Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 30. 14:50

Negatívba fordult a szerverpiac

Köhécsel a szerverpiac, a harmadik negyedévben csökkentek az értékesítési mutatók, kellemes meglepetést csak a kínai gyártók és a Cisco okozott.

Csökkenő tendenciát mutatnak a szerverpiac harmadik negyedéves mutatói. A Gartner friss kimutatása szerint a bevétel mellett az értékesített darabszám is visszaesett, előbbi 5,8, utóbbi pedig 2,6 százalékkal. Darabszámban csak Kelet-Európa mutatott javulást (0,9 százalék), bevétel tekintetében pedig kizárólag Japán (1,3 százalék). Ezzel párhuzamosan az erőviszonyok is megmozdultak, az IBM nagy esése mellett tovább erősödtek a kínai gyártók, igaz ez most leginkább csak darabszámban mutatkozott meg.

A bevétel alapján kialakult top 5 rangsorban csak a Cisco tudott növekedni, az amerikai gyártó kereken 5 százalékkal múlta felül egy évvel korábbi produkcióját, amivel az IBM-et megelőzve a negyedik helyen zárt. Utóbbi vállalat hatalmasat zakózott, az értékesítésekből befolyt összeg szinte pontosan harmadával, azaz 33 százalékkal csökkent, 1,3-ról 0,89 milliárd dollárra. Ez egyébként remekül látszik az IBM pénzügyi eredményein is, a hagyományos hardvergyártást és az ahhoz szorosan kapcsolódó szoftverek értékesítését végző Systems Segment divízió bevétele meredeken esett.

Erre szerencsére van magyarázat, a mainframe-ek (z Systems) értékesítése ugyanis szorosan követi a termékek életciklusát, a bázisévben pedig az akkor vadonatúj z13-as gépek rántották meg nagyon az eladásokat. A jelentős visszaesés ugyanakkor azt is jelzi, hogy a késleltetve piacra dobott bébi-mainframe-ek nem teljesítettek jól, a kieső bevételt nem tudta pótolni ez a második vonal.

Az IBM után a listavezető HPE bevétele is érezhető mértékben csorbult, a piac bő negyedét, egész pontosan 25,5 százalékát birtokló vállalat több mint 400 millió dollárral kisebb eredményt produkált az egy évvel korábbihoz mérten. Az előző héten közzétett pénzügyi adatok alapján ez sem meglepetés, hisz a cég gerincét adó Enterprise Group bevétele 9 százalékkal esett (az egyszeri hatások nélkül 3 százalékkal), az ezen belül található szerverek forgalma pedig 7 százalékkal csökkent.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Bevétel szempontjából a Dell és a Lenovo sem muzsikált jól, előbbi cég bevétele 7,9 százalékkal csorbult, miközben a kínai gyártóhoz az egy évvel korábbihoz képest 6,7 százalékkal alacsonyabb összeg folyt be az értékesítésekből.

Az értékesített darabszám szerint kirajzolt kép a fentiektől több ponton eltér. Az első helyen itt is a HPE áll, akinek eladásai 19,5 százalékkal csökkentek, 613 101-ről 493 268 darabra, amihez képest 11,8 százalékos bevételcsökkenés mér nem is olyan rossz eredmény, ez alapján a cégnek sikerült növelnie az átlagos eladási árat (ASP).

A Dell és a Lenovo darabszámai is csökkentek, előbbié 9,8, utóbbié pedig 5,7 százalékkal, aminél a konkurens hazai gyártók lényegesen jobban muzsikáltak. A legnagyobb növekedést a Huawei produkálta, amely 21,8 százalékkal növelte eladásait a harmadik negyedévben, 134 163-ról 163 355 darabra. Amennyiben sikerül megtartani ezt a lendültet, úgy hamarosan lőtávolba kerülhet a Lenovo, akit akár már jövőre megelőzhet a Huawei.

Utóbbi vállalatnál meglepőbb lehet az egyelőre Európában nem túl ismert Inspur teljesítménye. Az ugyancsak kínai cég rohamtempóban tör előre, bő 20 százalékos növekedésével megszilárdította egy éve megszerzett ötödik helyet az értékesített darabszámok rangsorában. A márkával hamarosan számolni kell, nem csak hazai piacán, globális szinten is.

De miért?

A két kínai gyártó és a Cisco jó teljesítménye sem volt elég ahhoz, hogy a harmadik negyedév pozitívba forduljon. Az összesített darabszám 2,6 százalékkal, 2,763-ról 2,692 millióra esett, a teljes bevétel pedig 13,5-ről 12,7 milliárdra mérséklődött. A Gartner kivonata szerint mindez a piac harmadik negyedévet jellemző konzervatívabb költési kedvnek tulajdonítható. Ezt tetézte, hogy a cégek inkább szoftveresen próbálták maximalizálni a meglévő rendszerek potenciálját, például az x86-os rendszereken a korábbinál több virtuális géppel. A piackutató hozzátette, hogy a gyártóknak nagyobb előrelépéssel kellene előállniuk a jövőben, máskülönben nehéz lesz megfordítani a jelenlegi tendenciát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról