Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 18. 11:30

Átcímkézéssel "fejlesztett" a Qualcomm

Rendhagyó lépéssel átnevezte két rendszerlapkáját a Qualcomm. Az év elején bejelentett 618-as és 620-as processzorok megjelenése sokat csúszott, számozásuk pedig nem tükrözte a műszaki ugrást, a vállalat így jobbnak látta új köntösbe öltöztetni azokat.

Átnevezi februárban bejelentett két rendszerlapkáját a Qualcomm. A Snapdragon 618 és 620 alkalmazásprocesszorok a jövőben Snapdragon 650 és 652 név alatt kerülhetnek be a mobilkészülékekbe. Az ilyen átnevezések viszonylag ritkák a rendszerlapkák piacán. A rendhagyó lépés hátterében most valószínűleg a jelentős csúszás és újrapozicionálás áll: a 618 és 620 lényegesen fejlettebbek, mint a 615, 616 és 617 voltak, az eredeti nevezéktan viszont nem tükrözte ezt az ugrást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Qualcomm még év elején jelentette be a 600-as sorozat feltámasztását, amely a 800-as széria debütálása előtt a csúcskategóriát jelentette. A Snapdragon 618 és 620 a specifikációk alapján elég ígéretesnek tűnt. Mindkét SoC az ARM legfrissebb 64 bites, A72-es és A53-as processzormagjait használja. Ezzel a 618-as modell két A72-es és négy A53-as, míg a 620-as négy A72-es és ugyanennyi A53-as CPU magot kapott.

A big.LITTLE konfigurációt alkalmazó processzorok órajele az A53-as magok esetében 1440, míg az erősebb A72-es magoknál magasabb, 1804 MHz. Az Adreno 510 grafikus vezérlő 550 MHz-en üzemel, de a GPU képességeit továbbra sem ismerjük részletesebben. Mindehhez egy kétcsatornás LPDDR3-as memóriavezérlőn keresztül kapcsolódhat a DRAM, ami ezzel 14,9 GB/s-os sávszélesség biztosítására képes. A végrehajtókat Cat7-es X8 LTE modem, és egy H.264 és HEVC adatfolyamokat kódoló és dekódoló fixfunkciós egység egészíti ki.

Bár a bejelentéskor a Snapdragon 618 és 620 nagyon ígéretesnek hangzott, eddig egyetlen készülékbe sem kerültek be – az első a Samsung közeljövőben megjelenő A9 telefonja lesz. Biztosan nem lehet tudni, hogy ennek mi áll a hátterében, ugyanakkor esélyes, hogy a két modell a Qualcomm 800-as családjának termékeire is veszélyt jelentett volna. A vállalat ezért végül inkább kivárt, és a Snapdragon 820-as zászlóshajó bejelentése után új néven, kvázi ismét bejelentette a korábbi processzorokat.

Utóbbihoz, azaz a Snapdragon 820-hoz kapcsolódó hír, hogy a Digitimes szerint elnyerte a készülékgyártók tetszését az új SoC, az érdeklődők között pedig a Samsung mellett a HTC, a Sony, az LG és a Xiaomi is ott van. A rendszerlapka képességeit tekintve mindez nem csoda, hisz az első tesztek alapján jól sikerült a legújabb Snapdragon. A Qualcomm legfrissebb csúcs SoC-ja állítólag nagyjából 70 különféle készülékben fog felbukkanni a jövő évben. A Samsung és a HTC már az első negyedév során előrukkol a 820-ra épülő okostelefonokkal, míg az LG és a Sony készülékei a második negyedévben futhatnak be.

A tajvani forrást valamelyest cáfolja az a pletyka, miszerint a Samsung korábban exkluzív szerződést kötött a Qualcommal. Ez alapján a dél-koreaiak a legfejlettebb 14 nanométeres LPP (Low Power Plus) gyártástechnológiát biztosítják a lapkák előállításához, miközben a Qualcomm áprilisig másnak nem értékesít Snapdragon 820-at.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról