Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 8. 12:32

Magyar weboldalakat indexel a gyerekbarát kereső

Magyar oldalak közt lehet keresni azon a weboldalon, amely már közel egy éve működik és kifejezetten a gyerekek (7-17 évesek) számára készült tartalmakat mutat be. A furcsa nevű Gyorsinfo keresőjét egy magánszemély üzemelteti gyakorlatilag hobbiból.

[HWSW] Magyar oldalak közt lehet keresni azon a weboldalon, amely már közel egy éve működik és kifejezetten a gyerekek (7-17 évesek) számára készült tartalmakat mutat be. A furcsa nevű Gyorsinfo keresőjét egy magánszemély üzemelteti gyakorlatilag hobbiból.

A civilben az informatikától alapvetően távoli foglalkozást űző -- biztonsági őrként dolgozó -- Olasz Roland, a Gyorsinfó keresőjének üzemeltetője a keresőprogramok iránti vonzalmával és saját gyermekének megszületésével magyarázza, hogy belevágott a magyar interneten egyedülálló vállalkozásba: szándéka szerint olyan keresőt akart létrehozni, amely ellenőrzött, a gyerekek szempontjait szem előtt tartva megszűrt weboldalak tartalmában kínál keresési lehetőséget.

A kereső adatbázisában egyelőre néhány száz hazai és külföldi oldal található -- a növekedésnek határt szab, hogy a tárhelyszolgáltatótól mindössze 5 megabájtnyi helyet bérel Olasz. Az újként ajánlott oldalaknak komoly szűrőn kell átjutniuk: nem csak az a szempont, hogy ne legyen a gyerekek fejlődése szempontjából káros tartalom az ajánlott weboldalakon, hanem az is, hogy magán az oldalon valóban a gyerekeknek szóló tartalom legyen. Szempont továbbá az is, hogy az ajánlott oldalon sem link, sem hirdetés nem utalhat olyan tartalomra, ami a gyerekeknek létrehozott keresőben nem szalonképes.

Olasz a kereső indításakor gyerekeket kérdezett meg, hogy mi érdekelné őket az internetről, a válogatás főleg innen indult. Elsősorban mesék, logikai játékok, de a kiskamaszoknak már zenékkel és iskolai tantárgyakkal (fizika, kémia) is foglalkozó weboldalak is ajánlhatók. A kereső üzemeltetője naponta órákat tölt az újonnan ajánlott weboldalak tartalmának ellenőrzésével. A kontroll kiterjed a weboldalak forrására is, ellenőrizendő, hogy ott se szerepeljenek rejtett kulcsszavak.

A kereső egyes kifejezésekre eleve nem is reagál: a szex, pornó stb. kulcsszavakra akkor sem adna találatot, ha az adatbázisba valahogy véletlenül mégis bekerülne egy sikamlósabb tematikájú weboldal. Ugyanakkor a korábban felvett lapokat a kereső gazdája időről időre szintén ellenőrzi, nem került-e a domain valamelyik pornóvállalkozás kezébe (elsősorban a .com, .net végződésű internetcímekkel fordul elő, hogy a cím lejártakor azokat megszerzi valamelyik pornószájt üzemeltetője).

A meglehetősen ismeretlen gyermekbarát kereső fenntartója soha nem fordult támogatásért senkihez, távol maradt a a pályázatoktól, s érdeklődésünkre mindössze évi 17 ezer forintos költségről adott számot. Olasz számára a legnagyobb főfájást jelenleg a kereső neve adja: ötleteket vár a gyerekek számára kedvesebbnek hangzó, frappáns nevekre.

Korábban három civil szervezet -- a hazai informatikai vállalkozásokat tömörítő Inforum, a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) -- Barátságos internet néven közösen indítottak útjára egy kezdeményezést, mely az internettel kapcsolatos félelmeket hivatott eloszlatni. A kezdeményezés része volt a gyerekek biztonságos internetezésének lehetővé tétele, kifejezetten gyerekbarát tartalmat adó honlapok létrehozásának támogatása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról