Szerző: Bizó Dániel

2004. július 27. 09:38

A Google újabb részletekkel szolgált tőzsdei bevezetésével kapcsolatban

Az internet vezető keresője, a Google frissítette az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) számára a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatban beküldött dokumentumokat. Az új iratból kiderül, hogy a jegyzés értékét a vállalat 2,7 és 3,3 milliárd dollár közé várja, míg a részvények a Nasdaq parkettjén GOOG néven fognak forogni. A Nasdaq a világ vezető technológiai tőzsdéje, indexében körülbelül harmad súllyal szerepelnek IT-vállalatok.

Az internet vezető keresője, a Google frissítette az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) számára a tőzsdei bevezetéssel kapcsolatban beküldött dokumentumokat. Az új iratból kiderül, hogy a jegyzés értékét a vállalat 2,7 és 3,3 milliárd dollár közé várja, míg a részvények a Nasdaq "parkettjén" GOOG néven fognak forogni. A Nasdaq a világ vezető technológiai tőzsdéje, indexében körülbelül harmad súllyal szerepelnek IT-vállalatok.

A vállalat 14,1 millió saját részvényt tervez elárverezni, míg a jelenlegi tulajdonosok további 10,5 millió papírtól fognak az elképzelések szerint megválni. A Google várakozásai szerint a részvények darabonként 108 és 135 dollár között kelnek majd el, mely rendkívül magasnak számít. Az ily módon bevonásra kerülő tőke nettó összege, 121,5 dolláros becsült áron 1,66 milliárd dollárt tesz majd ki.

Az iratban a Google közzétette féléves eredményeit is. A június 30-án zárult félévben a vállalat 1,35 milliárd dolláros forgalom mellett 143 millió dollár nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 559,8 milliós bevétellel és 58 milliónyi profittal.

A Google tőzsdére vonulása régóta a legnagyobb érdeklődéssel követett esemény a dotkom vállalatok érájában. Egy sikeres bevezetés ismételt lökést adhat a technológiai vállalatok, főként az induló törpecégek forrásbevonásának. Bár az Egyesült Államokban mutatkoznak jelei a technológiai vállalkozásokba való kockázati tőkebefektetések élénkülésének, az ezredfordulót megelőző általános lelkesedés azonban a rossz emlékek miatt sokáig nem fog még visszatérni.

A Google egyre keményebb versennyel kénytelen szembesülni, így a tőzsdei bevezetés elodázhatatlan lépés volt. A Yahoo! és a Microsoft hatalmas erőforrásaival kell megküzdenie, hogy a web első számú központjává válhasson és fenntarthassa keresőpiaci vezető szerepét. Ehhez a háborúhoz jelentős források szükségesek, melyet a tőzsdei szereplés fog biztosítani.

Hiba lenne azonban a Google-t vagy a Yahoo!-t kizárólag portálokként beskatulyázni. A keresőszolgáltatáshoz szükséges szakértelem és elképesztő infrastruktúra a későbbiekben lehetővé teheti az elosztott számítástechnikában járatos vállalatok számára, hogy közműként fellépve informatikai szolgáltatásokat kínáljanak. A hatalmas fürtözött rendszerek elképesztő számítási teljesítménnyel és tárkapacitással rendelkeznek, melyeket vállalatok vagy akár személyek igényeinek szolgálatába is lehet állítani.

Erre példa az 1 gigabyte tárhelyet kínáló levelesláda, a Gmail szolgáltatás. Nyilvánvaló, hogy egy adott időben a felhasználók csak nagyon kis hányada fogja akár a töredékét is felhasználni. A felhasználók számával felszorzott gigabyte mennyiségének a szükséges tárolókapacitás csak töredékét fogja kitenni, ráadásul statisztikai eszközökkel a felhasználók szokásai és igényei könnyen feltérképezhetőek. A vásárolt számítási kapacitás és tárhely már ma is realitás, de az elérhető sávszélesség növekedésével és a szélessávú internet terjedésével miért ne lenne elképzelhető, hogy az e-mail kliensekhez hasonlóan szövegszerkesztő, táblázatkezelő vagy egyéb alkalmazások is elérhetővé válnak (előfizetési díj ellenében) a weben?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról