:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 25. 08:39

Divat a számítástechnikai termékek áfacsalása

[HWSW] Az Intel múlt héten Magyarországon tartotta a számítástechnikai termékekre kivetett adók elcsalásával, valamint e jelenség megelőzésével, kivédésével kapcsolatos konferenciáját, amelyen az Európai Unióhoz frissen csatlakozott országokból mintegy negyvenen vettek részt. A rendezvényen a leginkább elterjedt áfacsalási módszerekről is szó esett.

Tiszta forrásból

Jenny Ballam, az Intel európai részlegének biztonsági szakértője szerint az Unió bővítése révén a csalóknak újabb lehetőségei nyíltak a jogtalan haszonszerzésre, az állam megkárosítására. "Minél több ország tagja az EU-nak, annál több az esély a csalásra" -- mondta Ballam.

Az Intel képviselője egy rövid beszélgetésen elmondta lapunknak: a csalásokkal, visszaélésekkel kapcsolatos problémák évente és országonként többmillió euró költségvetési bevételkiesést okoznak. Egy 2001-ben készült felmérés szerint az áfacsalók egyedül Nagy-Britanniában mintegy 2 milliárd fonttal (~700 milliárd forinttal) rövidítették meg az államkasszát. Az Intel minden rendelkezésére álló lehetőséggel igyekszik segíteni a kormányzatokat a csalók elleni harcban, a vállalatnak ugyanis rendkívül fontos, hogy termékei tiszta utakon jussanak el a vevőkhöz.

Hogy csalnak?

A számítástechnikai alkatrészek esetében a láncértékesítés színlelése a leggyakoribb adócsalási módszer, amikor a lánc végén az exportőr visszaigényli az áfát -- tájékoztatta lapunkat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Sajtó- és Protokoll osztálya. A láncon keresztül kevesebb, vagy kevésbé értékes termékeket értékesítenek, esetleg a termék teljesen hiányzik. A módszer világszerte elterjedt, a megelőzésében fontos a nemzetközi együttműködés -- hangsúlyozta az APEH.

A láncértékesítés elleni leghatékonyabb fellépés a lánc tagjainak gyors ellenőrzése. Amennyiben a számlakibocsátó cégek nem érhetők el, a vállalat képviselője nem jelentkezik, a cégek nem adtak adóbevallást vagy nem fizették be a bevallott adót, a vizsgálat után megtagadható az áfa visszafizetése -- közölte lapunkkal az APEH.

Nem minden csalás, ami annak tűnik

Ami igaz, az igaz: sok számítástechnikai üzlet árlistájában találni termékeket, amelyeket a gyártó által megadott listaárnál is olcsóbban lehet megvásárolni. A HWSW értesülései szerint azonban ez nem feltétlen utal csalásra, a piacon kialakult furcsa helyzetről a gyártók is tehetnek. Amint az ismert, a legnagyobb OEM-gyártók -- mint amilyen a HP vagy a Dell -- a listaárakból komoly kedvezményt képesek kiharcolni. Ezek a cégek a megvásárolt, de gépeikbe be nem épített processzorokat később továbbértékesítik, így a szemfüles kereskedők akár a listaár közel feléért is vásárolhatnak Intel termékeket, aminek a végfelhasználói ára a kereskedői árréssel együtt sem éri el az Intel listaárat.

Azt az Intel is elismeri, hogy a szürkepiac Magyarországon igen jelentős. A vállalat hivatalos álláspontja szerint azonban a nem hivatalos viszonteladóktól származó termékek esetén például problémát okozhat a garanciális ügyintézés, így a cég arra buzdítja a vásárlókat, hogy kizárólag hivatalos értékesítési csatornából származó termékért adjanak ki pénzt, így biztosan eredeti Intel processzort, alaplapot kapnak.

Golubeff Róbert, az Intel magyarországi részlegének disztribúciós igazgatója lapunk megkeresésére elmondta, vállalata komoly támogatást nyújt hivatalos viszonteladóinak: a boltok nemcsak reklámanyagokat és műszaki segítségnyújtást kapnak, hanem a garanciális problémáikat is villámgyorsan rendezhetik. Hibás termék esetén elég egy ingyenesen hívható számon bejelenteni a problémát, ezután a jó alkatrész az Intel költségén, futárral érkezik, és ugyanez a futár szállítja el a problémás terméket is. Emellett az üzletek az Intel Inside program keretén belül marketingtámogatásban is részesülnek. A hivatalos viszonteladói státusba kerüléshez egy üzletnek adott esetben elég negyedévente tíz dobozos Intel terméket vásárolnia.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.