Szerző: Bizó Dániel

2004. július 8. 13:57

Globális Wi-Fi roamingot kíván létrehozni a T-Systems

[Reuters/Techweb/HWSW] A Deutsche Telekom informatikai és kommunikációs szolgáltatásokat kínáló leányvállalata, a T-Systems ambiciózus tervet hozott nyilvánosságra kedden. A cég februárban nekilátott, hogy 120 partnerének mintegy 10 ezer Wi-Fi hozzáférési pontját ( hot-spot ) egy összefüggő hálózatba integrálva körülbelül 150 millió ember számára kínáljon egységes hozzáférést. A hosszabb távú célként a világ hot-spotjai felének összekapcsolását jelölte meg a vállalat.

[Reuters/Techweb/HWSW] A Deutsche Telekom informatikai és kommunikációs szolgáltatásokat kínáló leányvállalata, a T-Systems ambiciózus tervet hozott nyilvánosságra kedden. A cég februárban nekilátott, hogy 120 partnerének mintegy 10 ezer Wi-Fi hozzáférési pontját (hot-spot) egy összefüggő hálózatba integrálva körülbelül 150 millió ember számára kínáljon egységes hozzáférést. A hosszabb távú célként a világ hot-spotjai felének összekapcsolását jelölte meg a vállalat.

A rendszer hasonló lesz a telefonos roaminghoz, így az ügyfeleknek nem kell minden egyes újabb szolgáltatónál a fizetéssel bajlódni. A Wi-Fi roaming nagyban kényelmessé teheti majd a sokat utazó emberek vezetéknélküli internetelérését. Az árak Európában egyelőre igen magasnak mondhatók, jellemzően 5 és 10 euró közé esik egy órányi hozzáférés. A hazai T-Mobile 15 perces egységekben nettó 500 forintot kér el a hot-spotjaihoz való hozzáférésért, ami elég borsos árnak mondható. A termékigazgató Christian Wollner szerint a szolgáltatás túl van árazva és a díjak csökkenni fognak.

Wollner elmondása alapján a T-Systems nem üzemeltet egyetlen hot-spotot sem és nem is kívánja a szolgáltatókat felvásárolni. A világot saját Wi-Fi-pontokkal lefedni képtelen vállalkozás lenne, ehelyett a T-Systems a rengeteg szolgáltatót egybefüggő hálózattá kívánja szervezni, leegyszerűsítve az ügyfelek hozzáférését és a fizetést. A különböző hálózatok közötti -- a mobiltelefonokhoz hasonló -- automatikus választás egy még tesztelés alatt álló szoftver segítségével lesz megoldható.

A T-Systems valószínűleg nem fog a felhasználók számára előfizetési lehetőséget kínálni, kizárólag a partnerek közötti roaming megvalósításával foglalkozik és bevételei alapjául minden bizonnyal a roaming használat fog szolgálni. Bár a T-Systems és a T-Mobile is DT leány, egy esetleges együttműködésről egyelőre nem esett szó.

A nyilvános hot-spotok száma világszerte 35 ezerre volt tehető 2003 végén, 2006-ra pedig várhatóan 135 ezer lesz megtalálható a Datamonitor becslése alapján.

Illusztráció

A jelenlegi állami szabályozás mellett -- mivel a vezeték nélküli technológiák ún. szabad frekvenciákat használnak -- a Wi-Fi és a következő generációs wireless hálózatok összekapcsolásának vesztesei feltétlenül a telekomok lehetnek. Japánban már hamarosan, még idén év végére piacra kerül a Fujitsu és a Net-2Com közös fejlesztésű Wi-Fi VoIP mobiltelefonja, melynek segítségével a hot spotok közelében az interneten keresztül bonyolíthatunk beszélgetéseket a többi hasonló készülékkel.

A VoIP-szolgáltatók segítségével ráadásul a hagyományos hálózatokon lévő telefonokat is elérhetjük, mindezt még mindig az eddigi távközlési költségek töredékéért. Sőt, a vezeték nélküli technológiák fejlődésével lehetővé válhat a közelben lévő telefonok közvetlen felhívása (ún. push-to-talk), megkerülve bármiféle hálózatot és az azok használatával járó költségeket.

A telekomok világszerte hatalmas összegeket, euró- és dollármilliárdokat öltek a jelenlegi és a harmadik generációs hálózatok koncessziós jogainak elnyeréséért. Ezek a befektetések immár nem csak a túlbecsült kereslet, hanem alacsony költségű kompetitív technológiák miatt is veszélybe kerültek. Az Intel által promotált, szintén a szabad frekvenciasávot használó WiMax 70 Mbites másodpercenkénti sávszélességet kínál nyílt terepen akár 50 kilométeres hatótávolsággal. A világ legnagyobb félvezetőgyártójának tervei szerint már 2006-ban megjelennek a technológiát implementáló notebookok és mobiltelefonok.

Magyarországon a 3G-tendert még a mai napig sem írták ki. Ha a WiMax beváltja a hozzá fűzött reményeket és a frekvencia is szabadon marad, akkor a harmadik generációs tenderek koncesszióiért a korábban becsült töredékét sem érdemes kifizetni, mivel a 3G-mobilhálózatoknak könnyen mellékszerep juthat a mobil adattovábbításban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról