:

Szerző: Budai Péter

2004. október 22. 18:10

A Microsoft nem csatlakozik a Liberty Alliance kezdeményezéshez

[eWeek.com/HWSW] A webes szolgáltatások specifikálása terén megszületett, a teljes informatikai iparágat átfogó megállapodások ellenére a Microsoft nem vesz részt a Liberty Alliance munkájában. Ez a kezdeményezés az egyes személyek egyértelmű azonosításának szabványosításával foglalkozik a webszolgáltatások kapcsán. A Microsoftnak nem szerepel tervei között a csatlakozás [a Libertyhez] -- közölte a vállalat képviselője.

[eWeek.com/HWSW] A webes szolgáltatások specifikálása terén megszületett, a teljes informatikai iparágat átfogó megállapodások ellenére a Microsoft nem vesz részt a Liberty Alliance munkájában. Ez a kezdeményezés az egyes személyek egyértelmű azonosításának szabványosításával foglalkozik a webszolgáltatások kapcsán. "A Microsoftnak nem szerepel tervei között a csatlakozás [a Libertyhez]" -- közölte a vállalat képviselője.

A Microsoft külön utakon halad

Az IBM szerdán jelentette be, hogy csatlakozik a Liberty szövetséghez, ami ismét élesebbé teszi a csatát a vállalat és a Microsoft között. Mindketten egymástól lényegesen eltérő módon kívánnak megoldást nyújtani az azonosítás kérdéseire, és míg az IBM a WS-Federation szabvány fejlesztésében vesz részt, a Microsoft saját Passport technológiáját viszi tovább. A Sun Microsystems kezdeményezte a Liberty specifikációk kidolgozását, amivel ezek egységes keretek között fejlődhettek volna a jövőben, de a kísérlet nem nyerte meg az összes rivális technológia kivitelezőjének tetszését.

Az IBM azonban nem csak résztvevője a szövetség munkájának, hanem egyben vezetőségi taggá is vált a Liberty Alliance-ben. "Ideje volt már" -- közölte James Governor, a RedMonk elemzője. "Az IBM-nek már jóval korábban csatlakoznia kellett volna. Ez mindenkinek kedvező -- a szolgáltatásokat nyújtó feleknek, a vállalatoknak, és általánosan bárkinek, aki érdeklődik az egységes szolgáltatások biztosításának lehetősége iránt; ez a webszolgáltatás-szabványok üzleti modelljeinek széles körű bővülésével járhat" -- tette hozzá.

"A szolgáltatások szorosabb összefogása erős szövetséget igényel. Ezt [a folyamatot] az IT iparban bekövetkezett irányváltások bizonyítékaként értékelem. A Sun-Microsoft megállapodás is jelentős alapot képezett a változások megkezdődéséhez [...] Az IBM-nek a marketing szempontokat figyelembe véve engedékenynek kell lennie ebben a szövetségben, hiszen az érintett technológiákhoz olyan hatalmas piac kapcsolódik, ami több milliárd mobiltelefont is magában foglal" -- vélte az elemző.

Egységes és biztonságos megoldásra van szükség

Governor kiemelte, hogy a végfelhasználók továbbra is személyes adataikat féltik a leginkább, és emiatt a Liberty Alliance elsődleges célja a bizalmas adatok biztonságos és hatékony kezelése, különösen az elektronikus kereskedelem területén.

A többi elemző is egyetért abban, hogy a biztonsági szabványok egységesítése mindenki közös érdeke, azonban a megosztott fejlődés nem segíti elő ezt a célt. Ugyancsak új, és eltérő kezdeményezést jelent az OASIS Security Assertions Markup Language (SAML) szabványa; kérdéses, hogy az egymástól külön fejlődő technológiák hogyan teszik majd lehetővé az egységes megoldások megvalósítását, illetve annak elmaradása esetén milyen lehetőségek nyílnak a különféle biztonsági platformok integrációjára. Az, hogy melyik szabvány lesz igazán támogatott és életképes hosszú távon, az attól függ, hogy a legnagyobb felvevőpiacokat szolgáltató vállalatok (például a Nokia és az AOL) melyik mögé állnak.

A Sun és a Microsoft korábban azt nyilatkozták, hogy közös irányban haladnak majd azonosító-technológiáik fejlesztésével -- mindez annak a nagyszabású fegyverszünetnek a megkötésekor történt, ami a két vállalat között hosszú ideje fennálló szabadalmi viták lezárására volt hivatott. Egyes elemzők a számtalan különbség ellenére is úgy vélik, hogy a különféle szabványok a közös cél elérésének érdekében hamarosan találkozni fognak egymással.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.