:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 28. 17:00

47 milliárdért viszi a Qualcomm az NXP-t

Ahogy az várható volt, a Qualcomm bejelentette az NXP felvásárlását. A majd félszáz milliárd dolláros üzlettel stabilizálná magát a cég, a növekvő piacokat meglovagolva csökkentené mobilos függőségét a Qualcomm.

Immár hivatalos: megveszi a Qualcomm az NXP-t, a tranzakció összértéke hatalmas, 47 milliárd dollár. Ezzel a Qualcomm az egyik részben konkurensét szerzi meg, ennél ugyanakkor fontosabb, hogy az amerikai cég a mobilos komponenses termékpalettájának bővítése mellett új piacokat is nyerhet, amivel csökkentheti mobilos függőségét. A holland gyökerű vállalat felvásárlásával elsősorban az autóiparban, valamint az IoT-s, illetve a biztonsági és hálózatos piacon szerezhet komoly kompetenciát a Qualcomm.

Utóbbi vállalat részvényeként 110 dollárt fizet az NXP-ért, ami 34 százalékkal többet jelent az első, a felvásárlással kapcsolatos pletyka kiszivárogtatása előtti árfolyamhoz képest, 11 százalékkal pedig a szerdai zárónál is magasabb az összeg. A készpénzes vételár 38,5 milliárd dollár, aminek egy része hitel, a tranzakció 11 millió dolláros adósságot jelent majd a Qualcommnak. Ezzel együtt az akvizíció teljes költsége 47 milliárdos kiadást jelent az amerikai vállalatnak.

A felvásárlás után évi bő 30 milliárdos bevételt érhet el a vállalat, ami a Qualcomm optimista becslése szerint 2020-ra több mint négyszeresére, 138 milliárdra nőhet. Emellett a fejlesztés, a gyártás, az értékesítés, illetve a többi egyéb művelet összehangolásával a Qualcomm hosszabb távon évi 500 milliós megtakarítást prognosztizál, ami nagyjából 2 év múlva realizálódhat. Az NXP jelenleg körülbelül 44 000, a Qualcomm pedig 30 000 alkalmazottal rendelkezik, később valószínűleg mindkét oldalon lesznek elbocsájtások, az átfedések nagy részét várhatóan megszünteti a vállalat.

Célkeresztben az autóipar és az IoT

Az NXP portfóliája igen szerteágazó, a cég elsősorban az úgynevezett vegyes (digitális és analóg) áramköröket kombináló processzorok piacán mozog, a termékek rengeteg helyen megtalálhatóak, a vállalat az autóipar mellett az IoT, azonosítási, rádiós, világítástechnikai, ipari, mobiltelefonos és más iparágaknak is az egyik legnagyobb beszállítja. A cég például fontos szereplő az NFC chipek piacán, a Sony mellett a szabvány egyik legnagyobb támogatója (terjedésének pedig nagy nyertese), többek között az iPhone-okba is az NXP szállítja a vezérlőchipeket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A közelmúltat tekintve nem ez az első nagy akvizíció az NXP háza táján, a vállalat a méretgazdaságosság jegyében tavaly márciusban egyesült az amerikai Freescale-lel, amivel bevételét tekintve az NXP akkor a nyolcadik legnagyobb chipgyártóvá lépett elő. A felvásárlás összesen 11,8 milliárd dollárjába került a vállalatnak, a fejlesztés, a gyártás, illetve az értékesítés összehangolásával pedig a két vállalat hosszabb távon évi 500 milliós megtakarítást prognosztizált, mely éppen egyezik a Qualcomm által most kommunikált összeggel.

A cégek jelenlegi piacait tekintve vannak átfedések, például a Qualcomm és az NXP is gyárt ARM-alapú rendszerchipeket, energiagazdálkodás-vezérlőket, illetve rádiós adó-vevő chipeket, tehát a redundáns fejlesztések leállításán sokat lehetne spórolni. A komplementer területeken a kínált portfólió kiteljesedést hozhatna majd a konyhára, a Qualcomm például az autóipar, azonosítási, illetve világítástechnikai piacokon eddig nem, vagy csak minimálisan volt jelen, de eddig az IoT-ban sem jeleskedett az amerikai vállalat.

A Qualcomm elsősorban utóbbin, illetve az autóipari jelenlétén javítana minél többet, ugyanis a következő években ezeken a területeken várható kiugró növekedés. Például a konkurens Intel és az Nvidia láthatóan már most profitál a trendekből, előbbi a közelmúltban lezárt negyedévben 19 százalékos növekedést könyvelhetett el az IoT-s divíziónál, utóbbi pedig 68 százalékkal növelte a gépkocsikba szánt termékek bevételét, hála a prémium kategóriás infotainment rendszerek, illetve a mainstream digitális műszerfalas megoldások iránti növekvő keresletnek.

A Qualcommnak már csak azért is fontos lenne ezeken a területeken is megvetni a lábát, mert a vállalat egyik fő bevételi forrását jelentő mobilos rendszerchipek iránti kereslet az elmúlt időben csökkent, ezzel párhuzamosan pedig a Qualcomm teljes bevétele is visszaesett az elmúlt 2-3 év során. A belépő és középkategóriás mobilos processzorokat egyre több gyártó készíti el magának, a listán a Huawei (HiSilicon) mellett már állítólag Xiaomi, a Lenovo, és a ZTE is rajta van. Emellett a modemes bevétel csökkenésére is lehet számítani, például az új iPhone-ok egy részébe már Intel chip került, ami ugyancsak fájhat a Qualcommnak. Az NXP felvásárlásával ezek a függőségek csökkenhetnek, a jövőben a hasonló változások kevésbé fájhatnak a vállalatnak. A tranzakció nagyjából egy év múlva, valamikor 2017 végén zárulhat le, a szokásos részvényesi és versenyügyi jóváhagyások után.

Tetőfokára hág a konszolidáció

Az újabb gigászi méretű akvizícióval újabb magasságokba emelkedik a tavaly év elején indult félvezetőipari konszolidáció. A gyártók ügyfelei a lehető legkevesebb beszállítóval szeretnének együttműködni, amihez a gyártóknak bővülniük kell, a portfóliót és a kapacitást egyaránt szükséges növelni. Mindez a leggyorsabban a szektorban a saját fejlesztések hagyományosan nagy kockázati értéke mellett a legkisebb kockázattal akvizíciók útján érhető el. Erre az elmúlt bő másfél évben több példát is láttunk: például az Avago a Broadcomot, az NXP a Freescale-t, míg az Intel az Alterát, a Microsemi pedig a PMC-Sierrát vásárolta fel, az akvizíciók összértéke már átlépte a 200 milliárd dollárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.