Szerző: Budai Péter

2004. október 29. 10:18

A Wiki alkotója szerint változnak a programozási szokások

[Microsoft Watch/HWSW] Ward Cunningham, a Microsoft szakembere saját meglátásairól beszélt az OOPSLA (Object-Oriented Programming, Systems, Languages & Applications) konferencián a szoftverfejlesztési módszerekkel kapcsolatosan. Véleménye szerint minden környezetben szükség van egy fejlesztési metodológia használatára, legyen az akár a kisebb csapatoknak szánt Extreme Programming, vagy bármely más, elismert, bizonyítottan hatásos módszertan.

[Microsoft Watch/HWSW] Ward Cunningham, a Microsoft szakembere saját meglátásairól beszélt az OOPSLA (Object-Oriented Programming, Systems, Languages & Applications) konferencián a szoftverfejlesztési módszerekkel kapcsolatosan. Véleménye szerint minden környezetben szükség van egy fejlesztési metodológia használatára, legyen az akár a kisebb csapatoknak szánt Extreme Programming, vagy bármely más, elismert, bizonyítottan hatásos módszertan.

Szükség van a programozás folyamatának javítására

Cunningham, a Wiki ötletének atyja, nem sokat mondott az általa megálmodott wiki-megoldásokról, helyette saját tapasztalatairól beszélt a megjelent fejlesztőknek és a prodzsektmenedzsereknek. Közel másfél órás előadása alatt a központi témát a ténylegesen bevált programozási módszerek bemutatása jelentette.

A szakember még csak egy éve csatlakozott a Microsofthoz, ahol jelenleg a vállalat Parrens & Practices (programozási és tervezési minták, bevált módszerek) csapatának tervezőjeként dolgozik. Cunningham ezt megelőzően számtalan projektben vett részt és szinte valamennyi programozási módszert kipróbálta már, beleértve az Extreme és az Agile technikákat is.

Cunningham bevezetőjében elmondta, hogy gondolatmenetével arra is megpróbál rávilágítani, hogy milyen okok vezettek a Wiki kifejlesztéséhez. Maga a Wiki egy olyan megoldás, amivel bárki létrehozhat és módosíthat weboldalakat az általa ismert témákkal kapcsolatosan, ezáltal bővítve a Wikin elérhető adatok mennyiségét, ami mindenki számára szabadon elérhető. Az előadó megkísérelte az ismert programozási módszereket összekötni az általa megvalósított szoftverrel, amit "nevek rendszere"-ként jellemzett.

A csoportmunka fontosabb, mint az egyéni siker

Kiemelte, hogy a programozóknak el kell felejteniük a magányos farkas-jellegű fejlesztési szokásokat és rá kell szokniuk a csapatjátékra. Maga a WikiWiki Web is pontosan az összefogott, csoportos munkavégzésről és az ezáltal elérhető többletérték előállításáról szól.

Ward szerint a párban programozás is jelentős előnyökkel jár. Míg az egyik fejlesztő a forráskódot írja, a másik el tud gondolkodni annak tevezési, szervezési problémáin, és akár hamarabb észreveheti az öszefüggő hibákat, mint az, aki éppen kódol. Az sem utolsó szempont, hogy ezáltal a szoftver adott részével már nem csak egy, hanem legalább két ember mélységében tisztában van, ami a későbbi továbbfejlesztések során jelentős előnyökkel jár.

A párban programozás csak egy az Extreme Programming (XP) módszer által felvázolt kulcsfontosságú irányelvek közül. Az XP elsajátításához meg kell érteni a tervezés egyszerűsítésének, a rövid átfutási idejű iteratív fejlesztésnek, a korai és automatizált tesztelésnek, a csoportos felelősség és a folyamatos integráció szükségességét.

A fejlesztés hasonlít a pénzügyi tranzakciók sorozatára

Cunningham az javasolta az OOPSLA résztvevőinek, hogy dolgozzanak szorosabban együtt kollégáikkal, hogy ezzel is növeljék egymás munkakedvét és hatékonyságát. Ezzel a megoldással könnyen elkerülhető a programozók kifáradása és kétségbe esése, ami valóban jelentősen lelassítja a hagyományos fejlesztési munkálatokat. Ugyancsak fontosnak tartotta azt, hogy a programozók alkalmanként szerepet cseréljenek az egyensúly megtartása érdekében és a projekteket kezelhető, átlátható részekre bontsák szét.

"Úgy kell kezelni a komplexitást, mint az adósságot" -- fogalmazta meg Cunningham a modern programozási módszerek lényegét. Analógiája alapján az elcsúszott és kihagyott tervezési lépések a kölcsön kért pénzhez hasonlatosak; a folyamatos karbantartási munkálatok olyanok, mint a kamatfizetés; a kód úrjatervezése (refactoring) felel meg a kölcsön visszafizetésének; és a fejlesztés rendszerezése, megszervezése pontosan olyan hatással jár, mint a pénzügyi szabályozások kialakítása.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 20. 03:25

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.