:

Szerző: roberto

2003. szeptember 9. 10:46

Továbbra is csak készül az OpenOffice 1.1-es verziója

Az OpenOffice.org projekt tegnap közzétette a népszerű nyílt

Az OpenOffice.org projekt tegnap közzétette a népszerű nyílt forráskódú irodai programcsomag 1.1-es verziójának negyedik kiadásra jelölt változatát (RC4). Bár a fejlesztők korábban augusztus második hétvégéjére tervezték a kiadást, az időközben felmerült apróbb problémák újabb kiadásra jelölt változatok megjelenését tették szükségessé. A hírek szerint a tegnapi 1.1RC4 véglegesítéséhez már csak egy alapos, minél szélesebb körű tesztelés szükségeltetik. A programcsomag Windowsra, Linuxra és Solarisra (Sparc) fordított változatai, valamint a teljes forráskód a www.openoffice.org oldalról kiindulva tölthető le.

A Microsoft Office csomaggal nagymértékben kompatibilis OpenOffice készülő változata olyan újdonságokat tartalmaz, mint a linuxos dokumentációk hagyományosnak számító SGML/DocBook formátumának, továbbá az XHTML-nek, az XML-nek, valamint a Macromedia Flash formátumának a támogatása. Új kényelmi funkció a Fájl menüből elérhető PDF nyomtatás, amire azonban az OOo 1.0.x-es verziók is képesek a nyomtatóbeállítások megváltoztatása után. Az 1.1-es ág legnagyobb újdonsága minden bizonnyal a sokak által hiányolt makrórögzítő funkció lesz, amely rengeteget segít az egyszerűbb makrók megírásában.

Az irodai csomag honosítási munkálatai is jól haladnak, a feladatot koordináló FSF.hu Alapítvány régebbi közleménye szerint a Gamax Kft-nél folyik a magyar szöveg lektorálása, a nyersfordítás elkészítésében pedig jelentős szerepet vállalt a SuSE magyar képvisele. Az érdeklődő felhasználók a magyar fordítást is tesztelhetik, jelenleg az OpenOffice 1.1RC3-as verzióhoz tölthető le a fordítás az office.fsf.hu oldalról.

További hír, hogy az 1.1-es kiadás fejlesztésével szinkronban készül az OpenOffice 1.1 fejlesztőkészlet (SDK), amely az irodai csomag forráskódjával dolgozó programozók életét könnyíti meg. A SDK több száz oldalas fejlesztői útmutatót és segédeszközöket tartalmaz, továbbá részletes dokumentációt a programozási interfészekről (API), illetve azok C++, Java és OpenOffice.org Basic nyelveken való használatáról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.