Szerző: Budai Péter

2004. október 19. 11:37

A Google azonnali üzenetküldő alkalmazást fejleszt?

[News.com/HWSW] A Google-t árgus szemekkel vizsgáló elemzők rámutattak: nagy az esélye annak, hogy a keresőszoftvereket gyártó vállalat most az azonnali üzenetküldés (IM, Instant Messaging) terén kíván terjeszkedni.

[News.com/HWSW] A Google-t árgus szemekkel vizsgáló elemzők rámutattak: nagy az esélye annak, hogy a keresőszoftvereket gyártó vállalat most az azonnali üzenetküldés (IM, Instant Messaging) terén kíván terjeszkedni.

Az ilyen témájú spekulációk nem jelentenek igazi újdonságot, de jelen esetben apró jelek már alátámaszthatják az állítások helyességét. Egyrészt kevesen tudják, hogy a Google már most rendelkezik egy üzenettovábbító szoftverrel, ami a Hello névre hallgat. Ezt a technológiát a fotómegosztással kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó Picasa felvásárlásával szerezte meg a Google.

Rejtett protokolok

Időközben Richard Smith, egy elismert biztonságtechnikai konzulens a Google Desktop Search bináris fájljaiban olyan nyomokra bukkant, amik a keresőszoftver és az üzenetküldés integrációjának terveit valószínűsítik. Az alkalmazás vizsgálata során fény derült a "google_im//" protokol létére. Smith szerint ez egy elég biztos jel arra nézve, hogy a Google valóban tervezi az új alkalmazás megjelentetését.

A Google képviselője azonban kiemelte, hogy az érintett protokol nem áll kapcsolatban a Google saját üzenetküldő megoldásával; elmondása szerint ezt a protokolt kizárólag az AOL Instant Messenger üzeneteinek indexelésére és keresésére használja fel a Google Desktop Search.

Smith az asztali keresőmotorral kapcsolatban is szolgált érdekességekkel. Kutatásai szerint a Google Desktop Search eredetileg a Total Recall névre hallgatott és ezt szintén az egyik bináris állomány vizsgálata során fedezte fel. A Google ezt az állítást megerősítette, majd hozzátette, hogy korábban az asztali keresőmegoldás már a "Fluffy Bunny" (bolyhos nyuszi) nevet is viselte és ezek alapján nem igazán lehet semmire sem következtetni.

Egyre több a spekuláció

Az eredményektől függetlenül a spekulációk és a különféle elméletek gyártása már együtt jár a technológia fejlődésével, és az állandó titkolózással, amit a vállalatok a meglepetés előnyének megszerzése érdekében folytatnak. Ez különösen igaz a Google tevékenységére. Az 1998-ban alapított, kaliforniai székhelyű vállalatot már webböngésző és vékony operációsrendszer készítésével is hírbe hozták. Legutóbb a feltételezetten "Project Ocean" névre hallgató tervről szivárgott ki információ, ami a Google kereshető, digitális könyvtára és referenciaanyag-gyűjteménye lehetne.

Mindenesetre nem nehéz ilyen következtetésekre jutni a Google múltjának ismeretében. Hat év alatt, a keresőmotorjuk megjelenése óta már kiterjedt webportálokkal, hirdetési hálózattal, összehasonlítást támogató elektronikus boltokkal, e-mail és webes közzétételt támogató megoldásokkal rendelkeznek. A jövőben sem kérdéses, hogy hasonló kaliberű megoldásokat várhatunk a vállalattól: a nemrég bejelentett könyvkereső és SMS-keresés szolgáltatások, valamint a még fejlesztés alatt álló fürtözött, információ-összefüggésekre épülő keresőtechnológiák is jelentős lehetőségeket rejtenek.

Integrációs tervek

Smith a "google_im//" protokol mellett ráakadt a "googlemail//" protokolra is, ami az asztali kereső és a Google levelezőrendszerének (Gmail) lehetséges integrációját vetíti előre.

A keresővállalat már beépítette a Picasa fotómegosztás szolgáltatását a Blogger weblap-közzétevő megoldásba, amivel segítséget kívánnak nyújtani az embereknek abban, hogy saját képeiket blogjaikra helyezzék. Ezzel egyidőben a Picasa üzenetküldő megoldását még egyetlen nyilvánosságra hozott alkalmazásban sem lehet megtalálni.

"Jó okunk van azt hinni, hogy a Google beépíti a Picasa fennmaradó szolgáltatásait is, így a Hello chat-klienst is, ami tökéletesen összekapcsolódhat mind a Gmail, mind a Google Desktop Search technológiákkal. Ha a biztonság miatt aggódtok, tudnotok kell, hogy a Google saját megoldásait az AOL Instant Messengernél biztonságosabbnak tartja" -- olvasható Nathan Weinberg véleménye InsideGoogle blogján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról