Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 12. 10:35

Magasabb órajeleket hozott a Snapdragon 821

Bejelentette új mobilos csúcsprocesszorát a Qualcomm, a Snapdragon 821 magasabb órajelekkel próbál rálicitálni elődjére, illetve a konkurenciára.

Már nem a Snapdragon 820 számít a leggyorsabbnak a Qualcomm alkalmazásprocesszor-kínálatában, ugyanis a Snapdragon 821 átvette a vezetést a tavaly év végén bemutatott modelltől. Az új rendszerchip lényegi változást nem hozott, a tervezők elsősorban az órajeleket tekerték feljebb, amitől nagyjából 10 százalékos teljesítménynövekedés várható.

Az alapvető dizájnhoz tehát nem nyúltak a mérnökök, csupán a szokásos finomhangolásról van szó, aminek egyik alapját a gyártástechnológia fejlődése adja. A Qualcomm még elsőként alkalmazta a Samsung 14 nanométeres LPP (Low Power Plus) jelzésű eljárását a tavalyi év végén, az elmúlt több mint fél évben gyűjtött tapasztalatok pedig lehetőséget adtak a gyártástechnológia jobb kiaknázásra.

Ez jellemzősen a kihozatalban és/vagy a magasabb órajelekben nyilvánulhat meg, a Snapdragon 821 esetében utóbbi nyilvánvaló, a Qualcomm ugyanis a CPU magok és a GPU órajelét is megemelte. A teljesítményorientált klaszter "Kryo" magjainak frekvenciáját 2150-ról 2400 MHz-re, alacsonyabb fogyasztást biztosító klaszter két magjának órajelét pedig 1600-ról 2000 MHz-re emelték a tervezők. Előbbi 11,6, utóbbi pedig 25 százalékos növekedést jelent. Emellett minimálisan a GPU órajeléhez is hozzányúltak, az Adreno 530 frekvenciáját 624-ről 650 MHz-re húzták fel.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk

Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum témákkal folytatjuk Május 18-19-én lesz HWSW free! meetup-sorozat következő állomása.

Az esetleges változások bővebb listája egyelőre nem ismert, így azt sem lehet tudni, hogy egy új steppingről van-e szó, és esetleg javítottak-e tervezésből eredő hibákat (errata). A Qualcomm nem tett konkrét említést a frissített processzor piaci megjelenéséről, de várhatóan legkésőbb a negyedik negyedévben megjelennek az első Snapdragon 821-ra épülő okostelefonok.

a címlapról