:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. január 10. 10:41

Nem mind arany, ami ékezetes domain

Bár a tervek szerint idén márciustól regisztrálhatók ékezetes domainnevek is, a regisztrátorok arra intenek: kizárólagos internetcímként ne, legfeljebb másodlagosként regisztráljanak ilyen címet az érdeklődők. Egyelőre ugyanis nem is minden szerver és nem is minden böngésző képes kezelni az ékezetes címeket -- arról nem is beszélve, hogy a billentyűzetek soha nem is lesznek egységesek.

[HWSW] Bár a tervek szerint idén márciustól regisztrálhatók ékezetes domainnevek is, a regisztrátorok arra intenek: kizárólagos internetcímként ne, legfeljebb másodlagosként regisztráljanak ilyen címet az érdeklődők. Egyelőre ugyanis nem is minden szerver és nem is minden böngésző képes kezelni az ékezetes címeket -- arról nem is beszélve, hogy a billentyűzetek soha nem is lesznek egységesek.

Az új domainnév-típus regisztrálására hazánkban (a .hu tartomány alá) az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) feltételei szerint lesz lehetőség. Ennek a szabályzatnak az értelmében négyféle regisztrációt különböztetnek meg: ékezetes elsőbbségi prioritásos, ékezetes prioritásos, ékezetes elsőbbségi nem prioritásos és ékezetes nem prioritásos igény. A négyféle regisztrációra négy, 2004. március 1. és május 10. közé eső időponttól lesz lehetőség.

Az egyes regisztrációtípusok és az igénylés legkorábbi dátuma tekintetében az Internetszolgáltatók Tanácsának honlapján egy külön oldalon lehet részletes tájékoztatást olvasni.

A regisztrálható karakterek a már ismert latin ábécé betűin, a számjegyeken és a kötőjelen kívül a magyar ábécé ékezetes betűi, azaz az á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű. Más karaktereket tartalmazó domaint a .hu tartományba bejegyezni nem lehet, azaz sem a speciális jelek, mint az &, # stb., sem a más nyelvek ékezetes betűi nem regisztrálhatók. Arról, hogy mi regisztrálható, szintén az ISZT honlapjának egy aloldalán győződhetünk meg: legalul egy űrlapba beírva az óhajtott domaint, megjelenik, hogy az regisztrálható-e vagy sem.

A bejegyzett domainek teljesértékűek lesznek abból a szempontból, hogy e-mail címeket és aldomaineket is be lehet állítani hozzájuk - mi több: az ISZT az árakon sem módosít: ugyanannyiért kínálja, mint az ékezet nélküli címeket. Az persze magukon a regisztrátorokon múlik, hogy a fogyasztói ár miként alakul.

Ugyanakkor több regisztrátor jelezte, hogy az ilyen domainek elérése problémákat okozhat. Mint Barcsay Erik, a BIG FISH technológiai igazgatója elmondta: egyelőre egyes böngészők nem képesek kezelni az ékezetes domaineket, arról nem is beszélve, hogy a külföldön forgalmazott billentyűzetekről hiányoznak a magyar ékezetes karakterek -- éppúgy, ahogy a magyar klaviatúrákról is hiányzik a cseh (lengyel, francia stb.) betűkészlet.


Egy kanadai billentyűzet - írja be képzeletben, hogy "árvíztűrő"!

Martos Balázs, az Internetszolgáltatók Tanácsa elnökségének tagja is arra int: akinek fontos a külföldi elérhetőség, az csak második domainnévként jegyeztesse be honlapja címét: az elsődleges cím az ékezet nélüli legyen. Martos ugyan jelzi, hogy valamennyi billentyűzeten beírhatók a nemzeti karakterek, ám ennek módját valóban kevesen ismerik, és kétségtelenül bonyolultabb, mint lenyomni például az ü betűt.

Martos ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy hat évvel ezelőtt az e-mailekben sem lehetett ékezetes betűket használni -- erre ma már kevesen emlékeznek, különösen az új felhasználók azok, akiknek természetes az ékezetes betűk használata. Az ISZT vezetője arra számít, hogy néhány év múlva már a domainnevekben használatos ékezetek is olyan természetesnek számítanak, mint most az e-mailekben használható á-k és í-k.

Martos elmondta: ez egy új technológia, melyet az egész világon nagyjából egyidőben vezetnek be, így Magyarország sem maradhatott ki. 1-2 éves türelmi időre azonban szükség van, ennyi biztosan kell, amíg minden nehézség nélkül lehessen majd használni az ékezetes internetcímeket.

Olvasóink is kipróbálhatják, milyen nehézségek bukkanhatnak elő: a szerkesztőségünk által felkutatott egyik már működő ékezetes cím, a www.glück.cc-t beírva (így, ü-vel) egyes böngészőkben egy német nyelvű portál, míg másokban a .cc TLD adminisztrátorának, az Enicnek a honlapja tűnik elő.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.