Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 20. 15:58

Teljesen újrarajzolja felhős tárolóit a Google

Felfelé és lefelé is bővíti felhős tárolós kínálatát a Google. Megjelenik a Glacier-killer Coldline, és minden olcsóbb is lesz november 1-től.

Négy különböző "modellből" áll a Google Cloud Storage szolgáltatása a ráncfelvarrás után. A magas rendelkezésreállást hozó új Multi-Regional előfizetés mellett igazi megoldás érkezett az ultrahosszú tárolás problémájára is, amely így az Amazon Glacier és az Azure Cool Blob ellenében indul csatába.

Régiós és sokrégiós tárolás

A szolgáltatás felfelé a sokrégiós (multi-regional) tárolószinttel egészül ki. Ez redundáns tárolást jelent több adatközpont-régió között is, ami több forgatókönyvet is lehetővé tesz. Egyrészt magas rendelkezésreállást biztosít, ha valamiért az egyik régió kiesik, akkor a rendszer automatikusan a még működő példányokhoz tudja irányítani a lekérdezéseket. Emellett segíthet a késleltetés csökkentésében is oly módon, hogy a felhasználókhoz közelebb hozza a tárolt adatokat.

Erre az üzleti csomagra migrálja a Google azokat az előfizetőket, amelyek jelenleg a Standard csomagot használják többrégiós "kiszerelésben". Az új csomag ára 2,6 dollárcent havonta, beleértve ebbe az összes replika tárolását, a replikáláshoz szükséges adatforgalmat és a hiba esetén élesedő átirányítás funkciót is.

A következő tárolási szintet a sima Regional jelenti, amely szintén redundáns tárolást jelent több adatközpontban, de ezek azonos fizikai-logikai régióban találhatóak. A Google ezt a csomagot kimondottan az alkalmazások adattárolásaként pozicionálja, ahol a kiszolgáló közelében kell lennie az írt-olvasott adatnak is.

Van, ami olcsóbb lett. A Coldline nem.

Árazásban valamivel olcsóbb ez az opció, 2 dollárcentbe kerül (per gigabájt, per hó), erre migrálja az eddigi Standard csomagot használó előfizetőket a Google. A migrálás egyébként a cég szerint számottevő, mintegy 23 százalékos árcsökkentést jelent majd a Standard árazásához képest. De nem csak a kapacitást "olcsósítja" a cég, az API-t használó lekérdezések ára is jelentősen, 50-60 százalékkal csökken november 1-től (az árcsökkentés csak a Regional és a Multi-Regional csomagot érinti, az API-használat marad 10 cent tízezer hívásonként a Nearline és az új Coldline előfizetéseknél).

Coldline a gleccser ellen

A Google eddig nem nyújtott igazi hideg tároló megoldást az Amazon Glacier ellenében. Ez változik most a Coldline szint bevezetésével, amelyet kimondottan olyan adatokhoz kínál a Google, amelyet normál esetben sosem kell beolvasni. Ide tartoznak az archivált információk, de bevethető DR (disaster recovery, katasztrofális adatvesztés utáni visszaállítás) forgatókönyvre is használható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Coldline árazása is ehhez a modellhez illeszkedik, a tárolás maga nagyon olcsó (0,7 dollárcent gigabájtonként, ami a hosszú távú, sokéves tárolást is megfizethetővé teszi. Az adat kiolvasása viszont már nem olyan olcsó, gigabájtonként 5 dollárcent, vagyis tényleg csak akkor érdemes hozzányúlni, ha feltétlenül szükséges.

Érdekes, hogy az Amazon Glaciertől eltérően a Google Coldline az összes tárolószintet azonos teljesítményen kínálja, ez arra enged következtetni, hogy a felhasznált technológia ugyanaz (vagyis hagyományos merevlemezek dolgoznak). A Glacier esetében a késleltetés órákat is igénybe vehet, ez pedig arra utal, hogy az Amazon szalagos, vagy teljesen offline merevlemezes tárolót használ a saját megoldásánál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról