ladennek. Sem Szaddam Huszeinnek. Sem John Kerrynek" -- olvasható Steve Ruben oldalán, aki arra buzdítja a bloggereket, bombázzák levelekkel a Time magazin szerkesztőségét, és mutassák be, miért is érdemlik a bloggerek az év emberének járó kitüntető címet. "Egyetlen másik csoport sem tett annyit azért, hogy az intézmények megnyíljanak az emberek akarata előtt, egyetlen másik csoportnak sincs esélye, hogy ilyen pozitív változást hozzon" -- írja blogjában az ötletet támogató Trudy W. Schuett.

A bloggerek egyetértenek abban, hogy a Time magazin publicitása felszínre hozná ezt a műfajt, és egyre többen figyelnének oda a akár magára a jelenségre, akár magukra a blogokra. Kérdés, hogy a nagyobb nyilvánosság, a fősodorba kerülés hogy változtatná meg ezt a kultúrát, az alkotási folyamatot, a kommunikációs metódusokat.

Grove, Bezos és a számítógép

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Time magazinban az informatikával kapcsolatos személy vagy jelenség nyerné el az év emberének járó díjat. 1982-ben az év embere "a számítógép" lett, 1997-ben pedig az Intel magyar származású vezetőjét, Andy Grove-ot választották az év emberévé. Akkoriban Grove még az Intel elnök-vezérigazgatójaként dolgozott, ma már az igazgatótanács elnöke. 1999-ben Jeff Bezos, az Amazon.com internetes áruház alapítóját érte a megtiszteltetés. A bloggerek mellett idén az utóbbi idők legnagyobb sikerű internetes vállalkozásának, a Google-nak az alapítói is esélyesek lehetnek a díjra, mindazonáltal sokan vannak, akik szerint az év embere végül George W. Bush kampányfőnöke, Karl Rove, esetleg Michael Moore filmrendező lehet.

A Time magazin szerkesztősége nem hozza nyilvánosságra a jelöltek listáját és azt sem, hogy pontosan mi alapján választják ki az év emberét, csupán annyit lehet tudni, hogy a szerkesztőség dönt. Az év emberét a címlapon hordozó Time-különszám december 20-án kerül az újságosokhoz, de a magazin weboldalán már egy nappal korábban közzéteszi a győztest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról