Szerző: Gálffy Csaba

2016. november 25. 14:00

Meredeken esett a HPE profitja

Minden fontosabb tényező a HPE ellen dolgozott - szűrhetjük le a cég negyedéves pénzügyi jelentéséből. Jelentős mértékben esett a bevétel is, de profit drámai esése aggasztja a befektetőket.

A várakozások alatt teljesített a HPE, a drámai átalakulás közepén lévő cég bevétele valamivel az elemzői konszenzus alatt, 12,48 milliárd dollár lett, ami 7 százalékos visszaesésnek felel meg a tavalyi negyedik üzleti negyedévhez képest. Igaz, a visszaesést elsősorban két tényező, a leválasztott üzletágak kapcsán kieső bevétel és az erős dollár okozta, ezek kiszűrésével a zsugorodás "csak" 2 százalékos.

A profitot egyébként egyszeri tételek, elsősorban az átszervezési költségek (közel 400 millió dollár) illetve egy 650 milliós és egy közel 300 milliós kiadás rántották a mélybe - igaz, ezt 814 milliónyi pozitív egyszeri tétel részben ellensúlyozni tudta. Mindenesetre az általánosan elfogadott könyvelési elvek szerint az adózott profit a tavalyi 1,39 milliárd dollárról 302 millió dollárra zuhant.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cég gerincét adó Enterprise Group bevétele esett, 9 százalékkal (az egyszeri hatások nélkül 3 százalékkal), 6,7 milliárd dollárra. A szerverek forgalma 7 százalékot, a tárolóké 5 százalékot esett - utóbbi termékkategórián belül a konvergens tárolók stagnáltak, a hagyományosak viszont 11 százalékot estek. Nagyot esett viszont a hálózati eszközök értékesítése (34 százalékot), igaz, ezért kizárólag a kínai tevékenység leválasztása volt felelős.

Szintén ehhez a részleghez tartozik a műszaki szolgáltatásokat végző divízió (Technology Services, TS), amely 4 százalékot zsugorodott, de az egyszeri tételek nélkül itt már szerény, 2 százalékos növekedés is kimutatható.

A vállalati szolgáltatások (Enterprise Services) a HPE másik fő oszlopa, ez 6 százalékos eséssel 4,7 milliárdos forgalmat bonyolított. A részleg mindkét eleme, az infrastruktúra-outsourcingot végző ITO és az üzleti szolgáltatásokat nyújtó ABS is esett, 7 illetve 3 százalékkal. Jó hír ugyanakkor, hogy az előző évekhez képest egészséges 509 dolláros üzemi eredményt sikerült innen kipréselni, elsősorban a gyengén teljesítő szolgáltatások feladásával.

A HPE harmadik, kisebb része a szoftverekkel foglalkozó üzletág, ez 6 százalékos esést ért el, 903 milliós bevétel mellett. A viszonylag kis bevétel ellenére az üzemi eredmény igen egészséges 290 millió dollárra jön ki - az Enterprise Services mintegy ötszörös bevétel mellett tudja elérni ennek szűk dupláját. A zsugorodás itt is általános, minden bevételi forrás esett, a licencek, a támogatás, a szolgáltatások és a SaaS is zsugorodott.

Ami a befektetőket mégis megnyugtatja, hogy készpénzforgalmi szemlélettel a cég nagyon erős számokat produkált, a free cash flow (a capex után maradó készpénz) csak a negyedévben 1,5 milliárd dollár lett, egész évre vetítve pedig 2,1 milliárdot tesz ki - ez az az összeg, amit osztalék és részvényvásárlás formájában visszacsorgathat a cég a befektetőknek, vagy elteheti a rossz napokra. A likviditásra pedig nem lehet panasz, a cég kincsesládája a tavalyi 9,8 milliárd dollárról 12,98 milliárdra hízott.

Kisebb, de gyorsabb

A HPE elmúlt egy évét a "szálkásítás" jellemezte, a cég igyekszik megszabadulni a ballasztként viselkedő üzletágaktól. Az egyik ilyen a szolgáltatási üzetág leválasztása, amely a Computer Sciences (CSC) részeként működik majd tovább, ez a lépés önmagában 100 ezer fővel csökkenti a HPE létszámát, ami a cég több, mint felét teszi ma ki. Szintén óriási lépés lesz bizonyos szoftveres részlegek értékesítése, ezeket a brit Micro Focus viszi majd tovább. Az irányt a befektetők is bizakodva figyelik, a HPE részvényárfolyama egy év alatt a 12 dollár körüli értékelésről mára 24 dollár közelébe emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról