Szerző: Bizó Dániel

2004. augusztus 17. 16:22

Elégtelen mértékben növekednek a nanotechnológiai kutatásokra fordított kiadások

[Reuters/CNN/HWSW] A nanotechnológiai kutatás-fejlesztésre világszerte fordított befektetések összege idén 10 százalékkal 8,6 milliárd dollárra emelkedik a Lux piackutató vállalat szerint.

[Reuters/CNN/HWSW] A nanotechnológiai kutatás-fejlesztésre világszerte fordított befektetések összege idén 10 százalékkal 8,6 milliárd dollárra emelkedik a Lux piackutató vállalat szerint.

A vállalati szektor 3,8 milliárddal, a kormányzatok 4,6 milliárddal, míg a kockázati befektetők 200 millió dollárral veszik ki részüket az atomi szintű manipulálás előremozdításából. Moore törvényének biztosításához -- amely kimondja, hogy az egy adott lapkára integrálható tranzisztorok száma mindegy 18-24 hónapban megduplázódik -- a következő évtizedben már nanoelektronikára lehet szükség. Egy nanométer a méter egymilliárdomod része, amely 80 ezerszer kisebb az átlagos emberi hajszál vékonyságánál.

A félvezetőipar közelmúltban felbukkanó és egyre súlyosbodó mikroelektronikai problémái már felvetették a nanoelektronikai kutatások fokozásának szükségességét. Az amerikai Semiconductor Industry Association (SIA) néhány hónapja javasolta egy nanoelektronikai kutatóintézet megalakítását, amely létfontosságú lenne annak biztosítása érdekében, hogy az Egyesült Államok megtarthassa információ-technolgóiai előnyét a CMOS technológia fejlődésének kifulladása után is.

A Bush-adminisztráció által tavaly decemberben beiktatott nanotechnológiai törvény bár a korábbinál jelentősen magasabb összeggel támogatja a terület kutatását, a négy év során juttatott 3,7 milliárd állami dollár a SIA és az iparág képviselői szerint édes kevés az észak-amerikai világhatalom vezető szerepének biztosításához és a mikroelektronika leváltásához.

A területre szakosodott Lux szerint a vállalatok ilyen irányú költekezései jövőre már meghaladják a kormányzatokét. Az Egyesült Államok nagy riválisai a Távol-Kelet vezető ipari országaiból kerülhetnek ki, mint Japán, Tajvan vagy Kína. Ezek az országok nem csak komoly támogatással segítik a nanoelektronikai alapkutatásokat, hanem magasan képzett munkaerővel és megfelelő gazdaságpolitikával ideális körülményeket biztosítanak a csúcstechnológiájú üzemek létesítéséhez is. Japán és Tajvan után a következő globális elektronikai gyártóbázissá minden bizonnyal Kína válik.

A nanotechnológiában rejlő üzleti potenciál ráadásul teljesen nyilvánvaló. A főként vegyszerekre, gyógyszerekre és félvezetőkre specializálódó vezető vállalkozások egyelőre csak néhány tízmillió dolláros bevételt tudhatnak magukénak. A jövőben várhatóan közülük jó néhány fog eljárásokat, szabadalmakat értékesíteni nagyvállalatok számára, vagy felvásárlás tárgyát képezni.

Az Európai Uniót megosztottsága révén a teljes leszakadás fenyegetheti a nanotechnológia területén. Mind az Egyesült Államok, mind Japán lényegesen többet költ kutatásokra, nem beszélve a feltörekvő ázsiai nemzetekről. Ezen felismerés eredményeként körülbelül másfél hónapja az Európai Bizottság és többek között a Nokia és az STMicroelectronics közös nyilatkozatot tett a közösségi szintű együttműködés és a nanotechnológiai beruházások évi 6 milliárd euróra való emelésének szükségességéről, amiből nagyobbik részt a magántőkének kellene majd kivennie a részét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról