Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 18. 17:35

Megpiszkálta középkategóriás processzorait a Qualcomm

Három régi-új mobilos rendszerchipet jelentett be a Qualcomm, melyek csupán az elődök finomhangolásainak tekinthetőek. Ahogy növekszik a saját processzort tervező okostelefonos gyártók listája, az amerikai tervezőcég úgy csökkenti a középkategóriás modellek fejlesztési büdzséjét.

Továbbra sem fejleszti érdemben középkategóriás mobilos alkalmazásprocesszorait a Qualcomm. A vállalat három ráncfelvarrott rendszerchipet jelentett be a Hong Kongban zajló 4G/5G Summiton, melyek egyike sem hozott számottevő előrelépést. A Snapdragon 427, 626, és 653 modellek csupán az elődök enyhén megpiszkált variánsai, a cég a CPU magok órajelének és az integrált modem paraméterének feltekerésével próbálja minél inkább kitolni az egyre korosodó lapkák élettartamát.

A stratégiára a most bejelentett legerősebb, Snapdragon 653 jelölésű nyújtja a legjobb és egyben legszomorúbb a példát. Ebben az esetben a négy Cortex-A72-es magot tartalmazó klaszter órajelét 1,95 GHz-re csavarták fel, az érték az előd 652 esetében még 1,8 GHz-en állt. Mindez alapvetően még nem ördögtől való, hisz a Snapdragon 821 is így született meg, viszont ez jelen esetben már a harmadik lehúzott bőrt jelenti, hisz már a decemberben bemutatott a Snapdragon 652 is egy korábbi, egészen pontosan a tavaly februárban bejelentett 620-as modell újrafelhasználásával született meg. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a lapka továbbra is 28 nanométeres gyártástechnológiával készül.

A CPU magok órajelének emelése mellett még a maximálisan támogatott RAM mennyiségéhez és a modemhez nyúlt hozzá a Qualcomm. Előbbi esetben 4-ről 8 gigabájtra nőtt a limit, utóbbinál pedig a Snapdragon X8 LTE helyére az X9 LTE csúszott be, mely 100-ról 150-re emeli a maximális letöltési sebességet, illetve támogatja az EVS-t (Enhanced Voice Services), ami VoLTE hangátvitel minőségén javít. Egyik fejlesztés sem hangzik sorsfordítónak, középkategóriás processzor mellé valószínűleg kevés gyártó fog 4 gigabájtnál több memóriát társítani, illetve a nagyobb letöltési sebességet sem lesz könnyű hasznosan kiaknázni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Snapdragon 626 ugyancsak ráncfelvarrás, az a februárban bemutatott 625 "feltuningolt" kiadása, ami a 653-hoz képest fejlettebb, 14 nanométeres gyártástechnológiát jelent. A két négymagos Cortex-A53-as klaszter órajele pontosan 10 százalékkal, 2,2 GHz-re emelkedett. A többi fejlesztés még inkább szoftveres, a Bluetooth támogatás 4.1-ről a 4.2-es verzióra lépett fel, illetve megjelent a TruSignal támogatás, ami a cég szerint alacsony rádiós jelerősség esetén képes jobb vételt biztosítani, ami akár a felhasználó testének árnyékolása esetén is segíthet.

A sor végére a Snapdragon 427 került, mely a 625-tel párhuzamosan bemutatott 425 reinkarnációja. A fejlesztés itt véget ér a modem frissítésében, a Qualcomm a korábbi Snapdragon X6 LTE modellt a másik két processzorban is található X9 LTE-re cserélte, amivel a letöltés 150-ről 300-ra, a feltöltés pedig 75-ről 150 Mbps-re duplázódott, ezzel párhuzamosan pedig az imént ecsetelt TruSignal is megjelent. A Snapdragon 427-re épülő első készülékek jövő év elején, a 653-ra 626-ra alapozó okostelefonok pedig már az idei év végén megjelenhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról