Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. március 20. 13:03

Terítéken a illegális szoftvermásolás: párbeszéd az IHM és civil szervezetek között

Civil kerekasztal alakult az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), a Munkáspárt és több szervezet részvételével. A kerekasztal feladata, hogy a társadalmi párbeszéd útján adjon szakmai és politikai segítséget a szaktárcának és az országgyűlésnek a vonatkozó törvények, rendeletek és szabályok kialakításában.

[HWSW] Civil kerekasztal alakult az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), a Munkáspárt és több szervezet részvételével. A kerekasztal feladata, hogy a társadalmi párbeszéd útján adjon szakmai és politikai segítséget a szaktárcának és az országgyűlésnek a vonatkozó törvények, rendeletek és szabályok kialakításában.

Az IHM és a Munkáspárt kezdeményezésére megalakult civil kerekasztal létrehozásáról a héten tartott megbeszélést dr. Csepeli György, az IHM politikai államtitkára és Vajnai Attila, a Munkáspárt alelnöke. A tárgyalás annak a kezdeményezésnek a megvitatását célozta, amelyet még tavaly októberben juttatott el a Munkáspárt és a Netért az informatikai miniszterhez.

Mint a Munkáspárt sajtóközleményéből kiderül, a civil kerekasztal kiemelt kérdésként fogja kezelni az internet-hozzáférés feltételeinek javítását, így az áraknak a problémáját is, de a munkában résztvevő szervezetek felvethetnek olyan témákat is, mint például a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésének kérdése, vagy az illegális szoftvermásolást érintő büntetőjogi szabályozás problémája.

A minisztérium korábbi terveiben is szereplő és a kezdeményező szervezetek által konkrétan javasolt civil kerekasztal az EU-tagságról szóló népszavazás után, de még áprilisban elkezdi munkáját. A HWSW információi szerint a kerekasztal civil résztvevői közt a Netérten kívül megtalálható még a Magyar Internet- és Számítógép-használók MagánEgylete (MIME), a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete, és minden bizonnyal a Magyar BSD Egyesület is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról