Szerző: Bizó Dániel

2004. május 26. 15:49

A Cisco bemutatta következő generációs, csúcsteljesítményű routerét

[CNET/Reuters] A Cisco Systems, mely a világ vezető hálózati berendezéseket gyártó vállalata, egy tegnapi vállalati rendezvény keretein belül végre fellebbentette a fátylat következő generációs, csúcsteljesítményű routeréről. A fejlesztése során Huge Fast Routerként ismert termék végül Carrier Routing System-1 (CRS-1) néven fog a piacra vonulni.

A körülbelül 500 millió dollárnyi fejlesztési költséget elemésztő CRS-1 a távközlési szolgáltatók hálózatainak gerincében jelentkező hatalmas adatforgalom kezelését célozza meg. A Cisco routerei közül elsőként lehetőség nyílik több CRS-1 router fürtözésére is, melyek így egyetlen hatalmas útválasztóként is szolgálhatnak. Ily módon akár 92 terabit másodpercenkénti belső sávszélesség is rendelkezésre állhat. Az újdonságok közé tartoznak még a 40 gigabites optikai portok is.

Az új routertől a Cisco és az elemzők is a vállalat újbóli lendületbe kerülését várják a csúcskategóriás hálózati berendezések piacán. Ez a tavalyi évben 734 millió dollárt kitevő szegmens bővül jelenleg a legmagasabb ütemben, idén várhatóan a 30 százalékot is meghaladja a növekedés mértéke. A célpiac jellegéből fakadó hosszú, a megjelenést követő fél-egy éves tesztelési ciklus miatt, mely során a telekomok validálják és beillesztik hálózataikba az új eszközt, még jó néhány negyedévet kell várni, mire a pénzügyi és piacrészesedési mutatókra egyáltalán hatással lehet. Tovább késleltetheti az elfogadottságot a CRS-1 magas ára és estleges túlméretezettsége.

A Cisco állítása alapján a július során megjelenő, várhatóan 450 ezer dolláros alapárról induló CRS-1 megtervezésekor többek között 10 és 20 év közötti élettartam elérése volt a célkitűzés. A rendelkezésre állás, megbízhatóság, a beruházások tartóssága és megtérülése elsődleges szempontok a telekomok számára. Az új operációs rendszer, az IOS-XR immár lehetővé teszi a szoftverek menet közbeni frissítését is.

A bejelentéskor négy nagy telekom, a Sprint, az MCI, az NTT Communications és a Deutsche Telekom képviselői is jelen voltak. Elmondásuk alapján az elmúlt években együttműködtek a Ciscóval a CRS-1 fejlesztésében, így igencsak érdeklik az új termék képességei. Ennek ellenére egyikük sem jelezte egyértelmű vásárlási szándékát. Mint elárulták, rengeteg időt vesz igénybe, míg egy új berendezést élesben is be lehet vetni, ezenkívül természetesen több versenytárs, köztük a Juniper és Avici megoldásait is vizsgálják.

További fejtörést okoz a telekomok számára, hogy a CRS-1 kapacitása nyolcszorosa a Cisco eddigi gigabites routereinek. Ebből fakadóan pedig nem lehetséges a meglévő hálózatokban a kapacitás kis lépésekben való folyamatos bővítése. Megoldást kell találni az eddig megvásárolt eszközök elhelyezésére is, különben a CRS-1 választása gazdaságtalanná válik.

Nehéz megmondani, hogy az 500 milliós befektetés mennyi idő alatt is fog megtérülni. Ez főként a versenytársak hasonló termékeinek és az interneten zajló forgalom növekedésének függvénye. Az igen vonzó csúcskategóriás routerek piaca a már jelenlévők erőteljes fókuszálása mellett újabb és újabb belépőket is vonz, melyek szépen csendben, különösebb nyilvánosság nélkül vihetnek el igen jelentős üzleteket a nagyok orra elől. Konzervatív becslések szerint az internetes forgalom évi 100 százalékos bővülést mutat, de Japánban például 400-500 százalékot is kitehet a növekedés üteme.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról