Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 12. 13:50

Újabb pénzügyi rekord az Nvidiánál

A második pénzügyi negyedévben is remekelt az Nvidia, a vállalat szinte minden divíziója növelni tudta bevételét, amire már régóta nem volt példa.

Minden várakozást felülmúlt az Nvidia napokban lezárult pénzügyi negyedéve. A vállalat 1,428 milliárd dolláros bevétele majd 6 százalékkal haladta meg a májusban kiadott 1,35 milliárdos prognózist, az előző év hasonló időszakában elért eredménynél pedig 24 százalékkal nagyobb az összeg. A cég mindezt annak köszönheti, hogy szinte azt összes részleg növelte bevételét, ami a vállalat vezetője szerint az elmúlt néhány évet tekintve példa nélküli. A minden szinten növekvő tendencia várhatóan folytatódik, Jen-Hsun Huang vezérigazgató a következő negyedévben is hasonló teljesítményre számít.

Nagyot nőtt a nettó profit, bár a 873 százalékos ugrást erősen torzítja, hogy az előző év hasonló időszakában egy komoly leírást eszközölt a cég. Az Nvidia ugyanis ekkor kukázta az Icera modemes divízióját, amit a cég 2011-ben 367 millió dollárért vásárolt fel. A mostani 253 millió dolláros profit ugyanakkor ettől függetlenül is szép eredmény.

Talán már nem is meglepetés, hogy ismét nagyot mentek a GPU-k. Az előző évhez képest 25 százalékkal, 1,196 milliárd dollárra nőttek az eladások. A kiváló eredményhez már a Pascal alapú, legújabb generációs termékek is hozzájárultak. Az Nvidia az elmúlt néhány hónapban valósággal lerohanta a piacot, a Tesla P100 mellett négy új GeForce videokártyát, illetve két Quadro gyorsítót is bejelentett a cég, melyek mindegyikre nagy előrelépést mutatott az előző generáció, illetve a konkurencia termékeihez viszonyítva.

A GeForce kártyák eladásaiból összesen 781 millió dollár folyt be, ami 18 százalékos növekedést jelentett, a jelentés szerint az összes régióban nőttek az értékesítések. Ennél is jobbat ment a Quadro, a professzionális megoldások eladásai 22 százalékkal múlták felül az előző év eredményét, igaz ez összesen "csak" 214 millió dollárt hozott a konyhára. A legkevesebb bevételt az adatközpontos Tesla gyorsítók produkálták, viszont itt keletkezett a legnagyobb növekedés, 110 százalékos ugrással 151 millióra emelkedett a bevétel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ehhez kapcsolódóan Jen-Hsun Huang elmondta, hogy számításuk szerint jelenleg nagyjából 80 millió GeForce tulajdonos lehet a világon. Ezeknek nagyjából az egy harmada rendelkezik valamilyen Maxwell-alapú megoldással, és eddig csak egy nagyon apró részük frissített Pascalra, így a szakember szerint még óriási potenciált hordoz a piac, az új kártyáktól pedig kimagasló sikerre számít.

A Tegra rendszerchipek eladásai is nőttek, ráadásul nem is kevéssel. A tavalyi 128 millió dolláros bevételt 166 millióra sikerült feltornászni, ami 30 százalékos növekedést jelent. Ebben jelentős szerepe volt a gépkocsikba szánt fejlesztéseknek, melyek éves szinten 68 százalékos gyarapodást mutattak, ami 119 millió dolláros rekordot jelent, tehát úgy tűnik ezt a részleget is sikerült berúgni. Az Nvidia elmondta, hogy a remek eredmény a prémium kategóriás infotainment rendszerek, illetve a mainstream digitális műszerfalas megoldások iránti növekvő keresletnek köszönhető. A vállalat már szállítja az önvezető autókba szánt Drive PX2 rendszert, amivel a következő negyedévekben tovább növelheti bevételét a részleg.

Az egyetlen kis szépséghibát az OEM és IP üzletág enyhe gyengülése jelentette, a bevétel itt 6 százalékkal, 163 millió dollárra csökkent. Ezt az Nvidia a PC-piac gyengélkedésével magyarázza, de valószínűleg az is közrejátszik, hogy a cég korábbi, szellemi tulajdonának monetizálására irányuló törekvése továbbra sem igazán sikeres.

A harmadik negyedévet tekintve alappal lehet optimista a cég vezetése. Az Nvidia ugyanis 1,68 (+/−2%) milliárd dolláros bevételre számít, ami nagyjából 28 százalékos növekedés lenne az előző év hasonló időszakához képest. Ennek fényében nem is csoda, hogy a vállalat részvényeinek ára meglódult, az elmúlt fél év alatt több mint duplájára nőtt az árfolyam.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról