Szerző: Budai Péter

2004. augusztus 30. 12:32

Hamarosan megjelenik az új Visual Studio 2005 előzetes

[eWeek.com/HWSW] Még nem jött el a második bétaváltozat megjelenésének ideje, de a Visual Studio 2005 Beta 1 Refresh with the Team System névre hallgató előzetes változat hamarosan bepillantást enged a Team Foundation Server működésébe is.

[eWeek.com/HWSW] Még nem jött el a második bétaváltozat megjelenésének ideje, de a "Visual Studio 2005 Beta 1 Refresh with the Team System" névre hallgató előzetes változat hamarosan bepillantást enged a Team Foundation Server működésébe is.

A Microsoft ezen a héten kezdi meg a köztes bétaváltozat eljuttatását a tesztelőkhöz. A Visual Studio 2005 "Whidbey" első bétaverziója június legvégén jelent meg, amiben már az új rendszer Team Architect részéből is ízelítőt kaphattunk. A második béta őszre várható, a termék végleges megjelenése pedig 2005 közepére esedékes.

A Visual Studio Team System az alkalmazásfejlesztéshez használható életciklus-menedzsment eszközök összessége, kibővítve a csoportos munkavégzéshez szükséges képességekkel. Jelentősebb vetélytársai csak a nyílt forrású Eclipse, valamint az IBM szoftverfejesztői plafotmja, és az IBM Rational fejlesztés alatt álló -- Atlantic kódnévvel ellátott -- új termékei lehetnek.

Sok tesztelő vár már a Team Foundation Serverre, ami változáskezelési, munkaelem-követési, jelentési, projektmenedzsment, és integrációs képességeket foglal magában. Rick LaPlante, a Visual Studio Team System fejlesztésének vezetője weblogján bejelentette, hogy a Microsoft már a múlt héten megkezdte a tesztelhető változat előkészítését. LaPlante múlt hét végére jósolta az új verzió megjelenését az MSDN előfizetői számára. A Microsoft a szeptemberben megrendezésre kerülő orlandói VSLive konferencia résztvevői számára is elérhetővé kívánja tenni az alkalmazást DVD-n.

"Ez egy elég nagy CTP [Community Technology Preview] kiadás lesz, hiszen tartalmazza a Team Foundation Servert, amit már nagyon sokan epekedve vártok. Ez is a Whidbey Beta 1 kódjára épül, ezért végre lesz egy teljes fejlesztőkészlet a birtokotokban, beleértve a fordítókat/szerkesztőket/keretrendszereket és a Team Systemet is" -- írja LaPlante saját blogján a fejlesztőknek.

A Beta 1 kódjának felhasználása azért előnyös, mert a kapcsolódó, szintén tesztelés alatt álló termékek, mint például az SQL Server 2005 "Yukon" Beta 2 is a .Net keretrendszer Beta 1-es változatát használja. Ennek következtében mind a júniusi, mind a most kiadandó Visual Studio 2005 változat képes lesz együttműködni az SQL Server 2005 Beta 2-vel.

"Fontos megjegyezni, hogy a Team System kódja még csak béta minőségű, de a májusi változathoz képest jelentős az előrelépés. A célunk ezzel a kiadással az volt, hogy kipróbálhassátok a szerveroldali kódot is, és ezáltal javítsunk a kliensoldali használhatóságán. A szerver skálázhatóságáról és teljesítményéről ebben a változatban még nem érdemes beszélni, sem további minőségi szolgáltatásokról, azonban ez már elegendő ahhoz, hogy képet alkothassatok arról, hová is tartunk" -- írja LaPlante. A májusi változat említésével a PDC óta kiadott első Visual Studio 2005 CTP-re utal.

"Vegyétek figyelembe, hogy a [frissített Visual Studio 2005 CTP] HW [Hardver] követelményei elég súlyosak -- jelenleg egy három gépből álló felállást támogatunk (kliens, középréteg, adatréteg). A VPC [Virtual PC] használata megoldást jelenthet, de várhatóan legalább 2 Gbyte RAM-ot fog megenni" -- ismertette a várható nehézségeket Frank Prengel, a Microsoft Németország fejlesztési technológiák népszerűsítésére szakosodott szakembere webes blogján.

Thomas Murphy, a META Group elemzője szerint a produktivitás javítására készített funckiók alkotják a Whidbey legfontosabb újdonságait. "Több nagyszerű újítás található a Whidbeyben, beleértve a keretrendszer újdonságait, de az igazi lökést mégis a csoportmunka produktivitásának feljavítása, és a jobb minőségű kód létrehozásához szükséges eszközök megléte jelenti" -- tudatta Muprhy. "Nem a Microsoft az egyetlen, aki ebbe az irányba fejleszt, de véleményem szerint ők az elsők, ha igazi csoportmunkára alkalmas környezet felépítéséről van szó. Természetesen ez még csak béta -- lesznek még benne hibák; de ez még csak az első kör [a Microsoft számára] a nagyvállalati [életciklus-támogató] fejlesztői eszközök készítését tekintve."

"Ahogy a fejlesztőkörnyezetek fejlődnek, mindig érdemes odafigyelni a fejlesztők reakcióira. Úgy hiszem, hogy amit a Microsoft szoftvereiből láttam, az jó egyensúlyt teremt a nagyvállalati fejlesztőeszközök terén" -- tette hozzá Thomas Murphy.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról