Szerző: Gálffy Csaba

2015. május 28. 16:19

Bomba: 37 milliárdért kelt el a Broadcom

Hatalmas egyesülést jelentett be az Avago és a Broadcom, előbbi mintegy 37 milliárd dolláros, készpénzes és részvénycserés tranzakcióval vásárolja fel az utóbbit. A kombinált cég piaci értéke mintegy 77 milliárd dollár lesz, évente 15 milliárdos bevétellel.

Folytatja a felvásárlási rohamot az Avago, az LSI tavalyi, 6,6 milliárd dolláros akvizíciója után most egy igazi nagy hal, a Broadcom akadt horogra. A tranzakció értéke mintegy 37 miliárd dollár, ennek egy részét, 17 milliárd dollárt készpénzzel, 20 milliárdot pedig saját részvényekkel egyenlít ki az Avago a Broadcom-részvényesek felé, utóbbiak a kombinált vállalat 32 százalékával rendelkeznek majd. A cégek számítása szerint a tranzakció várhatóan 2016 első negyedévében zárul majd le.

Szinergia, redundancia, end-to-end megoldások

A hivatalos közleményben természetesen minden ilyenkor szokásos hívószó elhangzik, van szó szinergiákról, a párhuzamos fejlesztések leépítésével elérhető költségmegtakarításról és az egymást kiegészítő portfóliókról is. A két cég mindenesetre azt várja, hogy a racionalizálás révén mintegy 750 millió dollár spórolható meg éves szinten, az ehhez szükséges leépítésekre még a következő 18 hónapban sort is kerít a kombinált vállalat.

A vállalatok az egyesülés után nem az Avago, hanem az ismertebb Broadcom nevet viszik tovább, a cég pontos neve Broadcom Limited lesz. Az elnök-vezérigazgatói pozíciót az Avago jelenlegi vezére, Hock Tan tölti majd be, Henry Samueli, a Broadcom alapítója és műszaki igazgatója pedig ugyanezt a pozíciót viszi tovább az új cégben. A jelenlegi Broadcom CEO, Henry Nicholas csupán stratégiai tanácsadó szerepet kap, ez általában azt jelenti, hogy az egyesülés lezongorázásában és az új divíziók átadásában segít, majd távozni fog a cégtől.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A két vállalat szinte minden lapkát gyárt, kivéve a tipikus alkalmazásprocesszorokat (CPU-kat). A kombinált portfólióban analóg és digitális jelfeldolgozók, vezetékes és vezeték nélküli kommunikációs (hálózati) lapkák is megtalálhatóak, a termékek a nagyvállalati szerverektől az okostelefonokig, a hálózati berendezésektől a kamerákig számtalan eszközben helyet kapnak.

Az Avago nem számít jól csengő márkanévnek a végfelhasználói piacon, a félvezető-gyártó azonban fontos szereplője a piacnak, analóg, analóg-digitális processzorokat, valamint optoelektronikai alkatrészeket gyárt. Az Avago a vállalati IT-ben is szerepet játszik, fontos beszállítója az optikai hálózati adaptereknek. A gyártó termékei mobileszközökben is megtalálhatóak, az Avago duplexer modulja és jelerősítője dolgozik az iPhone-ok rádiós egységében is. A cég az LSI felvásárlásával a tárolós és nagyvállalati technológiákban megkerülhetetlen szereplővé vált, a Broadcom lenyelésével pedig a kommunikációs piacon is óriási szereplővé válik.

Az Avago ajánlata mintegy 28 százalékos prémiumot jelent, a Broadcom piaci kapitalizációja a keddi záráskor még 28,85 milliárd dollár volt - ekkor jelentette a Wall Street Journal, hogy a két vállalat felvásárlási tárgyalásokat folytat. A bejelentést az Avago befektetői is üdvözölték, a cég papírjai a kereskedésben 10 százalékkal drágultak.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

Vimeo Record

1

Videós üzenetküldőt indít a Vimeo

2020. október 28. 08:46

Az ingyenesen használható vállalati megoldás az elnyúló megbeszéléseket, és hosszas emaileket hivatott kiváltani.