:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 27. 10:26

Nem kell senkinek a 24 órás átalánydíjas modemes hozzáférés

Meglepő, de egy nyár óta létező, a telefontársaságok által összeállított nagykereskedelmi díjcsomag a mai napig nem jelent meg az internetszolgáltatók kínálatában, így az internetezők sem tudják igénybe venni. A csomag azok számára jelentene segítséget, akinek a lakóhelyén nem érhető el ADSL, és korlátlan, 24 órás modemes internet-hozzáférést biztosítana elképesztően alacsony áron, havi ezer forintért.

[HWSW] Meglepő, de egy nyár óta létező, a telefontársaságok által összeállított nagykereskedelmi díjcsomag a mai napig nem jelent meg az internetszolgáltatók kínálatában, így az internetezők sem tudják igénybe venni. A csomag azok számára jelentene segítséget, akinek a lakóhelyén nem érhető el ADSL, és korlátlan, 24 órás modemes internet-hozzáférést biztosítana elképesztően alacsony áron, havi ezer forintért.

Adni kell, továbbadni már nem muszáj

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az elektronikus hírközlési törvényben előírta, hogy a jelentős piaci erővel rendelkező telefonszolgáltatók (konkrétan: a Matáv, Invitel, Emitel, Hungarotel, Monortel) a nagykereskedelmi ajánlatukban fel kell hogy kínáljanak egy költségalapú, átalánydíjas, 24 órán át nyújtott modemes hozzáférési lehetőséget azoknak, akiknek a környékén nem érhető el az ADSL (ez utóbbi szigorú szempont: ahol kiépítik az ADSL-t, ott az átalánydíjas modemes hozzáférés nem nyújtható).

A telefonszolgáltatók nyár óta szerepeltetik referenciaszerződéseikben az ajánlatot, ám, ezt közvetlenül az előfizetők nem vehetik igénybe, csak az internetszolgáltatók, amelyek továbbkínálhatnák a csomagokat. Az ISP-knek azonban eszük ágában nincs ezt a csomagot felvenni a szolgáltatási palettájukra, mondván: egyrészt őket a törvény nem kötelezi erre, másrészt pedig nem is érné meg.

A nagykereskedelmi ajánlatokban egy 2 Mbit/sec csomag szerepel, mely 30 modemes felhasználó egyidejű kapcsolódását tudja kiszolgálni. A statisztikák szerint ez a nagyker csomag ténylegesen 300 modemes felhasználót tudna kiszolgálni, mivel a tapasztalat az, hogy egyszerre egyidőben a felhasználóknak csak a tizede csatlakozik a világhálóra. A csomagok nagykereskedelmi ára 260 és 410 ezer forint között mozog, azaz például egy, a Matáv referenciaajánlatában szereplő 260 258 forintos csomagot az internetszolgáltatók 300, egyenként 867 forintos csomagban értékesíthetnének -- melyhez még hozzájön persze az internetszolgáltató költsége és haszna. Ha kevésbé zsúfolt kapcsolódási pontot alakítanának ki a szolgáltatók -- például 100 előfizető osztozna a 30 vonalon -- a nagykereskedelmi ár akkor is legfeljebb 2600 forint lenne. A korlátlan modemes hozzáférés ára azonban még így is a korábbi Mindenkinek csomag 4000 forintos ára alatt maradhatna.

A számok bűvöletében

A gond az, hogy egy-egy ilyen nagykereskedelmi csomag telefonközpontonként értendő. Tehát ha egyetlen internetszolgáltató, a Matáv teljes területén kívánna átalánydíjas csomagot adni, akkor az ország 49 matávos telefonközpontjánál létesíteni kellene az ennek megfelelő kapcsolódási pontot, tehát a szolgáltatónak 49-szer 260 258, azaz 12 752 642 forintba kerülne havonta csak az, hogy a magánelőfizetők számára elérhetővé váljék a kedvező csomag. Ahhoz pedig, hogy a havonta közel 13 milliós kiadás megtérüljön, 5-14 ezer olyan előfizetőt kell gyűjtenie az országból, akiknek a lakóhelyén nem érhető el az ADSL, és persze hajlandóak kifizetni a havi pár száz vagy pár ezer forintot.

Emiatt a szolgáltatók nem mernek belevágni, hiszen lehet, hogy fél év, mire összegyűlik a megfelelő előfizetői létszám, addig azonban a teljes kapacitásért fizetni kell a havi 13 millió forintot a Matávnak -- arról nem is beszélve, hogy ha még egy internetszolgáltató előrukkol ezzel a csomaggal, akkor már 10-28 ezer előfizető kell a szolgáltatónkénti 13 milliós költség fedezetéül, ráadásul az Invitel és a Hungarotel például már nem 260, hanem 411 ezer forintért kínálja ugyanazt, mint a Matáv. A teljes országos lefedettség megteremtése tehát havonta körülbelül húszmillió forintjába kerülne egy-egy internetszolgáltatónak.

Árulkodó, hogy azok a telefontársaságok, melyek a saját szolgáltatási területükön internetszolgáltatók is egyben (ilyen például a már említett Invitel de a Monortel is), szintén nem kínálják előfizetőiknek a csomagot. A Monortel érvelése az, hogy náluk az ADSL-lefedettség 98 százalékos, így egyszerűen nincs igény egy ilyen csomagra. Az Invitel szerint azonban a törvény a kedvezményes csomag kapcsán rájuk nem ró kötelezettséget, és a meglévő modemes csomagok (melyek jóval drágábbak, mint az átalánydíjas lenne), kielégítik az igényeket.

És a fogyasztó?

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője szerint a hivatalnak nincs ráhatása az internetszolgáltatókra, nekik maguknak kell dönteni, hogy nyújtják-e az átalánydíjas csomagot, vagy sem. Az NHH a költségalapúságot vette figyelembe, arra tehát nem kötelezheti a telefontársaságokat, hogy ennél olcsóbban, azaz a költségeik alatt adják az csomagot. Az szóvivő szerint (a hivatal önálló fogyasztóvédelmi képviselővel is rendelkezik), a kérdés fogyasztóvédelmi szempontból rendben van, a probléma szabályozási ügy.

Németh Attila, az internetfelhasználók érdekeit képviselő Netért elnöke emlékeztet, hogy két hónap múlva, január elsején végleg megszűnnek a 15/40/100 órás, államilag már nem támogatott kombinált csomagok, ezért szorgalmazza és reméli, hogy az internetszolgáltatók mielőbb felismerik és kiaknázzák a modemes internetben lévő üzleti lehetőségeket, és a rászoruló előfizetők elvárásainak megfelelő ajánlatokat dolgoznak ki. A Netért-elnök emlékeztet, hogy az Európai Unió 25 eurós, azaz 6250 forintos árhatárt javasolt az átalánydíjas internetre.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.