:

Szerző: Budai Péter

2004. október 14. 11:38

Novemberben jelenik meg a Borland Delphi 2005

A Borland október 12-én bejelentette, hogy a Delphi 2005 fejlesztőkörnyezet megjelenése ez év novemberében esedékes. A szoftverfejlesztő eszközöket készítő vállalat már hosszú évek óta kínálja RAD (Rapid Application Development) megoldásait, mellyel eleinte kizárólag windowsos környezetre lehetett fejleszteni, majd megjelent a Delphi linuxos párja, a Kylix is.

[HWSW] A Borland október 12-én bejelentette, hogy a Delphi 2005 fejlesztőkörnyezet megjelenése ez év novemberében esedékes. A szoftverfejlesztő eszközöket készítő vállalat már hosszú évek óta kínálja RAD (Rapid Application Development) megoldásait, mellyel eleinte kizárólag windowsos környezetre lehetett fejleszteni, majd megjelent a Delphi linuxos párja, a Kylix is.

A Borland Delphi eddig kizárólag az Object Pascal programozási nyelvet támogatta és az ettől eltérő nyelvekre különálló termékeket ajánlott, például a Borland C# Buildert. A Borland Delphi 2005 azonban már egyszerre támogatja mindkét programozási nyelvet és lehetővé teszi a Win32 API-ra, a .NET keretrendszerre, és a Delphi gyökereit jelentő VCL for Win32-re történő fejlesztést is. A támogatott, Windows-centrikus technológiák között megtalálható továbbá Microsoft által kifejlesztett ADO.NET adatelérési keretrendszer, a VCL.NET, és a dinamikus weboldalakhoz használatos ASP.NET is.

A Borland az utóbbi években különlegesen kitüntetett szerepet szán az alkalmazások életciklusának támogatását elősegítő ALM (Application Lifecycle Management) eszközök fejlesztésére és ezen fejlesztőeszközökkel történő integrációjára. Nincs ez másként a Borland Delphi 2005 esetében sem, amely képes a Borland StarTeam 2005 és az Optimizeit szolgáltatásainak teljes körű kihasználására. Ezek segítségével a fejlesztőcsapat tagjai közti kommunikáció, a forráskód verziózása, valamint a forráskód moduljainak tesztelése és teljesítményjavítása is hatékonyan valósítható meg.

A Borland Delphi 2005 az elsők között képes az MDA (Model Driven Architecture) koncepció tényleges használatára ECO II (Enterprise Core Objects) elnevezésű megoldásával. Ezáltal a szoftverek tervezése és kódolása nem különül el élesen egymástól, bármelyik változása esetén a megoldás másik fele is szinkronizálódik. Az OMG (Object Management Group) által életre hívott MDA szabvány szerint a szoftvermodellek még a kódolás megkezdése előtt tesztelhetőek, a modellezett osztályokból már a tervezés idején létrehozhatóak kipróbálható példányok; mindezt erősen megtámogatja a rendelkezésre álló, könnyedén skálázható .NET objektum-gyorsítótár, ami képessé teszi a szoftvert a változáskezelés, a perzisztálás és a tranzakció-kezelés megoldására is. Ezek a technikák együttesen lényegesen javítanak a Windows-alapú üzleti szoftverek fejlesztésének hatékonyságán.

A fejlesztés egyszerűsítése és felgyorsítása érdekében a fejlesztői környezet is új képességekkel jelentkezik: a forráskód újraszervezése (refactoring), hibák esetén történő automatikus segítségnyújtás, a SyncEdit technológia és a kódtörténet-kezelés már alapfelszereltségként jár a Borland Delphi 2005-höz. Maga a Delphi nyelv is átesett némi produktivitást növelő változáson és az ADO.NET megoldások fejlesztésére is egyszerűsített megoldások állnak rendelkezésre.

A korábban Diamondback kódnéven ismert fejlesztőkörnyezet Architect kiadása, amit a szoftvertervezőknek szán a vállalat 3000 dolláros áron lesz elérhető felhasználónként, a Professional, fejlesztőknek szánt változat ezzel szemben 999 dollárért lesz kapható novembertől. A kettő között található Enterprise verzió 2500 dolláros áron jelentkezik.

Akik komolyabban érdeklődnek az új technológiák iránt, azok kielégíthetik kíváncsiságukat a Budapesten, október 27-én megrendezendő Borland Fejlesztői Konferencia 2004-en, az A38 állóhajón. A rendezvény részvételi díja 6000 forint + áfa, ami a vendéglátás költségeit is magában foglalja. Az előadások gerincét elsősorban a Java/J2EE, a JBuilder 2005 újdonságai, a .NET-alapú fejlesztés, a Delphi újdonságai és az agilis folyamatok alkotják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.