Szerző: Vörös Péter

2004. július 7. 16:27

Az internetezés terjedésével egyre nő a szoftverkalózkodás

A Business Software Alliance (BSA) legfrissebb éves jelentése szerint a globális szoftverkalózkodás értéke megközelítette a 29 milliárd dollárt 2003-ban. A szoftverpiac tavaly 51 milliárd dollárt tett ki világszerte, ami azt jelenti, hogy a kalózkodás aránya közel 60 százalék volt.

A Business Software Alliance (BSA) legfrissebb éves jelentése szerint a globális szoftverkalózkodás értéke megközelítette a 29 milliárd dollárt 2003-ban. A szoftverpiac tavaly 51 milliárd dollárt tett ki világszerte, ami azt jelenti, hogy a kalózkodás aránya közel 60 százalék volt.

Az internetezés folyamatos fellendülése újabb lökést adott az illegális másolásnak, a szoftvercégek és a médiavállalatok vélt kára jelentősen nőtt az utóbbi években a "warez" oldalaknak és az online fájlmegosztási hálózatoknak köszönhetően.

A BSA a vezető szoftvergyártók érdekképviseleti szervezete és célja elsősorban az illegális szoftverhasználat megfékezése és visszaszorítása. A szervezet a helyi rendőrségekkel is együttműködik a szoftverkalózkodásra szakosodott csoportok ellen.

Áprilisban a törvényvégrehajtók több kalózszoftver disztribútort fogtak el és mintegy 50 millió dollár értékű illegális szoftvert foglaltak le Nagy-Britanniában, Németországban és az Egyesült Államokban. Ugyanakkor a BSA szerint továbbra is az Ázsia/Csendes-óceáni régió, Kelet-Európa és Latin-Amerika a szoftverkalózkodás melegágya, ahol a számítógépekre installált szoftverek több mint fele illegális.

Bár kevés elemző vonja kétségbe azt, hogy a kalózkodás egyre nagyobb károkat okoz, a BSA közölte, hogy a korábbi évek kalózkodással kapcsolatos adatai valószínűleg túlzottak voltak. A szervezet tavaly megváltoztatta módszertanát és kutatócégét, így az idén már azt veszik alapul a szoftverkalózkodás mérésénél, hogy milyen szoftverek találhatók egy átlagos felhasználó gépén, szemben a korábbi gyakorlattal, amely a PC-eladásokon és a múltbeli vásárlási trendeken alapult.

A BSA-t sok kritika érte a korábbi felmérések kapcsán, mivel a szervezet nem tudta világosan kimutatni, hogy a szoftvereladások csökkenése mögött milyen arányban állt a kalózkodás és mennyiben a legitim alternatív termékek elérhetősége.

Az IDC, a BSA új kutatóvállalatának becslései szerint 2003-ban a globális kalózkodás aránya 36 százalék volt, ez körülbelül 2 százalékkal magasabb a BSA módosított 2002-es adatánál (a szervezet korábban 39 százalékos globális kalózkodási arányról számolt be 2002-t illetően).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról