Szerző: Habók Lilla

2016. október 14. 14:06

Újabb ezreket bocsát el a HP

A nyomtatók és PC-k eladásával küszködő HP a következő három évben folytatja a dolgozók elküldését.

Elbocsátana a HP 3-4 ezer embert a következő három évben az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) küldött legutóbbi jelentése szerint. A részletek egyelőre homályosak, az irat mindössze annyit közöl, hogy a dolgozói létszám változása országonként eltér majd "a helyi jogi követelményektől, az érdekvédelmi szervezetekkel és más munkatársi képviselőkkel folytatott megbeszélésektől függően".

A döntés hátterében a költségcsökkentés áll, mivel a nyomtatókkal és számítógépekkel foglalkozó cégről levált a jövedelmezőbb felhős és szoftveres szolgáltatásokkal foglalkozó Hewlett Packard Enterprise, a hagyományos HP termékek iránti kereslet pedig megcsappant az utóbbi időben. A cég 2020-tól kezdve évente 200-300 millió dollárt szeretne megtakarítani, de előtte még fel kell vállalnia több költséget, az elemzők számítása szerint a dolgozók kirúgása eleve 200 millióba fog fájni.

Nem ez az első elbocsátási hullám, amelyet a cég mostanában tervez, korábban azt közölte, hogy év végéig 3 ezer főt küld el. A HP Inc. és a HPE szétválásakor mindkét fél nagyobb slankításba fogott, de akkor a HPE-be átkerülő dolgozók jöttek ki rosszabbul az átalakításból, több tízezret küldtek el közülük - Meg Whitman, a HPE vezérigazgatója akkor azt ígérte, hogy vége a leépítéseknek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A jelenleg 50 ezer főt HP dolgozói viszont továbbra is bizonytalanok lehetnek az állásukat illetően, ami következtethető volt a cégek szétválása utáni gyászos pénzügyi eredményéből is. Tavaly ilyenkor a PC-s bevétel 15 százalékot, a nyomtatóeladás pedig 23 százalékot esett vissza éves szinten. Catherine Lesjak pénzügyi igazgató akkor jelezte, hogy az eredetileg három éves folyamatnak tervezett 3300 főt érintő elbocsátás lerövidül egy-másfél évre - ez ér véget 2016 év végén.

Egy 2016-os elemzői megbeszélésen Dion Weisler, a HP Inc. vezérigazgatója bizakodóan fogalmazott: "Biztosak vagyunk a stratégiánkban és hiszünk benne, hogy folytatódik a megbízható bevétel- és cash flow-termelés, ami lehetővé teszi a HP számára az innovációt és a hosszútávú növekedést". A mostani SEC számára küldött jelentés nem támasztja alá az igazgató szóbeli optimizmusát. A következő három évre a cég további 3-4 ezer fő elküldését jelzi előre, ami szintén lerövidülhet, ha az eladások továbbra is rohamosan csökkennek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról