Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. január 12. 09:00

Petíciók az interneten - már magyarul is

Magyar nyelvű petíciós oldal kezdte meg működését január elején: az ismert angol www.PetitionOnline.com hoz hasonlóan itt is az internetes közösség nyilvánossága előtt lehet tiltakozni, és aláírni, igaz, maga az ív marad on-line, azaz kézzelfogható formában nem lehet eljuttatni az érintettekhez.

[HWSW] Magyar nyelvű petíciós oldal kezdte meg működését január elején: az ismert angol www.PetitionOnline.comhoz hasonlóan itt is az internetes közösség nyilvánossága előtt lehet tiltakozni, és aláírni, igaz, maga az ív marad on-line, azaz kézzelfogható formában nem lehet eljuttatni az érintettekhez.

A weboldalon bárki közzé teheti petícióját -- azaz kérvényét, panaszát --, politikai, egészségügyi, technológiai, üzleti, szórakoztatással, a médiával, környezetvédelemmel, vallással vagy bármi mással kapcsolatos ügyben, feltéve, ha az közérdekű. Az ívek és az aláírások legfeljebb egy évig szerepelnek az oldalon, utána már csak a petíció aláírásainak számát tartja nyilván a rendszer, az egyes szignókat nem. Támogató aláírással oly módon is lehet élni, hogy az aláíró neve -- noha azt meg kell adni -- nem látszik majd a weboldalon.

Horváth Botond, az oldalt működtető Peticio.hu Közhasznú Egyesület alelnöke elmondta: épp az angol petíciós oldalon felbukkanó számos hazai vonatkozású tiltakozás inspirálta az egyesület alapítóit arra, hogy magyar nyelvű petíciószerkesztő és aláírásgyűjtő weboldalt szerkesszenek. Az angol nyelvű oldal forgalmából is látszik, hogy sok magyarnak van panaszolni valója -- ennek ad keretet a kezdeményezés.

Mint az alelnök hangsúlyozta: ha egy ügy mellett sokan kiállnak, az azt mutatja, hogy igenis érdeklődésre tart számot, érdemes érte küzdeni és addig kell folytatni a harcot, amíg a kívánt eredmény megszületik. A peticio.hu nyújtotta lehetőség az első –- sokszor a legnehezebb -- lépés lehet egy ilyen harcban.

Horváth elismerte ugyan, hogy az aláírók személyére -- azaz létezésükre -- nincs garancia, így egyelőre nincs lehetőség arra sem, hogy például egy itt elindított petíció alapján például népszavazást írjanak ki, de bíznak benne, hogy ez nem mindig lesz így. Már megszületett a digitális aláírásról szóló törvény, amelyet remélhetőleg minél hamarabb a gyakorlatban is lehet majd alkalmazni. Addig viszont akármennyi adatot is adnak meg az aláírók, a petíció nem lesz "hiteles", így fölösleges azok begyűjtése.

Az egyesület alelnökének véleménye szerint bár az aláírok hitelessége egyelőre nem ellenőrizhető, ez nem ássa alá a tiltakozások hitelességét, hiszen az aláírók száma arról mindenképpen jó tájékoztatást ad, hogy milyen egy adott téma támogatottsága, vagy ellenzése. Ugyanakkor a név és az email cím az interneten számos helyen elfogadottan utal a személy létezésére. Remélik azt is, hogy az a hozzáállás, hogy az elektronikusan leadott szavazatok és hozzászólások értéktelenek, a jövőben megváltozik.

Az oldalt már birtokba vették az internetezők, az első petíciók egyike a magyar kormánynak és az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak szól, s a nyílt forráskódú szoftverekre való átállást szorgalmazza -- hírünk megjelenésekor közel ezer aláíró támogatásával. A petíciós oldal a www.peticio.hu címen érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról