Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 23. 11:39

Az iPod továbbra is zárt marad

Steve Jobs
Steve Jobs
Steve Jobs, az Apple Computer elnök-vezérigazgatója tegnap, a vállalat részvényeseinek szokásos éves gyűlésén gyakorlatilag kizárta annak a lehetőségét, hogy az iPod audiolejátszót kompatibilissé tegyék más internetes zeneszolgáltatásokkal.

Rob Glaser, a RealNetworks elnök-vezérigazgatója többször is támadta az Apple Computert azért, mert az az iPod az MP3 formátum mellett csak az Apple saját AAC zeneformátumát támogatja, azonban az Apple ezt a formátumot nem licenceli más vállalatok számára. Így az iPod-tulajdonosok gyakorlatilag csak az Apple saját zeneboltjában vásárolt zenéket tölthetik a hordozható lejátszóra.

Jobs szerint az iPod átalakítása költséges lenne, ráadásul üzleti szempontok miatt semmi értelme. "Őszintén szólva nem éri meg" -- mondta Jobs. A tavaly tavasszal elindult Apple iTunes Music Store internetes zeneszolgáltatás hatalmas kínálata, egyszerű kezelhetősége és kedvező árai miatt valósággal letarolta a piacot. A Nielsen Soundscan tavaly őszi felmérése szerint az Apple kezében van az internetes zenepiac 80 százaléka. A többi hasonló szolgáltatás -- köztük a RealNetworks érdekeltségébe tartozó MusicNet -- közel nem tudnak olyan népszerűségre szert tenni, mint az Apple iTunes Music Store.

Az iTunes Music Store szolgáltatáshoz eleinte csak Apple Mac OS operációs rendszert futtató gépekről lehetett hozzáférni, az ősszel azonban a vállalat kiadta a windowsos kliensprogramot is. Az Apple bejelentése szerint már több mint 50 millió dalt értékesített az interneten keresztül, ráadásul az iPod lejátszók forgalma is meredeken emelkedik. A március 31-én véget ért negyedévben az Apple rekordszámú, 807 ezer iPod lejátszót értékesített.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról