Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 9. 14:57

Szingapúron készülnek az AMD egyes processzorai

Az AMD és a szingapúri Chartered Semiconductor szerződéses félvezetőgyártó bejelentették, hogy technológiai együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretén belül a Chartered jogosult az AMD által kifejlesztett Automated Precision Manufacturing (APM) szoftvercsomag használatára. Az APM a félvezetőgyártási folyamatok ellenőrzésére és javítására használható. A szerződés szerint a Chartered 2006-tól Athlon és Opteron processzorokat gyárt az AMD részére.

Gyors felfutás

"A Chartered meglevő képességei és az APM együtt lehetővé teszik az AMD64 termékek gyártásának gyors felfuttatását" -- mondta Gary Heersen, az AMD Corporate Manufacturing Group vezetője. "A jelenleg építés alatt álló Fab 36-tal kapcsolatos terveink azonban változatlanok" -- utalt a Drezdában épülő németországi chipgyárra Heersen.

A 300 milliméter átmérőjű szilíciumlemezeket feldolgozó Fab 36 építése az elkövetkező évek során mintegy 2,4 milliárd eurót emészt fel, amelybe az AMD mintegy 1,5 milliárd dollár értékű külső tőkét és állami támogatást von be. A Fab 36 a már meglévő Fab 30 szomszédságában helyezkedik el. A vállalat tervei szerint a Fab 36 gyárépülete még az idei év során elkészül, a gyártósorok telepítése 2004 végén kezdődik, a berendezések tesztelése 2005-ben lezárul, és 2006-ban megkezdődhet a félvezetők sorozatgyártása.

Közös fejlesztések

Az utóbbi időben a félvezetőpiacon számos együttműködési megállapodás köttetett, ugyanis a legnagyobb gyártókon kívül csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egyedül állják egy chipgyár felépítésének, vagy egy új gyártástechnológia kifejlesztésének horribilis költségeit. Szakértők szerint az idő előrehaladtával, az új eljárások megjelenésével ezek a költségek egyre növekedni fognak.

A legnagyobb vetélytársához, az Intelhez képest nem túl tőkeerős AMD az elmúlt évek során számos technológiai együttműködési megállapodást kötött. A legjelentősebb talán az IBM-mel aláírt egyezség, amelynek keretén belül a két cég együttműködik fejlett chipgyártási eljárások fejlesztésében. A megegyezés a 300 mm átmérőjű szilíciumszeleteken alkalmazható 65 és 45 nanométeres technológiák kifejlesztésére vonatkozik. Emellett az sem kizárt, hogy az IBM processzorokat fog gyártani az AMD részére.

A Chartered az AMD-től kapott technológiát a szingapúri üzemében alkalmazza először, a bevezetés 2004 negyedik negyedévében kezdődik. A Fab 7 nevű chipgyár 300 milliméter átmérőjű wafereket munkál meg. A Chartered Semiconductor a TSMC, a UMC és az IBM mögött a világ negyedik legnagyobb szerződéses chipgyártója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról