Szerző: roberto

2003. május 23. 23:26

Budapesten hagyták jóvá a World Wide Web Consortium szabadalmi tervezetét

[internetnews.com, HWSW] Kedden lezárult a lassan már évek

[internetnews.com, HWSW] Kedden lezárult a lassan már évek óta tartó vita a World Wide Web Consortium (W3C) szabadalmi tervezetéről. A konzorcium független fejlesztőket, szoftvercégeket, tudományos szervezeteket tömörít, szakemberei időről időre felülvizsgálják, kibővítik, fejlesztik a weben általánosan használt ajánlások definícióit. A W3C műhelyéből kerültek ki az olyan széles körben elfogadott ajánlások, mint a HTML, a CSS, a PNG vagy az XML. A szabadalmi tervezet körüli polémia kulcskérdése a W3C jövőbeli ajánlásainak szabad szoftverekben való felhasználása volt.

A szervezet által alkotott ajánlásokban eddig vagy nyilvánosan elérhető technológiákat használtak, vagy olyan szabadalmazott technológiákat, amelyek tulajdonosaival megegyeztek, hogy nem fognak díjat kérni a szabadalom nyilvános használatáért. 2001 őszén azonban a W3C egy olyan javaslatot bocsátott nyilvános vitára, amely megengedte volna a szabványok létrehozásában közreműködő cégek számára, hogy díjat szedjenek a jövőben születő, a W3C által elfogadott ajánlásokban felhasznált technológiák alkalmazása után.

A javaslat értelemszerűen hatalmas ellenkezést váltott ki a szabad szoftverek, illetve a nyílt forráskódú szoftverek híveinek körében, mert olyan helyzet is előállhatott volna, hogy a jövőben csak védjegyzett, kereskedelmi szoftverekbe kerül majd bele a legfrissebb webes szabványok támogatása, hiszen a szabad és a nyílt forráskódú szoftverek közreadási feltételeivel nem fér össze a kötelezően, minden felhasználó által fizetendő jogdíj. A W3C ezt követően változtatott álláspontján, és a tervezettel foglalkozó bizottságba a nyílt forráskódú fejlesztések néhány képviselőjét meghívta.

A kedden Budapesten elfogadott és aláírt W3C Patent Policy lehetővé teszi a W3C által elfogadott ajánlásokban felhasznált technológiák megfizetendő jogdíj nélküli alkalmazását és implementálását, egyúttal lehetőséget hagy a szabadalmasoknak kivételes esetekben a felhasználási korlátozások alkalmazására is, míg vitás esetekben a konzorcium a Szabadalmi Tanácsadó Csoportot (Patent Advisory Group, PAG) fogja összehívni. A végleges szöveget a Szabad Szoftver Alapítvány (FSF) még nem kommentálta, de a legutolsó tervezet az FSF szerint inkompatibilis volt a szabad szoftverek egyik leggyakoribb licencével, a GNU GPL-lel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról