Szerző: roberto

2004. október 12. 23:09

A Novell, meglovagolva a szoftverszabadalmak iránti érdeklődést, közzétette szabadalmi irányelveit

A Novell ma közzétette szabadalmi

A Novell ma közzétette szabadalmi irányelveit. A tavaly linuxos cégeket, köztük a német SuSE-t és az egyesült államokbeli Ximiant felvásárló, a Linuxos piac első számú szereplőjévé előlépni kívánó Novell ezzel nyilvánosan is elkötelezte magát amellett, hogy szabadalmi portfolióját fel fogja használni nyílt forráskódú termékeinek védelmében, a cég így próbálja meglovagolni a szoftverszabadalmakra irányuló figyelmet.

A szoftverszabadalmak iránti kiemelt érdeklődést számos esemény táplálta az elmúlt hetekben, hónapokban, években. Folyamatosan beszámol lapunk például az európai szoftverszabadalmi direktívatervezettel kapcsolatos, évek óta húzódó vitákról, de olyan friss események események is napirenden tartják a témát, mint a Sun Java környezetet érintő, a Kodak és Sun Microsystems közötti szabadalmi vita, vagy éppen a FAT fájlrendszerre vonatkozó egyik Microsoft-szabadalom várható visszavonása.

A Novell most közzétett, szabadalmakkal kapcsolatos irányelvei közül figyelmet érdemel, hogy a vállalat szerint a vásárlóknak technológiai szempontok alapján, és nem a lehetséges jogi fenyegetettség alapján kellene dönteniük szoftverbeszerzéseikről, valamint az, hogy a nyílt forráskódú szoftverekkel kapcsolatba hozható, szellemi tulajdont érintő kockázat nem különbözik a hagyományos szoftverek esetén felmerülő kockázatoktól. A Novell ezért döntött úgy, hogy felhasználja szabadalmi portfolióját a nyílt forráskódú megoldásai védelmében, és a nyílt forráskódú termékek esetén is ugyanúgy kezeli a szabadalmi vitákat, mint ahogy azt zárt kódú termékeinél teszi.

Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója a szabadalmi irányelvek közzététele kapcsán elmondta: "A nyílt forráskód bomlasztó hatású technológia. Együttműködésen nyugvó fejlesztési modelljével olyan arányú és minőségű szoftvert hoz létre, amelynek a hagyományos szoftverfejlesztő cégek csak nehézségek árán tudnak megfelelni. Ez remek az IT-fogyasztói oldalról szemlélve, mert több innovációt és több lehetőséget jelent. [...] Bomlasztó hatásánál fogva a nyílt forráskód megerősített érdekeket sért, és a másik oldalról néhányan a nyílt forráskódú technológiák szellemi tulajdonnal kapcsolatos kockázataival összefüggő homályos vádakkal vágnak vissza. A Novell az általa kínált [...] szoftverek védelmében foglalt állást azzal, hogy kijelenti, hajlandó szabadalmi portfolióját felhasználni vásárlóinak segítségére. Egyúttal szorgalmazzuk, hogy más, jelentős szabadalmakkal bíró szoftvercégek is hasonlóan kötelezzék el magukat".

A Novell-vezér hangsúlyozta, hogy cége a szabadalmi irányelvekkel aktívan védelmezi a vállalat nyílt forráskódú technológiáit harmadik felek szellemi tulajdonnal kapcsolatos támadásaitól, és a cég arra használja fel szabadalmakat, amire létrehozták a szabadalmak intézményét: az innováció elősegítésére, és nem a vásárlói lehetőségek beszűkítésére.

A vállalat jogtanácsosa, Joseph A. LaSala Jr. szerint a nyílt forráskódú szoftverekkel kapcsolatba hozható, szellemi tulajdont érintő kockázat nem igazán különbözik a hagyományos szoftverek esetén felmerülő kockázatoktól, és "a Novell elkötelezte magát a szellemi tulajdon védelmére a feljövőben lévő «vegyes forráskódú» környezetekben, ahol a hagyományos szoftverekre épülő, illetve a nyílt forráskódú megoldások egymás mellett léteznek".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról